Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Ταμείο Ανάκαμψης φέρνει κίνητρα για συγχωνεύσεις εταιρειών

Η Boston Consulting προσελήφθη για να φέρει εις πέρας το θεσμικό πλαίσιο κινήτρων για επιχειρηματικούς «γάμους». Οι αδυναμίες και οι διευκολύνσεις για πρόσβαση στα δάνεια 13 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης φέρνει κίνητρα για συγχωνεύσεις εταιρειών

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση το νομοθετικό πλαίσιο με τα κίνητρα που θα δοθούν στις επιχειρήσεις προκειμένου να συγχωνευτούν ενόψει της αξιοποίησης του δανειοδοτικού σκέλους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι για τη σύνταξη του πλέγματος των κινήτρων (φορολογικών, ασφαλιστικών κ.ά.) που θα δοθούν, προσελήφθη ως σύμβουλος από το οικονομικό επιτελείο η Boston Consulting.

Η ανάγκη θέσπισης κινήτρων με στόχο τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές στο επιχειρείν υπαγορεύεται από το εξαιρετικά μικρό μέγεθος που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις -σε ποσοστό άνω του 45% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Πηγές με γνώση της διαδικασίας επισημαίνουν στο Euro2day.gr ότι «η πλειοψηφία των ελληνικών βιώσιμων επιχειρήσεων, κάτι που παρατηρείται στους περισσότερους κλάδους, είναι μικρές, ακόμη και οι μεσαίες. Γεγονός που τις αποκλείει από την εύκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Δεν είναι δηλαδή "bankable"».

Ελλειψη ανταγωνιστικότητας

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης 13 δισ. ευρώ δάνεια, τα οποία πρέπει να τα διοχετεύσει στις επιχειρήσεις, στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως για να αξιοποιηθούν σωστά τα εν λόγω κεφάλαια, πρέπει οι ελληνικές εταιρείες να δυναμώσουν προκειμένου να μπορούν να φθάσουν στο γκισέ του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Σήμερα οι περισσότερες -και δεν μιλάμε για τις μεγάλες επιχειρήσεις- δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης», αναφέρει στο Euro2day.gr τραπεζική πηγή. Προσθέτει δε ότι το μικρό μέγεθός τους τους στερεί σε σημαντικό βαθμό την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των ευρωπαϊκών και δεν αποτελούν ελκυστικό προϊόν για δανειοδότηση, πόσο μάλλον από τα 13 δισ. ευρώ δάνεια του Recovery Fund, τα οποία θα απαιτούν και μια σειρά προϋποθέσεων.

Το συντριπτικό μικρό μέγεθος και η έλλειψη χαρακτηριστικών που τις καθιστούν bankable αποδείχθηκε, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στα προγράμματα χρηματοδότησης μέσω τραπεζικού δανεισμού που άνοιξαν λόγω Covid όπως ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Εγγυοδοτικό Ταμείο κ.ά.

Τα κίνητρα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη δέσμη των κινήτρων που εξετάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Boston Consulting περιλαμβάνονται:

  1. Χαμηλός φορολογικός συντελεστής για συγκεκριμένα χρονικό διάστημα για τις υπό συγχώνευση εταιρείες
  2. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε συνάρτηση με τον τζίρο
  3. Τα κίνητρα, φορολογικά και ασφαλιστικά, θα συνδέονται και με τον αριθμό των εργαζομένων των επιχειρήσεων
  4. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για όσες επιχειρήσεις έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα
  5. Ελκυστικά δανειακά προγράμματα για τις υπό συγχώνευση επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v