Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΑΒ Βασιλόπουλος «ποντάρει» στη μικρή λιανική

Στα 59 + 79 σημεία το δίκτυο AB Shop & Go. Η αξιοποίηση της ευνοϊκής συγκυρίας για τα καταστήματα ευκολίας στις γειτονιές και το αρνητικό πρόσημο του ΕΝΑ Cash & Carry.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος «ποντάρει» στη μικρή λιανική

Με 13 νέα καταστήματα ενίσχυσε το δίκτυο ΑΒ Shop & Go η ΑΒ Βασιλόπουλος το 2020 αξιοποιώντας το θετικό momentum που δημιούργησε η πανδημία για τα καταστήματα τροφίμων ευκολίας στις γειτονιές - κερδίζοντας έτσι πελατεία την ώρα που το πελατολόγιο του cash & carry φιλορροεί λόγω της κρίσης στον τουρισμό.

Η ραγδαία αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών στην εποχή της πανδημίας, με την ανάγκη για περισσότερη ασφάλεια, έστρεψε την προσοχή σε χώρους πώλησης με λιγότερο συνωστισμό και σε μείωση του χρόνου παραμονής στο κατάστημα.

Αυτή η καταναλωτική αλλαγή έχει τρεις κερδισμένους:

  • Το ηλεκτρονικό εμπόριο, λόγω της διάθεσης του κοινού να αποφύγει εντελώς την επίσκεψη σε φυσικό κατάστημα
  • Τα hypermarket, λόγω της διάθεσης του κοινού να αποφύγει τον συνωστισμό και τις αναμονές στα ταμεία και
  • Τα καταστήματα τροφίμων ευκολίας στις γειτονιές, λόγω της διάθεσης του κοινού να κάνει τις αγορές του γρήγορα και χωρίς να έρχεται σε επαφή με άλλους για μεγάλο χρονικό διάστημα

Η παραπάνω τάση επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της ΑΒ Βασιλόπουλος και όπως αναφέρουν στο Εuro2day.gr στελέχη της εταιρείας, απεικονίζεται μεταξύ άλλων και στις επιδόσεις του αστικού καταστήματος ευκολίας AB Shop & Go, το οποίο λειτουργεί μέσω συστήματος franchise και συνεχίζει να αναπτύσσεται παρά τις προκλήσεις στο περιβάλλον της πανδημίας. Μάλιστα η ΑΒ αξιοποιεί μεν τη ευνοϊκή συγκυρία ανάπτυξης του concept, στηρίζει δε τους υποψήφιους franchisees που αντιμετωπίζουν δυσκολία άντλησης χρηματοδότησης μέσω του τραπεζικού συστήματος, αναλαμβάνοντας η ίδια το μεγαλύτερο μέρος της απαιτούμενης επένδυσης για τα νέα καταστήματα.

Σήμερα το δίκτυο AB Shop & Go αριθμεί 59 καταστήματα και άλλα 79 είναι τα ΑΒ Shop & Go που λειτουργούν εντός πρατηρίων Shell ενώ 81 σημεία πώλησης αριθμεί το δίκτυο της περιφέρειας ΑΒ Food Market που επίσης αναπτύσσεται με το μοντέλο franchise.

Η πτώση στο δίκτυο ΕΝΑ Cash & Carry

Όσο για το δίκτυο ΕΝΑ Cash & Carry, αριθμεί 14 καταστήματα και το 2020 κινήθηκε αρνητικά, κυρίως λόγω της μείωσης του τουρισμού στα τουριστικά κέντρα. Μέρος της μείωσης των καταναλώσεων στα τουριστικά κέντρα, καλύφθηκε από την αύξηση της κατηγορίας των retail καταστημάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως σημειώνουν στελέχη της εταιρείας.

Περιγράφοντας την κατάσταση στην αγορά του cash & carry αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχασε ένα μεγάλο μέρος του πελατολογίου του. Στο πελατολόγιο αυτό συγκαταλέγονται τα μικρομεσαίου μεγέθους αστικά ξενοδοχεία, αλλά και τα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια σε τουριστικές περιοχές. Από την άλλη, από το πελατολόγιο των Cash & Carry έχει εκλείψει και το πελατολόγιο της εστίασης που λειτουργεί αποκλειστικά ως Dine in, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΑΒ.

Αντίθετα, αύξηση πωλήσεων παρατηρείται στο πελατολόγιο των mini market και ψιλικών. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην τόνωση των πωλήσεων αυτών των καναλιών, καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι καταναλωτές προτιμούν για τις μικρές καθημερινές τους αγορές να αποφύγουν τα μεγάλα supermarket, με στόχο την αποφυγή μετακινήσεων, την αποφυγή συνωστισμού και την ταχύτερη ολοκλήρωση των αγορών.

Που κατευθύνθηκε η ζήτηση

Αναφορικά με τις τάσεις που επικράτησαν σε επιμέρους κωδικούς, τα στοιχεία της ΑΒ για το 2020 δείχνουν ότι στο πρώτο διάστημα της πανδημίας, παρατηρήθηκε μια αυξημένη ζήτηση σε καθαριστικά και απολυμαντικά προϊόντα καθώς και σε τυποποιημένα τρόφιμα πρώτης ανάγκης και μεγάλης διατηρισιμότητας (ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά, άλευρα κλπ).

Στα επόμενα στάδια και καθώς το ho.re.ca. υπολειτουργούσε, παρατηρήθηκε μεγάλη κάμψη ζήτησης σε αναλώσιμα μιας χρήσης και επαγγελματικά είδη που διατίθενται μεριδοποιημένα (ζάχαρη, χάρτινα και πλαστικά αναλώσιμα, μερίδες εβαπορέ κ.α.).

Σημειώνεται επίσης ότι μεγαλύτερη ζήτηση παρατηρήθηκε από το κανάλι της μικρής λιανικής, με κυρίαρχο το mini market στα αστικά κέντρα και το μικρό super market στην περιφέρεια.

Οι επενδύσεις

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το 2021 η ΑΒ Βασιλόπουλος προγραμματίζει συνολικές επενδύσεις γύρω στα 50 εκατ. ευρώ και επιπλέον 200 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να διαθέσει σε μείωση των τιμών και σε προωθητικές ενέργειες. Ψηλά στην ατζέντα της είναι η ενίσχυση του δικτύου της, με επενδύσεις σε περιοχές που δεν έχει ισχυρή παρουσία, δίνοντας πάντα έμφαση και στα δίκτυα franchise.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v