Με ψεύτικα νούμερα η συγχώνευση Folli-KAE και τα placements

Σε παραποιημένα στοιχεία στηρίχθηκαν οι σχέσεις ανταλλαγής στη συγχώνευση Folli Follie-KAE-Elmec Sport, αλλά και οι διαθέσεις μετοχών της περιόδου 2014-17. Γιατί θα μπορούσαν να είχαν αποκαλυφθεί όλα από το 2018. Ποιοι διέκοψαν την έρευνα της A&M.

Με ψεύτικα νούμερα η συγχώνευση Folli-KAE και τα placements

Το νήμα από εκεί που το άφησε η Alvarez&Marsal έπιασε η PwC, ο διαχειριστικός έλεγχος της οποίας συνέδεσε την καραμπινάτη οικονομική απάτη με πρόσωπα καθώς προκύπτει από στοιχεία ότι η συστηματική παραποίηση οικονομικών στοιχείων στις θυγατρικές της Ασίας διενεργούνταν με καθοδήγηση από την Αθήνα και ήταν τουλάχιστον ενήμεροι οι CEO και πρόεδρος της Folli Follie, δηλαδή οι Τζώρτζης και Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

Πέρα από τις προσπάθειες προσεταιρισμού πολιτικών προσώπων, σύμφωνα με τις διαρροές του πορίσματος που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, η υπόθεση στο σκέλος της επιχειρηματικής διαχείρισης εγείρει νέα σοβαρά ερωτήματα για τα πεπραγμένα τόσο στο παρελθόν όσο και για τις κινήσεις των διαδοχικών διοικήσεων που έφτασαν τη Folli Follie, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, στο σημερινό της status.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, το ενδιάμεσο πόρισμα της PwC διαθέτει ισχυρές ενδείξεις πως οι τακτικές απάτης ξεκίνησαν πριν το 2007. Τα οικονομικά στοιχεία της περιόδου 2007-2017 θεωρούνται ψευδή και παραπλανητικά ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραποίηση οικονομικών στοιχείων είχε ξεκινήσει από το 2001.

Η παραπάνω διαπίστωση συνεπάγεται ότι τόσο η συγχώνευση Folli Follie - ΚΑΕ - Elmec Sport όσο και οι ομολογιακές εκδόσεις της Folli Follie αλλά και οι διαθέσεις μετοχών που διενήργησε την περίοδο 2014-17 η οικογένεια Κουτσολιούτσου, στηρίχθηκαν σε ψεύτικα νούμερα.

Στις 31.12.2010, συντελέστηκε η συγχώνευση των εταιρειών ΚΑΕ, Elmec Sport και Folli Follie με απορρόφηση των δύο πρώτων από την τελευταία. Οι σχέσεις ανταλλαγής στηρίχθηκαν σε παραποιημένα οικονομικά στοιχεία που χάριζαν στη Folli Follie μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αποτίμηση από αυτή που πραγματικά της αναλογούσε. Εξέλιξη που ζημίωσε τον μέτοχο μειοψηφίας της ΚΑΕ Αγροτική Τράπεζα και κατά συνέπεια τους Έλληνες φορολογούμενους.

Στα ίδια «φουσκωμένα» στοιχεία στηρίχθηκαν οι ομολογιακές εκδόσεις της Folli Follie που καλύφθηκαν από ξένους κυρίως επενδυτές, αλλά και τα placements μετοχών που διενήργησε η οικογένεια Κουτσολιούτσου αποκομίζοντας 180 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία εξέδωσε το 2015 αλλά και το 2018 δύο διεθνείς ομολογιακές εκδόσεις, που σήμερα θεωρούνται το «αποκούμπι» της για την εξυγίανσή της, με βάση την έγκριση του Term Sheet.

Είναι ενδεικτικό εξάλλου πως η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει έως σήμερα την υποβολή αίτησης για ένταξη στο άρθρο β ή δ του πτωχευτικού, παρά το γεγονός ότι έλαβε το πράσινο φως από τους πιστωτές της.

Πέραν των ήδη γνωστών ζητημάτων ελλιπούς due diligence κατά την έκδοση των παραπάνω ομολόγων, η υπόθεση πάει αρκετά πιο πίσω, όταν η διοίκηση Κουτσολιούτσου έκανε επιχειρηματικές συμφωνίες, όπως το placement στη Fosun ή την πώληση των ΚΑΕ στην Dufry.

Για το τελευταίο deal, το οποίο πλασαρίστηκε ως η σημαντικότερη άμεση ξένη επένδυση στην εποχή της μεγάλης κρίσης του 2012-2013, η FF παρουσίαζε ισολογισμό προφανώς «πειραγμένο».

Σημειώνεται ότι το ποσοστό που κατέχει η Folli Follie στην Dufry (όμιλο που εξαγόρασε την ΚΑΕ) αποτελεί ένα asset υπό διαιτησία. Αν και συμβατικά η ΚΑΕ εκπλήρωσε τους όρους της συμφωνίας μεταβίβασης του δεσμευμένου ποσοστού, εντούτοις οι τελευταίες αποκαλύψεις ενδεχομένως να επηρεάσουν τη διαδικασία.

Η ρευστοποίηση των μετοχών Dufry αποτελούν και ένα είδος backup για την εταιρεία, η οποία σύναψε «λεόντειο» σύμβαση ενδιάμεσης χρηματοδότησης με τo private equity Arena, δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει αν η «σκιά» της εισηγμένης καταφέρει να εκπληρώσει τους όρους της ενδιάμεσης χρηματοδότησης.

Εκτός των παραπάνω, αποτελεί διαρκές ερώτημα γιατί η «ανεξάρτητη» διοίκηση που διαδέχτηκε μετά τις παραιτήσεις Δημήτρη και Αικατερίνης Κουτσολιούτσου, δεν επέκτεινε την περίμετρο της έρευνας της Α&M, φθάνοντας σήμερα, δύο χρόνια μετά, να ταλαιπωρούν εργαζόμενους, ομολογιούχους και μετόχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v