Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Premia Properties: Οι στόχοι της νέας αύξησης κεφαλαίου

Ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ακινήτων και των μετρητών για νέες επενδύσεις σε logistics και big boxes. Πιθανή μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ.

Premia Properties: Οι στόχοι της νέας αύξησης κεφαλαίου

Εντός του Ιουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τρίτη, κατά σειρά, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έως 75 εκατ. ευρώ της Premia Properties, τόσο με εισφορά σε είδος όσο και με καταβολή μετρητών.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Κ. Μαρκάζο, η κεφαλαιακή ενίσχυση συνάδει με την επιδίωξη ταχείας ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου της εταιρείας και την αύξηση της διασποράς των μετοχών.

Πέραν των παραπάνω δρομολογημένων κινήσεων, εφόσον έχει κατατεθεί το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης, ο κ. Μαρκάζος ανέφερε την πιθανότητα μετατροπής της εισηγμένης σε εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

Κατά τη διοίκηση της εταιρείας, η αξία του χαρτοφυλακίου της θα ανέλθει στα 170 εκατ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της αύξησης (από 115 εκατ. ευρώ σήμερα), ενώ ταυτόχρονα θα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία real estate στον τομέα των logistics, με συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια που θα φτάνει τις 175.000 τετραγωνικά μέτρα. Στον συγκεκριμένο κλάδο πρόκειται εξάλλου να συνεχίσει να επενδύει, ενώ παράλληλα επικεντρώνεται σε απόκτηση εμπορικών ακινήτων (big boxes), κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα (π.χ. σχολεία μέσω ΣΔΙΤ, γηροκομεία, νοσοκομεία). Κατά τον κ. Μαρκάζο, στη σφαίρα ενδιαφέροντος της εταιρείας δεν βρίσκονται οι γραφειακοί χώροι, αλλά δεν απέκλεισε μελλοντική επένδυση σε κατοικίες. Κατά τον ίδιο, σε δεύτερο χρόνο, η εταιρεία θα συνεργαστεί με developers για την αξιοποίηση ακινήτων, διατηρώντας διακριτό ρόλο ως επενδυτής.

Η διοίκηση επανέλαβε πως στόχος είναι η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ακινήτων στο ένα δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία, με ενδιάμεσο σταθμό τα 500 εκατ. ευρώ εντός τριετίας, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στο άμεσο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά στους όρους της ΑΜΚ, πρόκειται να εισφερθούν συνολικά 7 ακίνητα, που αντιστοιχούν σε κάλυψη της ΑΜΚ κατά 27,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπο μέρος των 47,5 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί με μετρητά μέσω δημόσιας προσφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας Strener Stenhus, συμφερόντων του επιχειρηματία Η. Γεωργιάδη, δεσμεύεται να καλύψει την ΑΜΚ με τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ, ενώ η μέτοχος εταιρεία ΝΟΕ με 0,5 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα εισφερόμενα ακίνητα, πρόκειται για πέντε logistics centers στη Θεσσαλονίκη και στον Ασπρόπυργο, τα οποία διαθέτουν μακροχρόνιες συμβάσεις μίσθωσης με ισχυρούς ομίλους (Goldair, Friesland, Henkel, Seagull), αλλά και για δύο εμπορικά ακίνητα (big boxes). Το ένα εδράζεται στην Καλαμάτα και είναι μισθωμένο στην αλυσίδα Praktiker και το δεύτερο βρίσκεται στην Κατερίνη και είναι μισθωμένο στην αλυσίδα Σκλαβενίτης. Εκτιμάται ότι η εύλογη αξία των παραπάνω ακινήτων ανέρχεται σε 55 εκατ. ευρώ ενώ η μέση απόδοση τους (yield) είναι 8%. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ορίστηκε στο 1,44 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v