Ελλάκτωρ: Το «πράσινο» διαβατήριο της EDPR για τις ελληνικές ΑΠΕ

Η δυναμική διείσδυση της πορτογαλικής ΔΕΗ στην ελληνική αγορά ΑΠΕ και το deal με Ελλάκτωρ. Σε ορίζοντα 4-5 ετών το επενδυτικό πρόγραμμα του 1 δισ. ευρώ. Σε Κεντρική και Νότια Εύβοια τα πρώτα αιολικά.

Ελλάκτωρ: Το «πράσινο» διαβατήριο της EDPR για τις ελληνικές ΑΠΕ

Η ταχεία ανάπτυξη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της Ελλάκτωρ και της EDP Renewables είναι ο κύριος λόγος που έφερε κοντά τις δύο εταιρείες.

Η ανακοίνωση του deal για την κοινή ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 900 MW, εκ των οποίων τα 460 MW ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου, σηματοδοτεί, όπως αναφέρουν πηγές, αφενός, τη δυναμικότερη διείσδυση της πορτογαλικής ΔEΗ στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ.

Η EDPR, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, βλέπει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στον συγκεκριμένο κλάδο και η στρατηγική συμφωνία που έκανε με την Ελλάκτωρ τής δίνει τεράστια ώθηση, πολύ πάνω από τα υπό ανάπτυξη έργα ισχύος 152 MW που ήδη διαθέτει στη χώρα μας. Έργα τα οποία εξασφάλισε σε διαγωνισμούς της ΡΑΕ και σκοπεύει να αναπτύξει τη διετία 2021-2022.

Αφετέρου, για τον ελληνικό όμιλο, η ηγετική θέση του εταίρου του στην παγκόσμια αγορά των ΑΠΕ (4ος παραγωγός και 2ος στην Ευρώπη) του προσδίδει ειδικευμένη τεχνογνωσία στις νέες ανταγωνιστικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και εμπειρία στην υλοποίηση και λειτουργία πολυσύνθετων έργων.

Κυρίως όμως ανοίγει τους κρουνούς… για ισχυρή ρευστότητα και πρόσβαση σε φθηνά κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές, καθώς και καλύτερη διαπραγματευτική θέση με προμηθευτές εξοπλισμού λόγω μεγέθους. Επιπλέον για την Ελλάκτωρ, όπως έχει επισημάνει η διοίκηση Καλλιτσάντση, ο τομέας των ΑΠΕ είναι πυλώνας ανάπτυξης, προσφέροντας σίγουρες και δυναμικές ροές.

Το πλάνο δραστηριοποίησης των δύο εταιρειών προβλέπει, σε πρώτη φάση, την ανάπτυξη των δύο συμπλεγμάτων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 436,8 MW στην Κεντρική και Νότια Εύβοια, αντίστοιχα. Πηγές αναφέρουν ότι αποκτήθηκαν από developers έργων ΑΠΕ.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την ανάπτυξη διακριτών ομάδων αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος περίπου 460 ΜW. Αυτά κατανέμονται σε 370 MW από το συνολικό σημερινό pipeline των 618 MW της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς και 90 MW περίπου αιολικών πάρκων της ελληνικής εταιρείας που βρίσκονται υπό κατασκευή.

Η ανάπτυξη των 900 MW εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε τέσσερα με πέντε χρόνια.

Πέραν των ανωτέρω έργων υπό ανάπτυξη και υπό κατασκευή που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, η Ελλάκτωρ διαθέτει συνολικά 26 έργα ΑΠΕ σε λειτουργία, που περιλαμβάνουν 24 αιολικά πάρκα (συνολικής ισχύος 484 MW), 1 μικρό υδροηλεκτρικό (5 MW) και 1 φωτοβολταϊκό (2 MW), με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας να διαμορφώνεται σε 491 MW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v