Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

AVE: Κινήσεις στήριξης από τον βασικό μέτοχο, εκτός ομίλου το Allou Fan Park

Η δρομολογούμενη αποεπένδυση από το Allou Fan Park αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά κίνηση του βασικού μετόχου μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο, που επηρεάζει θετικά το ύψος της κερδοφορίας και ενδυναμώνει την κεφαλαιακή διάρθρωση της εισηγμένης.

AVE: Κινήσεις στήριξης από τον βασικό μέτοχο, εκτός ομίλου το Allou Fan Park

Οι κινήσεις του βασικού μετόχου της AVE, με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών της επιδόσεων και τη βελτίωση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης, συνεχίζονται μέσα από την απόσχιση-πώληση του κλάδου εκμετάλλευσης ψυχαγωγικών πάρκων-λούνα παρκ, ο οποίος ήταν ζημιογόνος τόσο το 2019 όσο και μέσα στο 2020, όταν και επηρεάστηκε από την πανδημία.

Ουσιαστικά, η δραστηριότητα του Allou Fan Park θα αποσχιστεί από τον εισηγμένο όμιλο και θα εισφερθεί σε εταιρεία συμφερόντων του βασικού μετόχου (Fantastic Land). Από την εισφορά αυτή, η AVE θα αποκτήσει μειοψηφικό ποσοστό στη Fantastic Land, με αποτέλεσμα να μην ενοποιεί τις επιδόσεις του πάρκου, οι οποίες είναι ζημιογόνες (-2,18 εκατ. το 2019 και -3,4 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2020, λόγω και της πανδημίας). Στόχος της AVE είναι να εκποιήσει το μειοψηφικό αυτό ποσοστό που θα κατέχει στη Fantastic Land και για τον σκοπό αυτό βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενες πλευρές.

Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια μιας σειρά άλλων ενεργειών που έγιναν μέσα στο προηγούμενο έτος, με στόχο τη σταδιακή επιστροφή του ομίλου σε πορεία διατηρήσιμης κερδοφορίας και ισχυρής κεφαλαιακής διάρθρωσης. Έτσι, μεταξύ των κινήσεων που έλαβαν χώρα μέσα στο 2020, περιλαμβάνονταν:

• Πρώτον, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης κατά 6,5 εκατ. ευρώ το περυσινό καλοκαίρι.

• Δεύτερον, η ανάληψη από τον βασικό μέτοχο δανείων της εισηγμένης ύψους 15,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρέους και την ισόποση ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων (εγγραφή έκτακτων λογιστικών κερδών).

• Τρίτον, την πώληση του 75,56% της θυγατρικής Ster Cinemas, η οποία είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια και ζημιογόνα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της AVE, η εκχώρηση του Allou Fan Park «εντάσσεται στο πλάνο αποεπένδυσης του Ομίλου από δραστηριότητες οι οποίες είτε δεν σχετίζονται με το στρατηγικό του προσανατολισμό είτε είναι ζημιογόνες και επικέντρωσης των κεφαλαιακών και λοιπών πόρων του στην περαιτέρω ανάπτυξη του βασικού του, πλέον, εμπορικού πυλώνα, αυτού της διανομής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας».

Στην πράξη, ο όμιλος υλοποιεί πρόγραμμα ριζικής αναδιοργάνωσης, φεύγοντας από ζημιογόνες δραστηριότητες και εισερχόμενος σε νέες, που εμφανίζουν προοπτικές ανάπτυξης.

Έτσι, πέρυσι είχαμε τη λήψη πρόσθετου δανεισμού έναντι χαμηλού επιτοκίου από τη θυγατρική Kristelcom, προκειμένου να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες. Όπως άλλωστε είχε σημειώσει η διοίκηση της εισηγμένης το φθινόπωρο του 2020, «πέρα από τη νέα δραστηριότητα που αφορά τη συνεργασία με την Blink (εύκολη και γρήγορη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων), μέσα στο επόμενο τετράμηνο-πεντάμηνο αναμένεται να υπάρξουν και νέες συμφωνίες που θα σηματοδοτούν την ανάπτυξη του ομίλου».

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «AVE A.E.» (εφεξής η  «Εταιρεία») γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι την 04.02.2021 το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας απόσχισης κλάδου της Εταιρείας, που αφορά στην εκμετάλλευση ψυχαγωγικών πάρκων - λούνα παρκ, με απορρόφηση από την εταιρεία με την επωνυμία «FUNTASTIC LAND ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» (εφεξής η  «Απόσχιση Κλάδου»). Η Απόσχιση Κλάδου θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4601/2019, 4548/2018 και 4172/2013, ως ισχύουν.

Η ανωτέρω απόφαση εντάσσεται στο πλάνο αποεπένδυσης του ομίλου από δραστηριότητες οι οποίες είτε δεν σχετίζονται με τον στρατηγικό του προσανατολισμό είτε είναι ζημιογόνες και επικέντρωσης των κεφαλαιακών και λοιπών πόρων του στην περαιτέρω ανάπτυξη του βασικού του, πλέον, εμπορικού πυλώνα, αυτού της διανομής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή του ανωτέρω κλάδου στον κύκλο εργασιών του Ομίλου για τη χρήση 2019 ανήλθε σε 4,86% με ζημιές ευρώ 2,18 εκατ, ενώ στο εξάμηνο 01.01-30.06.2020 κατήλθε στο 1,3% με ζημιές ευρώ 3,4 εκατ., απόρροια και της εξάπλωσης της πανδημίας της Covid-19. Σε κάθε περίπτωση, η ανωτέρω απόσχιση  αναμένεται να έχει θετική επίδραση στα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου.

Ως ημερομηνία Λογιστικής Κατάστασης για τους σκοπούς της Απόσχισης Κλάδου ορίσθηκε η 31.01.2021.

Η ολοκλήρωση της Απόσχισης Κλάδου τελεί υπό την αίρεση της έγκρισής της από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας, που θα οριστικοποιήσουν τη διαδικασία και θα εγκρίνουν τελικά τη σκοπούμενη Απόσχιση Κλάδου, καθώς και από τη λήψη της προβλεπόμενης από την ισχύουσα νομοθεσία έγκρισης των αρμοδίων προς τούτο αρχών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v