Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίλεκτος: Ζημίες και μείωση δανεισμού στα ετήσια αποτελέσματα

Μείωση πωλήσεων, ζημίες και αποκλιμάκωση δανειακών υποχρεώσεων εμφάνισε ο Όμιλος στη χρήση που έληξε στις 30/6/2020. Προσπάθειες για μείωση απωλειών στην κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα και περαιτέρω δραστηριοποίηση στον κερδοφόρο κλάδο της ενέργειας.

Επίλεκτος: Ζημίες και μείωση δανεισμού στα ετήσια αποτελέσματα

Υποχώρηση πωλήσεων και ζημιογόνο τελικό αποτέλεσμα σημείωσε η Επίλεκτος κατά την ετήσια οικονομική χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2020.

Ειδικότερα, ο εισηγμένος Όμιλος εμφάνισε:

  • Μείωση κύκλου εργασιών από τα 30,5 στα 26,18 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα (συνέβαλε προφανώς και η εκδήλωση της πανδημίας), καθώς τα έσοδα από τον κλάδο της ενέργειας κινήθηκαν ανοδικά.
  • Υποχώρηση του EBITDA από τα +6,738 στα +3,311 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ωστόσο ότι τα περυσινά αποτελέσματα είχαν επηρεαστεί εκτάκτως θετικά από «έσοδα από υποχρεώσεων προς προμηθευτές» κατά 5,466 εκατ. και φέτος κατά 984 χιλ. ευρώ.
  • Οι ζημίες προ φόρων διαμορφώθηκαν στα -2,25 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,24 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση. Οι ζημίες προήλθαν από την κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα, καθώς ο κλάδος της ενέργειας σημείωσε θετικά αποτελέσματα.
  • Ο καθαρός δανεισμός σημείωσε κάμψη, καθώς από τα 68,55 υποχώρησε στα 64,7 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που οφείλεται στις ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές (+4,17 εκατ. ευρώ).
  • Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν μόλις στις 30/6/2020 στο 1,67 εκατ. ευρώ.

Ο σταθμός παραγωγής βιοαερίου ισχύος 2,252 MW στα Φάρσαλα ξεκίνησε τη λειτουργία του, συνεισέφερε 2,027 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών στην προηγούμενη χρήση και σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, «αναμένεται να συνεισφέρει αποφασιστικά στην βελτίωση των οικονομικών στοιχείων του Ομίλου».

Στο μέτωπο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επίσης, η διοίκηση «μελετά τα επόμενα βήματα, μέσω συμμετοχών, εξαγορών, αλλά και συγχωνεύσεων. Παράλληλα εξετάζει την εκμετάλλευση των αδειών που κατέχει ο Όμιλος για παραγωγή ενέργειας από καύση βιομάζας».

Σε ότι αφορά την κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα η διοίκηση της εισηγμένης «μελετά χωριστά τις επιμέρους δραστηριότητες του κλάδου με σκοπό την αναμόρφωση των λειτουργιών αυτού και τελικό στόχο τον προσδιορισμό του επιπέδου παραγωγής που θα ελαχιστοποιεί το κόστος ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v