Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεσσαλονίκη: Η διάσταση Ζέρβα-Τζιτζικώστα και το «όχι» Μητσοτάκη

Αρνητικά απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης στο αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου. Η διαφορετική προσέγγιση αιρετών και παραγόντων της αγοράς. Τα «αντάρτικα», οι «λεονταρισμοί» και η νομιμότητα...

Θεσσαλονίκη: Η διάσταση Ζέρβα-Τζιτζικώστα και το «όχι» Μητσοτάκη
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

«Μέχρι τώρα έχω σεβαστεί τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων και θα το κάνω και τώρα. Δεν μπορώ να ανοίξω την αγορά με αυτά τα στοιχεία», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελή Φιλιππίδη, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το απόγευμα της Κυριακής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά στο αίτημα του Συλλόγου, που του είχε αποσταλεί γραπτώς το βράδυ του Σαββάτου, για ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης που εξαιρεί τη Θεσσαλονίκη, όπως και τις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Κοζάνης, από την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα όσα μετέφερε ο κ. Φιλιππίδης, ο πρωθυπουργός τού είπε πως κατανοεί την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο εμπορικός κόσμος, λόγω της πολύμηνης αναστολής της δραστηριότητάς του και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν το πρωί της Δευτέρας για οριζόντια χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές τον μήνα Απρίλιο, με κυβερνητική εντολή.

Οι διαρροές για υπευθυνότητα και η στάση των αιρετών

Οι δικαιολογημένες αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου στους τρεις νομούς για τις παλινωδίες που μέσα σε 24 ώρες ανέτρεψαν την απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων, ανέδειξαν και τη διαφορετική προσέγγιση των αιρετών και των παραγόντων της αγοράς.

Στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας ήταν ο πρώτος που βγήκε μπροστά και με δημόσια δήλωσή του το πρωί του Σαββάτου αποδοκίμασε την κυβερνητική απόφαση, ζητώντας την άμεση ανάκλησή της και την επαναλειτουργία της αγοράς τη Δευτέρα.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, από την άλλη, αντέδρασε μια μέρα μετά, μέσω κοινής επιστολής του ίδιου και των περιφερειαρχών Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας, ζητώντας όμως όχι τη λειτουργία των καταστημάτων, αλλά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των επιχειρηματιών για την απώλεια εσόδων.

Οι δήμαρχοι των άλλων δήμων της Θεσσαλονίκης, μέσω ανακοίνωσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ισορρόπησαν μεταξύ των δύο θέσεων, ζητώντας αφενός την επαναλειτουργία της αγοράς και αφετέρου -σε περίπτωση που αυτό δεν μπορεί να γίνει- την άμεση οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Στο μεσοδιάστημα, η κυβέρνηση μέσω διαρροών απηύθυνε μήνυμα υπευθυνότητας τόσο προς τους καταστηματάρχες όσο -κυρίως- προς τους αυτοδιοικητικούς: Κάλεσε τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες να συμβάλλουν περισσότερο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να ζητήσουν από τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα, αντί να επιδιώκουν να γίνουν αρεστοί. Όπως ανέφεραν, «δεν μπορεί για λίγες μέρες να βάζουμε σε κίνδυνο όλες τις θυσίες 13 μηνών».

Οι δύο ισχυροί αυτοδιοικητικοί παράγοντες της συμπρωτεύουσας διατύπωναν ως τώρα παρόμοιες θέσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, τουλάχιστον στο τρίτο κύμα και στο ενδεχόμενο να επαναληφθεί το δραματικό σκηνικό του Νοεμβρίου.

Αμφότεροι είχαν απαντήσει με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο στις αιχμές του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι δεν είχε εισηγήσεις από την αυτοδιοίκηση για κλείσιμο στα τέλη Οκτωβρίου, όταν η Θεσσαλονίκη άρχισε να «βράζει», προκειμένου να ληφθούν έγκαιρα μέτρα και να αποφευχθεί η τραγωδία.

Τόσο οι ίδιοι όσο και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτετζίδης διευκρίνισαν πως είχαν εισηγηθεί μέτρα στις κρίσιμες συσκέψεις του Οκτωβρίου.

Έκτοτε οι κ. Ζέρβας και Τζιτζικώστας, με τοποθετήσεις στις συσκέψεις με κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και με δημόσιες παρεμβάσεις τους, εξέφραζαν την αγωνία τους για τη μη λήψη μέτρων στη διάρκεια του τρίτου κύματος, ζητώντας και οι δύο ήδη από τον Φεβρουάριο να κλείσουν τα σχολεία, καθώς και να υπάρξει ένας μηχανισμός άμεσης παρέμβασης όποτε χρειάζεται.

Η διαφορετική προσέγγισή τους στο θέμα της επαναλειτουργίας των καταστημάτων προκαλεί ερωτήματα, την ώρα που η επιδημιολογική εικόνα της πόλης παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση, με την πίεση να μεταφέρεται με πολύ έντονο τρόπο στα νοσοκομεία της.

Τα «αντάρτικα» στο εμπόριο, οι «λεονταρισμοί» και η νομιμότητα

Ταυτόχρονα με το αίτημα για ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έδινε τον δικό του αγώνα, προκειμένου να πείσει τους «αντάρτες» του εμπορίου πως η αντίδραση στα κυβερνητικά ήξεις αφήξεις που άφησαν μετέωρους τους επιχειρηματίες πρέπει να είναι δυναμική, αλλά να κινηθεί στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κάλεσε χθες, Κυριακή, τους εκπροσώπους όλων των συλλόγων καταστηματαρχών της πόλης σε έκτακτη σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας προσπάθησε και πέτυχε να αποκρούσει τις πιέσεις που δεχόταν από μερίδα επιχειρηματιών για επίσημο «αντάρτικο».

Όπως είπε, η πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε στην Πολίχνη και άλλες περιοχές αποτέλεσε μια μίμηση της βιαστικής κίνησης του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, που έσπευσε να ανακοινώσει πως τα καταστήματα της αχαϊκής πρωτεύουσας θα λειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα.

Στη συνέχεια επικράτησαν πιο ψύχραιμες σκέψεις και η απόφαση αντικαταστάθηκε με παρουσία των εμπόρων στα καταστήματά τους και επικόλληση μιας ανακοίνωσης-«κηδειόχαρτου» στην είσοδο, που θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές.

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ιστορία 105 ετών και κινήθηκε πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας. Δεν μπορώ να προτρέψω τα μέλη μας να παραβούν το νόμο και παράλληλα να κινδυνέψουν με πρόστιμα», είπε ο κ. Φιλιππίδης, κάνοντας λόγο για «λεονταρισμούς» και «επαναστάτες χωρίς αιτία».

Στην τρίωρη σύσκεψη της Κυριακής συμμετείχε και η Ιφιγένεια Τοσίδου, πρόεδρος των καταστηματαρχών του Δήμου Παύλου Μελά, η οποία σε δηλώσεις της φάνηκε να κάνει βήματα πίσω από την αποφασιστική στάση που κρατούσε το Σάββατο, ανακοινώνοντας από τα ΜΜΕ πως η αγορά της Πολίχνης θα ανοίξει τη Δευτέρα, με κάθε κόστος. Η ίδια είπε πως θα συζητήσει με τους υπόλοιπους καταστηματάρχες της περιοχής, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.

Στη διάρκεια της σύσκεψης στον Εμπορικό Σύλλογο υπήρξε επικοινωνία με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, με τη μεσολάβηση της οποίας κλείστηκε το τηλεφωνικό ραντεβού με τον πρωθυπουργό.

Όπως δήλωσε ο κ. Φιλιππίδης μετά το τέλος των επαφών και πριν από το τηλεφώνημα του κ. Μητσοτάκη, σε περίπτωση αρνητικής απάντησης ο εμπορικός κόσμος θα αντιδράσει με τους κατάλληλους τρόπους, στο πλαίσιο της νομιμότητας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής και σε ένδικα μέσα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι έμποροι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και για να αποδείξουν σε όσους παίρνουν τις αποφάσεις ότι οι πόλεις χωρίς ανοικτές αγορές είναι νεκροταφεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v