Φθινόπωρο γεμάτο προκλήσεις για τις νηματουργίες

Η χαμηλή ζήτηση διεθνώς λόγω Covid-19 και οι επιπτώσεις στην παραγωγή βάμβακος από τις πλημμύρες στην Καρδίτσα αποτελούν δύο νέες κρίσιμες προκλήσεις. Οι εξελίξεις γύρω από το ενεργειακό κόστος στον κλάδο.

Φθινόπωρο γεμάτο προκλήσεις για τις νηματουργίες

Νέα σειρά προκλήσεων καλούνται να αντιμετωπίσουν τους επόμενους μήνες οι πολύπαθες ελληνικές νηματουργίες, καθώς εκτός από τη χαμηλή διεθνή ζήτηση νήματος που οφείλεται στην πανδημία, επηρεάζονται αρνητικά από το πολύ υψηλό κόστος ρεύματος αλλά και από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες, οι καλλιεργητές βάμβακος στην Καρδίτσα αναμένεται σε λίγες ημέρες να εξετάσουν αν από τα χωράφια τους αξίζει τον κόπο να συλλέξουν κάποιο τμήμα της παραγωγής τους, το οποίο πιθανόν να είναι και υποβαθμισμένης ποιότητας. Οι εκτιμήσεις δεν είναι καθόλου ευχάριστες, καθώς γίνεται λόγος για απώλειες που αντιστοιχούν περίπου στο 10% έως 20% της συνολικής ελληνικής παραγωγής βάμβακος. Κάτι τέτοιο θα επηρεάσει προφανώς πέρα από τους αγρότες και τα εκκοκκιστήρια, ως ένα βαθμό -όχι ιδιαίτερα μεγάλο, όπως φαίνεται- και τις νηματουργίες:

«Υπήρχαν υψηλά αποθέματα στις αποθήκες από πέρυσι, ενώ η φετινή ζήτηση βάμβακος είναι ιδιαίτερα μειωμένη, με αποτέλεσμα να αναμένεται πως δεν θα παρατηρηθεί σοβαρό πρόβλημα για την εγχώρια νηματουργία. Επίσης, οι όποιες αυξήσεις παρατηρούνται τελευταία στη διεθνή τιμή του βάμβακος μάλλον χρηματιστηριακό χαρακτήρα έχουν, καθώς δεν βλέπουμε μια αντίστοιχη αύξηση στην καθημερινή κίνηση της εγχώριας αγοράς», υποστηρίζει γνωστό στέλεχος του κλάδου.

Παραγγελίες

Ενδεικτικό στοιχείο της όλης κατάστασης αποτελεί επίσης η πρόσφατη αναφορά της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου: «Οι βασικοί αγοραστές από την Τουρκία δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα καθώς έχουν αδυναμία να πληρώσουν σε δολάρια, λόγω της πτώσης της ισοτιμίας του νομίσματός τους και για την ώρα, θα αρκεστούν στα δική τους παραγωγή».

Ακόμη όμως και αν οι ελληνικές νηματουργίες ξεπεράσουν χωρίς μεγάλες συνέπειες τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας, δεν φαίνεται να μπορούν να αντιδράσουν απέναντι στη σαφώς χαμηλότερη ζήτηση για νήμα που παρατηρείται στην Ευρώπη. «Οι παραγγελίες δίνονται πολύ προσεκτικά από τους πελάτες, οι οποίοι δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιες θα είναι οι πωλήσεις τους στο προσεχές διάστημα. Σε κάποιες περιπτώσεις, παρατηρείται μια προτίμηση για κοντινούς (και άρα ασφαλείς) προμηθευτές, όπως η εταιρεία μας, αλλά αυτή δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την κανονική ροή», σημειώνει χαρακτηριστικά η διοίκηση της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου.

Πέρα όμως από τη μειωμένη ζήτηση, πονοκέφαλο αποτελούν και οι χαμηλές τιμές που προσφέρουν στην ευρωπαϊκή αγορά νήματος οι ανταγωνιστές από την Τουρκία, εκμεταλλευόμενοι τη ραγδαία υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας και αποβλέποντας σε άμεση είσπραξη σε «σκληρό» νόμισμα.

Μεγάλο «αγκάθι» επίσης στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας αποτελεί το υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο είναι σαφώς υψηλότερο από το αντίστοιχο στις χώρες της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επίλεκτος Ευριπίδης Δοντάς, μιλώντας στο Euro2day.gr, σημείωσε πως «περιμένουμε να γίνει πράξη η εξαγγελία του πρωθυπουργού τον Ιούλιο (στα εγκαίνια της νέας γραμμής παραγωγής της ElvalHalcor) για μείωση του Ειδικού Φόρου Καυσίμων για τους καταναλωτές μέσης τάσης από το 5% στο 2,5%. Κινήσεις αυτού του χαρακτήρα πρέπει να επισπεύδονται και όχι να καθυστερούν».

Κατά τα άλλα, υπάρχουν τόσο δυσάρεστες όσο και ευχάριστες εξελίξεις σχετικά με το ενεργειακό κόστος στην κλωστοϋφαντουργία.

  • Αρνητική είδηση είναι ότι ο κλάδος εξαιρέθηκε (δεν εντάχθηκε στους ιδιαίτερα ενεργοβόρους) φέτος σε ευρωπαϊκό επίπεδο από αυτούς που δικαιούνταν «αντιστάθμιση ρύπων».
  • Αντίθετα, φαίνεται πως οι νηματουργίες μέσα στους επόμενους μήνες θα ενταχθούν στους ενεργοβόρους καταναλωτές ρεύματος, οπότε θα επιβαρύνονται με χαμηλότερο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) αναδρομικά από το 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v