Μια ενδιαφέρουσα… ουρά στο σκάνδαλο Folli Follie, την οποία έχει αναδείξει το Euro2day.gr με σειρά δημοσιευμάτων, επανέφερε στη δημοσιότητα το πόρισμα της PwC.
Η πώληση αφορολογήτων από καταστήματα που διατηρούν τα ΚΑΕ σε παραμεθόριους σταθμούς με χώρες εκτός ΕΕ κανονικά θα έπρεπε να έχει διακοπεί από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Αυτό προέβλεπε το άρθρο 55 του νόμου 3842 του 2010, ο οποίος ενσωμάτωνε στο εθνικό δίκαιο τη σχετική κοινοτική οδηγία.
Από τις 23 Δεκεμβρίου, όμως, του 2016 έως σήμερα, με πέντε διαδοχικές αποφάσεις, η Βουλή έχει παρατείνει τη λειτουργία των εν λόγω καταστημάτων έως το τέλος του 2022. Οι τέσσερις εξ αυτών κατατέθηκαν επί κυβερνήσεων Τσίπρα και η πέμπτη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Από την επισυναπτόμενη στο πόρισμα της PwC ηλεκτρονική αλληλογραφία, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμος (Μάκης) Μπαλαούρας φέρεται στις 29 Μαΐου 2018, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει υπάλληλος της Folli Follie, να ενημερώνει την εταιρεία για επικείμενη κατάθεση «ευνοϊκής ρύθμισης».
Όντως, την ίδια ημέρα κατατέθηκε τροπολογία, που, μεταξύ άλλων, υπογράφει και ο Γεράσιμος Μπαλαούρας, με την οποία παρατάθηκε η λειτουργία των εν λόγω καταστημάτων έως την 30ή Ιουνίου 2019.
Δύο χρόνια αργότερα, αντίστοιχη τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή από τη νυν κυβέρνηση και ψηφίστηκε από τα τρία μεγάλα κόμματα.
Στις 29 Μαΐου 2020 η Βουλή κύρωσε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης, η οποία στο άρθρο 19 προβλέπει παράταση έως το τέλος του 2022 (31/12/2022) στο καθεστώς πώλησης αφορολόγητων ειδών από καταστήματα της ΚΑΕ στα σύνορα με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Το δε υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε την τροπολογία, ενώ είχε ενημερωθεί αρμοδίως για έρευνα περί παράβασης νομοθεσίας, που ξεκίνησε για τη συγκεκριμένη υπόθεση η Κομισιόν.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, τον περασμένο Απρίλιο έφθασε στο υπουργείο Οικονομικών σχετικό έγγραφο της Κομισιόν, με το οποίο γνωστοποιείται ότι ξεκίνησε διερεύνηση για το αν η Ελλάδα παραβίασε τη σχετική κοινοτική οδηγία.
Για ποιο λόγο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κατέθεσαν και υπερψήφισαν διαδοχικές παρατάσεις στη λειτουργία των καταστημάτων ΚΑΕ σε παραμεθόριους σταθμούς; Η επίκληση της απώλειας θέσεων εργασίας έχει καταρριφθεί στην πράξη από το προηγούμενο του καταστήματος στον Προμαχώνα. Όταν η Βουλγαρία εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σταμάτησαν οι πωλήσεις αφορολογήτων από το εν λόγω κατάστημα, χωρίς να μειωθεί το προσωπικό του.
Γιατί ο υπάλληλος της Folli Follie χαρακτηρίζει, το 2018, «ευνοϊκή» για την εταιρεία την κατάθεση τροπολογίας παράτασης της λειτουργίας των παραμεθόριων σταθμών, από τη στιγμή που η εταιρεία είχε πωλήσει το 100% της ΚΑΕ στον ελβετικό όμιλο Dufry ήδη από το 2013;
Υπήρχαν όροι στη σύμβαση πώλησης, που συνδέουν τη διατήρηση των παραπάνω καταστημάτων με την αποδέσμευση μέρους των μετοχών Dufry, τις οποίες έλαβε η Folli Follie από τον ελβετικό όμιλο ως τμήμα του συνολικού ανταλλάγματος;
Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση καλούνται να δώσουν εξηγήσεις.