«Καλές ειδήσεις» για τον κλάδο εμπορίας σιδήρου

Για ποιους λόγους οι εισηγμένες του κλάδου είχαν ανοδικό δεύτερο περυσινό εξάμηνο. Το καλό ξεκίνημα της φετινής χρονιάς, οι θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές και οι τρέχουσες αβεβαιότητες.

«Καλές ειδήσεις» για τον κλάδο εμπορίας σιδήρου

Κατά τη διάρκεια του πρώτου περυσινού lockdown, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το πόσο πολύ θα βελτιωνόταν η κατάσταση στον κλάδο εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα κατά τους επόμενους μήνες.

Ήδη η ζήτηση από τον Ιούνιο και μετά έχει αυξηθεί σημαντικά και επιπλέον οι εταιρείες του κλάδου δουλεύουν με αρκετά διευρυμένα μεικτά περιθώρια κέρδους, λόγω της μεγάλης ανόδου που σημείωσε η τιμή του χάλυβα στις διεθνείς αγορές.

Ενδεικτική είναι η οικονομική πορεία της Έλαστρον, της οποίας τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) από τις 200 χιλ. ευρώ του πρώτου περυσινού εξαμήνου εκτινάχθηκαν στο 1,5 εκατ. στο εννεάμηνο, επίδοση που -σύμφωνα με τους αναλυτές- βελτιώθηκε περαιτέρω κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Στα θετικά επίσης του κλάδου που επλήγη έντονα κατά τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης συγκαταλέγεται το ότι οι εισηγμένες εταιρείες έχουν καταφέρει να περιορίσουν δραστικά το μέσο κόστος χρηματοδότησής τους από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με παράγοντα του κλάδου, «η ευχάριστη εξέλιξη ήταν ότι μετά το σοκ του πρώτου περυσινού lockdown, τα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονταν σε εξέλιξη συνεχίστηκαν απρόσκοπτα, ανεξάρτητα από την πορεία της πανδημίας, ενώ θετικά στην όλη υπόθεση συνέβαλε και η εκτίναξη των projects που παρατηρήθηκε στον χώρο των logistics.

Υπήρξε όμως και ένας τρίτος λόγος για τον οποίο τόσο κατά το δεύτερο περυσινό εξάμηνο όσο και στην αρχή του 2021 η ζήτηση εμφανίζεται αυξημένη σε όγκο: Καθώς η διεθνής τιμή του χάλυβα τραβούσε την ανηφόρα, πολλοί πελάτες άλλαξαν πολιτική αποθεμάτων, καθώς έσπευσαν να ανεβάσουν τα στοκ στις αποθήκες τους, προκειμένου να επιτύχουν ένα σχετικά χαμηλό μέσο κόστος κτήσης. Άρα, λοιπόν, ενδεχομένως κάποια στιγμή να δούμε τη ζήτηση να χαλαρώνει, αν οι πελάτες επιλέξουν την πολιτική του destocking».

Παράλληλα με τον αυξημένο όγκο των εργασιών, οι εταιρείες του κλάδου πέτυχαν κατά το δεύτερο μισό του 2020 και διευρυμένα μικτά περιθώρια κέρδους, καθώς οι τιμές πώλησής τους αποτελούν συνάρτηση της τρέχουσας τιμής του μετάλλου.

Όπως δείχνουν λοιπόν τα πράγματα, οι εισηγμένες εταιρείες του κλάδου (Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου, ενώ η Μπήτρος Συμμετοχών κατέχει το 25% των μετοχών της ΣΙΔΜΑ) αναμένεται να εμφανίσουν καλύτερη εικόνα στις ετήσιες λογιστικές τους καταστάσεις σε σχέση με αυτή του εννεαμήνου και ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Σχολιάζοντας τη φετινή πορεία του κλάδου, οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας δήλωσε στο Euro2day.gr: «Η ζήτηση εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή, ωστόσο είναι ενδεχόμενο να δούμε κάποια αποκλιμάκωση, όταν η αγορά πιστέψει πως οι τιμές του χάλυβα θα διορθώσουν. Γενικότερα πάντως, όσο και αν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου παραμένουν σαφώς θετικές, η τρέχουσα κατάσταση στο υγειονομικό μέτωπο εξακολουθεί να δημιουργεί κλίμα βραχυμεσοπρόθεσμης αβεβαιότητας.

Ακούμε για παράδειγμα για τα μεγάλα projects όπως αυτά του Ελληνικού, του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτά αναμένεται να φέρουν πολύ σημαντικές δουλειές στον κλάδο σε βάθος τριετίας-πενταετίας, πλην όμως δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε το πότε τελικά θα ξεκινήσουν. Ενδιάμεσα, θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η συμπεριφορά των επιχειρήσεων-πελατών μας μετά το τέλος της πανδημίας. Πόσες από αυτές θα ξεκινήσουν νέα επενδυτικά σχέδια ή, μήπως ταλαιπωρημένες από την ετήσιας διάρκειας περιπέτεια της πανδημίας, τα αναβάλουν;

Είναι λοιπόν πολύ καλά τα μεγάλα έργα, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού θα κριθεί φέτος από τη συμπεριφορά των μικρομεσαίων πελατών του κλάδου, μετά την προσεχή άνοιξη».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v