Στα πλάνα περικοπών των επενδυτικών σχεδίων της ισπανικής Repsol στην έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ευρωπαϊκός όμιλος φέρεται αποφασισμένος να μη συνεχίσει τις ερευνητικές του δραστηριότητες στις παραχωρήσεις που έχει μισθώσει στην Ελλάδα, κατόπιν συμφωνιών με το ελληνικό δημόσιο. Πρόκειται για το θαλάσσιο block του Ιονίου, όπου έχει παραχωρηθεί, πρόσφατα το 2018, εξ ημισείας στη Repsol και στα Ελληνικά Πετρέλαια και τα δύο χερσαία των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας. Στα δύο τελευταία οι Ισπανοί είναι operator με μερίδιο 60% και η Energean κατέχει ποσοστό 40%, αντίστοιχα.
Πηγές αναφέρουν ότι ο ισπανικός όμιλος αναζητά είτε την πώληση των μεριδίων του είτε ακόμη και την επιστροφή τους στο ελληνικό δημόσιο. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η Repsol επισήμως δεν έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της, αν και ανεπισήμως έχουν ανταλλάξει με έναν εκ των δύο εταίρων τις δεύτερες σκέψεις τους για την Ελλάδα.
Η απόφαση των Ισπανών έρχεται στο πλαίσιο των συνολικών περικοπών που έχουν αποφασίσει για τον τομέα του upstream. Η μεγάλη πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης αλλά και οι αποφάσεις διεθνώς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής οδηγεί τους πετρελαϊκούς κολοσσούς στην αναθεώρηση των επενδυτικών τους πλάνων. Έμφαση δίνεται πια στην απανθρακοποίηση και στις επενδύσεις σε ΑΠΕ.
Η Repsol στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου είχε ανακοινώσει το στρατηγικό της σχέδιο για την περίοδο 2021-2025, το οποίο προβλέπει τη μείωση των επενδύσεών της από τα 2,6 δισ. δολ. ετησίως που ήταν κατά την περίοδο 2018-2020 στο 1,9 δισ. δολ. ετησίως την προσεχή πενταετία. Ο πολυεθνικός όμιλος επίσης δίνει έμφαση στην έρευνα κι εκμετάλλευση κοιτασμάτων που έχει σε 14 χώρες και πρόκειται για ώριμα επενδυτικά σχέδια. Σε αυτές τις χώρες δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.
Όπως είχε γράψει και το Euro2day.gr στις 7 Ιανουαρίου, συνολικά οι εταιρείες στην Ελλάδα που έχουν μισθώσει θαλάσσιες και χερσαίες παραχωρήσεις, στην καλύτερη των περιπτώσεων, πάνε όλο και πιο πίσω τα επενδυτικά τους σχέδια. Πέραν των προαναφερόμενων αιτιών της υγειονομικής κρίσης και της στροφής στην πράσινη ανάπτυξη, στη χώρα μας αντιμετωπίζουν τη γραφειοκρατία και τις αντιδράσεις μερών των τοπικών κοινωνιών αλλά και την απουσία της κυβερνητικής στήριξης στα επενδυτικά προγράμματα για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.