Τράπεζες: Μείωση στις προμήθειες φέρνει η καραντίνα

Αρνητικά αναμένεται να επιδράσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης στα έσοδα των τραπεζών από προμήθειες. Ο αντίκτυπος σε αγορές μέσω πιστωτικών καρτών, bancassurance και τα σενάρια για τις πωλήσεις μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.

Τράπεζες: Μείωση στις προμήθειες φέρνει η καραντίνα

H δεύτερη φάση του lockdown στο οποίο εισήλθε η χώρα αναμένεται να προκαλέσει πτωτικές πιέσεις στα έσοδα των τραπεζών από προμήθειες, καθώς εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν αρνητικά διάφορες κατηγορίες εργασιών.

Μια πρώτη πηγή απωλειών αναμένεται να προέλθει από τις προμήθειες επί των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Όπως παρατηρήθηκε από την πρώτη φάση των περιοριστικών μέτρων την περασμένη άνοιξη, μπορεί μεν οι συναλλαγές μέσω καρτών να ωφελήθηκαν από την εκτόξευση των ηλεκτρονικών πωλήσεων, ωστόσο το συνολικό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό επειδή, απλά, πολλές κατηγορίες εμπορικών καταστημάτων υποχρεώθηκαν να κατεβάσουν ρολά. Συνολικά, αναμένεται πως η όποια άνοδος εργασιών παρατηρηθεί στα supermarket και στις ηλεκτρονικές αγορές, θα υπερακοντιστεί από τη γενικότερη υποχώρηση της κατανάλωσης.

Το ύψος των απωλειών θα επηρεαστεί αναμφίβολα και από τη διάρκεια του lockdown, με δεδομένο ότι το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου παρουσιάζει θετική εποχικότητα στην κατανάλωση λόγω των εορτών και της καταβολής του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Άλλωστε, οι τράπεζες σε συνεργασία με ευρεία σειρά γνωστών επιχειρήσεων είχαν λανσάρει το τελευταίο χρονικό διάστημα επιπλέον προσφορές για όσους καταναλώσουν μέσω των καρτών τους έως το τέλος του έτους.

Επιπρόσθετα, τα περιοριστικά μέτρα της περασμένης άνοιξης επηρέασαν τις εργασίες στον τομέα του bancassurance, ο οποίος φέτος φαίνεται να υποχρεώνεται σε μεγαλύτερη πτώση παραγωγής σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ασφαλιστικά δίκτυα. Ο λόγος είναι ότι το bancassurance συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με την παρουσία των πελατών στα καταστήματα, όταν κατά τη διάρκεια των μέτρων οι τράπεζες προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους από απόσταση.

«Ακόμη και πριν από την επιβολή του δεύτερου lockdown, οι πελάτες περίμεναν στην ουρά προκειμένου να εισέλθουν στα καταστήματα, ή θα έπρεπε να είχαν κλείσει ραντεβού έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν. Όσο και αν κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει αρκετά βήματα, δεν είναι ακόμη εύκολη η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων εξ’ αποστάσεως, ή έστω είναι δυσκολότερη σε σχέση με το παρελθόν», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστό στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς.

Το στοίχημα

«Το ζήτημα βέβαια είναι ευρύτερο και υπερβαίνει το φαινόμενο της πανδημίας. Το στοίχημα για τις τράπεζες είναι το κατά πόσο μπορούν να μειώνουν συνεχώς καταστήματα-προσωπικό και ταυτόχρονα να αυξάνουν τις πωλήσεις τους σε τέτοιου είδους προϊόντα μέσω του e-banking».

Τα νέα μέτρα επίσης αναμένεται να αποτελέσουν έναν ακόμη παράγοντα δυσκολίας για την πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, διαδικασία μέσα από την οποία οι τραπεζικοί Όμιλοι αποκομίζουν προμήθειες. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, «το κλίμα είχε ήδη βαρύνει κατά τους τελευταίους μήνες, λόγω της δυσμενούς πορείας των περισσότερων αγορών, αλλά και εξ’ αιτίας του ότι πολλοί επενδυτές είχαν αρχίσει να προεξοφλούν τις επιπτώσεις των υγειονομικών εξελίξεων.

Η έλευση του νέου lockdown πολύ πιθανόν να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την πώληση νέων μεριδίων και σε κάθε περίπτωση οι -τραπεζικές και μη- ΑΕΔΑΚ δεν αναμένουν κάποια σημαντική κινητικότητα τοποθετήσεων έως το τέλος του έτους».

Γενικότερα, τα τραπεζικά έσοδα τόσο από τόκους, όσο και από προμήθειες επηρεάζονται από την εκάστοτε πορεία του ΑΕΠ και από το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Έτσι, το νέο lockdown θα επηρεάσει περαιτέρω πτωτικά την οικονομική πορεία της χώρας μέσα στο 2020, χωρίς να διαφαίνεται κάποια προσδοκία ουσιαστικής ανάκαμψης τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v