Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες αλλαγές στην αγορά θα φέρει ένα deal Εθνικής Ασφαλιστικής-CVC

Παράγοντες του κλάδου έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται σενάρια για τις πιθανές επιδράσεις του κυοφορούμενου deal στην εγχώρια αγορά. Ο «καυτός» κλάδος των καλύψεων υγείας, το στοίχημα της επιθετικής ψηφιοποίησης και το bancassurance.

Ποιες αλλαγές στην αγορά θα φέρει ένα deal Εθνικής Ασφαλιστικής-CVC

Με βάση τις διαρρέουσες πληροφορίες για επικείμενη ολοκλήρωση του deal που θέλει την Εθνική Ασφαλιστική να περνά στα χέρια της CVC, παράγοντες του κλάδου έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται σενάρια για το πώς μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την εγχώρια αγορά.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστό στέλεχος του ασφαλιστικού κλάδου: «Θα υπάρξουν αναμφίβολα σημαντικές επιδράσεις, καθώς αναμένεται να αλλάξει χέρια ο leader του κλάδου, τόσο στις ζωικές όσο και στις γενικές καλύψεις. Το περιεχόμενο αυτών των αλλαγών προσπαθεί να εκτιμήσει σήμερα η αγορά, ξεκινώντας από το εξωτερικό της εταιρείας (π.χ. ανταγωνιστές, διαμεσολαβούντες) και φτάνοντας στο εσωτερικό αυτής (π.χ. στελέχη, εργαζόμενοι, τμήμα agency). Επί του παρόντος, πάντως, μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν, καθώς η CVC δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της.

Προσωπική μου εκτίμηση, ωστόσο, είναι πως ο νέος ιδιοκτήτης -αν τελικά προκύψει- δεν θα μπει ως ταύρος σε υαλοπωλείο. Αντίθετα, νομίζω ότι θα περάσει αρκετός χρόνος, μέχρις ότου να αποφασιστούν και να αρχίσουν να υλοποιούνται ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις στρατηγικής και πολιτικής. Ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει πρώτα να εξετάσει στοιχεία εκ των έσω και να τα αξιολογήσει. Άλλωστε, η CVC είναι ένας οργανισμός συνηθισμένος σε τέτοιες καταστάσεις, διαθέτοντας εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα από σειρά εξαγορών που έχει κάνει ανά τον κόσμο. Επίσης, γνωρίζει πως τα μεγάλα καράβια δεν στρίβουν γρήγορα και άλλωστε έχει συμφέρον να χτίσει πάνω σ’ αυτό που θα αποκτήσει, παρά να αρχίσει το γκρέμισμα με το καλημέρα. Θα ήθελα επίσης να θυμίσω ότι και στα προηγούμενα παραδείγματα εξαγορών άλλων ασφαλιστικών εταιρειών που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, οι όποιες αλλαγές έγιναν σε βάθος χρόνου και χωρίς μεγάλες συγκρούσεις».

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θεωρείται αυτονόητο ότι η CVC θα προσπαθήσει στρατηγικά να εκμεταλλευθεί τις συνέργειες που θα προκύψουν μεταξύ της Εθνικής Ασφαλιστικής και των άλλων εταιρειών που διαθέτει στην Ελλάδα, με πρωταρχικό ρόλο τη θέση του γνωστού fund στον χώρο των ιδιωτικών κλινικών.

«Η μεγαλύτερη δύναμη του κλάδου της ιδιωτικής υγείας και ο leader του ασφαλιστικού κλάδου θα βρεθούν κάτω από την ίδια μετοχική στέγη. Ο ίδιος ουσιαστικά μέτοχος θα ασφαλίζει, θα νοσηλεύει και θα αποζημιώνει τον πελάτη. Θα υπάρξουν προφανώς σημαντικές συνέργειες και αυτό έχει ήδη προκαλέσει προβληματισμό σε αρκετούς ανταγωνιστές, τόσο από τον ασφαλιστικό κλάδο όσο και από τον χώρο των κλινικών. Ίσως δούμε να εκδηλώνονται και κάποιες αντιδράσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα επίσης με τον διευθύνοντα σύμβουλο ασφαλιστικής εταιρείας, «η CVC θεωρώ αυτονόητο ότι θα ακολουθήσει τις επιταγές των καιρών και θα θελήσει να δράσει στα μέτωπα της επιθετικής ψηφιοποίησης των εργασιών της, της ανάπτυξης του bancassurance με βάση τα νέα δεδομένα (π.χ. μείωση αριθμού τραπεζικών καταστημάτων) και της δυνατότητας πωλήσεων-εξυπηρέτησης των πελατών της από το σπίτι και από το κινητό τηλέφωνο. Μιλάμε για πράγματα που πρέπει να έχουν ως προτεραιότητα οι διοικήσεις όλων των ασφαλιστικών εταιρειών και πόσο μάλλον του leader της αγοράς, ο οποίος έχει μεγάλη έκθεση στα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. Το μέλλον όλων των ασφαλιστικών εταιρειών θα εξαρτηθεί από το πόσο καλύτερα και ταχύτερα θα δραστηριοποιηθούν στο συγκεκριμένο πεδίο.

Το ζητούμενο είναι η Εθνική Ασφαλιστική -όπως και οι άλλες εταιρείες του κλάδου- να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τον τρόπο λειτουργίας τους, γιατί έτσι θα βοηθηθεί ολόκληρη η αγορά. Ο κλάδος έχει ανάγκη από ισχυρούς και παραγωγικούς παίκτες. Το βασικό μέλημα όλων μας θα πρέπει να είναι η αύξηση της ασφαλιστικής διείσδυσης και αυτό θα μπορέσει να γίνει μόνο μέσα από ισχυρές και αξιόπιστες εταιρείες».

Δεν λείπουν βέβαια και εκείνοι που έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την «επόμενη μέρα» του deal, καθώς θα προτιμούσαν ως αγοραστή ή έστω ως στρατηγικό επενδυτή, ένα μεγάλο ασφαλιστικό όμιλο του εξωτερικού, με υψηλή τεχνογνωσία και μακρόχρονη εμπειρία στον κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v