Ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές συζητήσεις ανάμεσα στη Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού της ΔΕΗ και τη διοίκηση της εταιρείας για τη νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ).
Η τρέχουσα, τριετής σε διάρκεια, λήγει στις 31 Μαΐου του 2021 αλλά οι δύο πλευρές, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αποφάσισαν να ανοίξουν τον διάλογο και στη συνέχεια τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να καταλήξουν πιθανόν και στο τέλος του πρώτου τριμήνου του νέου έτους.
Η ΓΕΝΟΠ, σύμφωνα με πηγές, επιδιώκει η νέα ΕΣΣΕ να είναι επίσης τριετής και η διοίκηση, από την άλλη πλευρά, συναινεί σε ένα πλαίσιο σταθερότητας που θα διασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη. Η συνδικαλιστική ηγεσία της Ομοσπονδίας προσώρας υποστηρίζει ότι οι συζητήσεις δεν έχουν μπει στον πυρήνα των μισθολογικών και άλλων θεσμικών θεμάτων.
Ωστόσο πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαβουλεύσεις σημειώνουν πως τα σωματεία των εργαζομένων αναγνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό τη σημασία και τις κινήσεις του μετασχηματισμού της εταιρείας, ταυτόχρονα, όμως, τονίζουν και τις ανάγκες που δημιουργούνται σε θέματα προσωπικού και εργασίας στην εξέλιξη αυτή της εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την ώρα σχέδιο σύμβασης δεν έχει συνταχθεί, κείμενο δηλαδή το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση της έναρξης των διαπραγματεύσεων.
Κύκλοι των συνδικαλιστών αναφέρουν ότι έχουν επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί συνολικά στην αγορά εργασίας εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας και των lockdown.
Η ΓΕΝΟΠ φέρεται, κατά τις πληροφορίες, να επιδιώκει τη διατήρηση των όσων συμφωνήθηκαν και ισχύουν στην τρέχουσα σύμβαση εργασίας, όπως για παράδειγμα το τροφείο των 4 ευρώ ημερησίως. Μάλιστα όπως σημειώνουν, το σχετικό επίδομα δίνεται και από ιδιωτικές εταιρείες στον χώρο της ενέργειας.
Επιπλέον, η Ομοσπονδία θα διερευνήσει τις δυνατότητες αναπροσαρμογής των χαμηλότερων κλιμακίων εργαζομένων της εταιρείας και ιδίως των νέων, που ανήκουν μισθολογικά στα επίπεδα των 700-800 ευρώ και απασχολούνται σε τομείς με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας όπως για παράδειγμα οι εναερίτες.
Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να μπει και η κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό μετά τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που προηγήθηκαν, αλλά και με βάση τις νέες οικονομικές δραστηριότητες στις οποίες η εταιρεία θέλει να εισέλθει.