Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πανδημία έδωσε ώθηση στα μεγέθη της P&G

Στα 238,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος της επιχείρησης στην Ελλάδα για τη χρήση 2019/2020, ενισχυμένος κατά 6,7%. Αυξημένα μερίδια, κερδοφορία, διαφημιστικό budget αλλά και μέρισμα.

  • της Σοφίας Εμμανουήλ
Η πανδημία έδωσε ώθηση στα μεγέθη της P&G

Η αυξημένη ζήτηση για προϊόντα προσωπικής υγιεινής και απορρυπαντικά εν μέσω πανδημίας ευνόησε τα οικονομικά μεγέθη και τα μερίδια της P&G επιβεβαιώνοντας την ηγετική της θέση στην κατάταξη των προμηθευτών του εγχώριου λιανεμπορίου - όπως φαίνεται από τον διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης πωλήσεων και τα διπλάσια κέρδη που εμφάνισε στην τελευταία οικονομική χρήση (που περιλαμβάνει το πρώτο lockdown).

Οι καθαρές πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 6,7% και ανήλθαν σε 238,9 εκατ. ευρώ στην οικονομική χρήση που έκλεισε στις 30.6.2020 έναντι 223,9 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, όταν η αύξηση ήταν 3,3%.

Η Πρόκτερ & Γκάμπλ Ελλάς ΜΕΠΕ (της οποίας τα μεγέθη ενοποιούνται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της “Procter & Gamble International Operations S.A.” με έδρα την Ελβετία), συνέχισε να επενδύει στα προϊόντα της, αυξάνοντας τις δαπάνες της για προβολή και διαφήμιση στα 45,5 εκατ. ευρώ στην εξεταζόμενη χρήση έναντι 41,3 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη.

Η εταιρεία σχεδόν τριπλασίασε τις πωλήσεις εξωτερικού σε 2,1 εκατ. ευρώ από 732 χιλ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τον ισολογισμό της εμφάνισε κέρδη προ τόκων και φόρων 13,272 εκατ. ευρώ από 7,651 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 9,079 εκατ. ευρώ από 3,785 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας μειώθηκαν στα 9,9 εκατ. ευρώ έναντι 10,3 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, λόγω της βελτιστοποίησης των εσωτερικών διαδικασιών και της επένδυσης σε νέες τεχνολογίες.

Οι εμπορικές απαιτήσεις της εταιρείας μειώθηκαν σε 5,1 εκατ. ευρώ από 6,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα ενώ προέβη σε απομείωση του οικοπέδου της στα Γλυκά Νερά Αττικής το οποίο προτίθεται να πουλήσει άμεσα. Σύμφωνα με εκτίμηση από την εταιρεία Danos – International Property Consultants & Valuers η αξία του ακινήτου ανήλθε σε 1,42 εκατ. ευρώ.

Εξ’ αιτίας της κεφαλαιακής της διάρθρωσης και της οικονομικής ευρωστίας της η P&G δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο, κάτι που επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων το σημαντικό ύψος αποθεματικών αλλά και γενικότερα η μη ύπαρξη δανειακών κεφαλαίων, καθώς έχει μηδενικό δανεισμό στην Ελλάδα (και διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 45,9 εκατ. ευρώ από 53 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση).

Για την νέα οικονομική χρήση 2020 - 2021, με βάση τις γενικότερες εκτιμήσεις βελτίωσης της εσωτερικής κατανάλωσης, η εταιρεία στοχεύει αφ’ ενός στην αύξηση των πωλήσεων και αφετέρου στην διεύρυνση του μεριδίου της στην αγορά.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία εκτιμώντας το ύψος των αδιανέμητων κερδών, την κερδοφορία της αλλά και τις θετικές προοπτικές για την τρέχουσα χρήση πρότεινε την διανομή μερίσματος 8,3 εκατ. ευρώ ή 112,29 ανά εταιρικό μερίδιο. Σημειώνεται ότι ποσό 311.514,47 ευρώ προέρχεται από κέρδη προηγουμένων ετών και 7.988.485,53 ευρώ από τα κέρδη της εξεταζόμενης χρήσης. Το προτεινόμενο μέρισμα είναι σχεδόν διπλάσιο αυτού της προηγούμενης χρήσης. Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Δεκεμβρίου 2019 καταβλήθηκε μέρισμα 4.012.859,77 ευρώ.

Η στρατηγική της πολυεθνικής

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διεθνές επίπεδο η Procter & Gamble αναζητά ευκαιρίες για να φέρει τα σήματά της πιο κοντά στους καταναλωτές, μέσω εξαγορών και εισόδου σε νέους τομείς δραστηριότητας. Έχοντας εκποιήσει δεκάδες brands του χαρτοφυλακίου της στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, διαθέτει ικανή ρευστότητα να υποστηρίξει αυτά τα σχέδια. Πάντως πρόσφατα έλαβε απορριπτική απόφαση από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ για εξαγορά της Billie, μιας startup που δραστηριοποιείται σε είδη γυναικείας περιποίησης, η οποία μεταξύ άλλων παράγει οικονομικά γυναικεία καλλυντικά αλλά και ξυραφάκια. Τα τελευταία αφορούν αγορά στην οποία δυνητικό deal θα έπληττε τον υγιή ανταγωνισμό σύμφωνα με την επιτροπή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v