Κλείνει η σύμβαση δημοσίου-Ελληνικός Χρυσός για τη Χαλκιδική

Για 25 χρόνια η εκμετάλλευση των μεταλλείων Κασσάνδρας από τη θυγατρική της Eldorado Gold. Προς επανεξέταση σε δύο χρόνια η μέθοδος μεταλλουργικής κατεργασίας χρυσού. Επενδύσεις 2 δισ. δολ. Αύξηση 10% των μεταλλευτικών τελών. Αντισταθμιστικά έργα.

Κλείνει η σύμβαση δημοσίου-Ελληνικός Χρυσός για τη Χαλκιδική

Θέμα λίγων εβδομάδων θεωρείται το κλείσιμο της σύμβασης ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την «Ελληνικός Χρυσός», που θα ορίζει το πλαίσιο της εκμετάλλευσης από τη θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold των μεταλλείων της Κασσάνδρας για τα επόμενα 25 χρόνια.

Τα μεταλλεία της Χαλκιδικής επαναλειτούργησαν το 2004 από την Eldorado Gold, με βάση τη σύμβαση που ισχύει από το 2003. Αποτελούνται από τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας, των Σκουριών και του Στρατωνίου και δίνουν τα συμπυκνώματα (ορυκτά με οικονομικό ενδιαφέρον) του χρυσού, του αργύρου, του μόλυβδου, του ψευδάργυρου και του χαλκού.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μπήκε σχεδόν από τα τέλη του 2019 σε διαπραγματεύσεις με την «Ελληνικός Χρυσός» για την ανανέωση της σύμβασης του 2003 και του νέου επιχειρηματικού πλάνου. Το ισχύον έχει εκπονηθεί το 2006.

Η τηλεδιάσκεψη την περασμένη Παρασκευή ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold Τζ. Μπερνς αναζοπύρωσαν τα σενάρια για το επικείμενο κλείσιμο της νέας σύμβασης.

Ως προς τον χρόνο της υπογραφής της, πηγές που παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι και στις επόμενες δύο εβδομάδες. Αν και άλλοι παράγοντες της αγοράς κρατούν... μικρό καλάθι, καθώς κατά τους τελευταίους παραμένουν ακόμη ορισμένα ανοικτά θέματα. Όπως εκείνο της μεθόδου που θα ακολουθείται για τη μεταλλουργική κατεργασία των συμπυκνωμάτων (ορυκτά με οικονομικό ενδιαφέρον) σε εγκαταστάσεις της περιοχής Μαντέμ Λάκκου.

Υπενθυμίζεται ότι η μέθοδος που προβλέπεται από την ισχύουσα σύμβαση και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι της ακαριαίας τήξης (flash smelting). Ωστόσο αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ πληροφορίες θέλουν να εξετάζεται και το σενάριο της μεταλλουργικής κατεργασίας του χρυσού να γίνεται εκτός χώρας.

«Αγκάθι»

Στο δια ταύτα, το μεγάλο «αγκάθι» της σύμβασης, που είναι η μέθοδος μεταλλουργικής κατεργασίας, λέγεται πως η νέα σύμβαση θα την παραπέμπει προς επανεξέταση σε δύο χρόνια.

Κατά τ’ άλλα και σύμφωνα με πληροφορίες, με τη νέα σύμβαση, η οποία θα κυρωθεί σύντομα από τη Βουλή, αυξάνονται κατά 10% τα μεταλλευτικά τέλη και επεκτείνεται η εφαρμογή τους σε όλα τα μέταλλα υπό εξόρυξη. Τα έσοδα για το Δημόσιο θα ανέλθουν σε περίπου 2 με 2,5 δισ. ευρώ τα επόμενα 25 έτη.

Οι επενδύσεις της Ελληνικός Χρυσός θα ανέλθουν στα περίπου 2 δισ. δολ. στα 25 χρόνια, με το 1 δισ. να επενδύεται στα πρώτα πέντε χρόνια για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού (διαχωρισμός του μεταλλεύματος σε συμπύκνωμα και απόρριμμα) στις Σκουριές.

Επίσης προβλέπεται αύξηση των θέσεων εργασίας σε 3.000 από 1.800 σήμερα στην πλήρη ανάπτυξη του έργου, ενώ τα τρία μεταλλεία (Σκουριές, Ολυμπιάδα και Στρατώνι) θα παραμείνουν ανοικτά για 25 χρόνια. Οι Καναδοί δεσμεύονται επίσης για την υλοποίηση αντισταθμιστικών έργων και άλλων δράσεων ύψους 80 εκατ. ευρώ. Κεφάλαια που θα διατεθούν στην τοπική κοινωνία.

Η εταιρεία επίσης δεσμεύεται να αναλάβει μέτρα προκειμένου να περιοριστεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες σε όλες τις πτυχές της εξόρυξης, της επεξεργασίας και της διαχείρισης καταλοίπων μετάλλων και υδάτων.

Με την ίδια σύμβαση, το ελληνικό δημόσιο καθιερώνει δικλίδες ασφαλείας για τον επενδυτή, με τη θέσπιση ρητρών όσον αφορά τους χρόνους αδειοδότησης των αναγκαίων έργων και του μηχανολογικού εξοπλισμού των μεταλλείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v