Σε ένα πολυμετοχικό private equity που θα είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας φαίνεται πως θα εξελιχθεί η Ideal, μετά τη δρομολογούμενη απορρόφηση δύο εταιρειών.
Ειδικότερα, η εισηγμένη προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με εισφορά σε είδος και συγκεκριμένα μέσα από την απορρόφηση των εταιρειών Αστήρ Βυτογιάννης (κατασκευή πωμάτων φιάλης, μονάδα στον Αυλώνα Αττικής και πωλήσεις ανά τον κόσμο) και της Three Cents σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο (παραγωγή ανθρακούχων αναψυκτικών που αναμειγνύονται με ποτά για τη δημιουργία κοκτέιλ).
Έτσι, η Ιdeal που μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται στην εμπορία ειδών πληροφορικής, στο λογισμικό ασφαλείας και στη χονδρική αγορά ηλεκτρικών συσκευών, διευρύνει περαιτέρω την γκάμα των δραστηριοτήτων της, ενώ παράλληλα διαφοροποιεί δραστικά τη μετοχική της σύνθεση και έχει ως στόχο να μεγεθυνθεί στο μέλλον μέσα από νέες εξαγορές τόσο σε οριζόντιο, όσο και σε κάθετο επίπεδο. Ειδικότερα:
Οικονομικά αποτελέσματα: Αποτέλεσμα της διπλής συγχώνευσης είναι η μεγάλη αύξηση του μεγέθους της εισηγμένης εταιρείας. Με βάση τα στοιχεία του 2020, ο κύκλος εργασιών από τα 21 εκατ. εκτινάσσεται στα 47,2 εκατ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη από τα 378 χιλ. στα 4,4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τα 817 χιλ. στα 3,859 εκατ. ευρώ. Με βάση τα pro forma αποτελέσματα, το ενοποιημένο σχήμα θα έκλεινε το 2020 με θετικό καθαρό ταμείο.
Μετοχική διάρθρωση: Θα δούμε ριζική αλλαγή στη μετοχική σύνθεση, καθώς θα εκδοθούν 23.196.792 νέες μετοχές, οι οποίες θα προστεθούν στις υπάρχουσες 8.298.467. Το ποσοστό του ομίλου Δαυίδ από πλειοψηφικό θα περιοριστεί στο 16,94%. Ο μεγαλύτερος μέτοχος θα είναι αρχικά το fund Virtus South European Fund με 47,78%, πλην όμως σε δεύτερη φάση το ποσοστό αυτό θα επιμεριστεί στους μετόχους του fund.
Αν και το δελτίο τύπου που εκδόθηκε αναφέρεται σε υποχρέωση του Virtus South European Fund να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση προς τους μετόχους μειοψηφίας της Ideal (σήμερα αποτελούν το 35,74%, αλλά μετά την ολοκλήρωση του deal θα πέσουν στο 9,42%) δεν υπάρχει πρόθεση εξόδου της εταιρείας από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου.
Όπως σημειώνεται στο πληροφοριακό δελτίο τόσο οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Εταιρείας, Thrush Investment Holdings Limited και η συγγενής της εταιρεία, Tinola Holding S.a.r.l., όσο και ο νέος μέτοχος μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής Στυλιανός Βυτόγιαννης, οι οποίοι μετά από την ολοκλήρωση της Συναλλαγής θα κατέχουν το 17,83% και το 25,85% αντίστοιχα του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να προσφέρουν τις μετοχές τους στην δημόσια πρόταση που θα υποβάλλει το VSEF και ότι γενικώς δεν προτίθενται να αποδεχθούν τους όρους της δημόσιας πρότασης του VSEF, καθώς επιθυμούν να παραμείνουν μέτοχοι στην Εταιρεία και αντίστοιχα η τελευταία να παραμείνει εισηγμένη στο Χ.Α.
Από την πλευρά της, η Virtus International Partners LP, διαχειρίστρια εταιρεία του VSEF, δηλώνει ότι μέχρι το τέλος του 2021, προτίθεται να προχωρήσει στην αυτούσια διανομή των μετοχών της IDEAL, ώστε με την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας το ποσοστό των μετοχών που αυτή θα κατέχει στην Εταιρεία (ήτοι 47,78% του μετοχικού κεφαλαίου), να περιέλθει στους μεριδιούχους – επενδυτές του VSEF.
Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, ουδείς εκ των μεριδιούχων-επενδυτών του VSEF θα κατέχει, ατομικά αριθμό μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου που να υπερβαίνει το ποσοστό του 9% του μετοχικού κεφαλαίου και των αντίστοιχων δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, με την εξαίρεση του κ. Στυλιανού Βυτόγιαννη, ο οποίος, από την εισφορά του 49% των μετοχών της SICC που κατέχει, θα αποκτήσει το 25,86% των μετοχών της Εταιρείας και από τη διανομή των μετοχών του VSEF θα αποκτήσει επιπλέον 1,79%. Επομένως, η τελική συμμετοχή του κ. Σ. Βυτόγιαννη στην Εταιρεία θα ανέλθει στο 27,65%.
H επόμενη μέρα: Πρώτος στόχος είναι η ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων της Ideal μέσα από την εκμετάλλευση των συνεργειών που θα προκύψουν. Παράλληλα, υπάρχει στόχος για περαιτέρω ανάπτυξη της Ideal μέσα από νέα deals που θα γίνουν τόσο οριζόντια (επέκταση σε νέες δραστηριότητες), όσο και κάθετα (εξαγορές εταιρειών σε ήδη δραστηριοποιούμενα αντικείμενα, όπως πχ αυτό της πληροφορικής).