Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ευκαιρίες φέρνει στην αγορά η επένδυση της Microsoft

Η Ελλάδα γίνεται μία από τις οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα βρίσκονται data centers του αμερικανικού ομίλου. Πώς λειτουργούν πολλαπλασιαστικά οι συγκεκριμένες επενδύσεις. Ποιοι άλλοι τομείς επηρεάζονται άμεσα.

Τι ευκαιρίες φέρνει στην αγορά η επένδυση της Microsoft

Μια σημαντική ευκαιρία στην Ελλάδα, ώστε να επωφεληθεί από την ταχεία ανάπτυξη της αγοράς data centers, προσφέρει η επένδυση της Microsoft που ανακοινώθηκε χθες.

Η μεγάλη αύξηση των όγκων δεδομένων στην οποία έδωσε περαιτέρω ώθηση η πανδημία, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές, από την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) μέχρι την επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality) και τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G), έχουν εκτοξεύσει τη ζήτηση και τις επενδύσεις σε data centers πανευρωπαϊκά και διεθνώς.

Επιχειρήσεις που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαν πως οι ανάγκες τους σε υποδομές αποθήκευσης δεδομένων και διασύνδεσης καλύπτονται εσωτερικά, διαπιστώνουν πως μετά την πανδημία χρειάζονται υποδομές με πολλαπλάσιες δυνατότητες. Έτσι σπεύδουν στις εταιρείες data centers, με τις τελευταίες να τρέχουν, με τη σειρά τους, ώστε να αυξήσουν τη δυναμικότητα.

Η στροφή προς τις μεγάλες πλατφόρμες λογισμικού που βρίσκονται στο υπολογιστικό «σύννεφο» (cloud) και κυρίως προς το Microsoft Azure, το Amazon Web Services και το Google Cloud, έχει οδηγήσει τους τρεις διεθνείς ομίλους σε σημαντική αύξηση κερδών και σε ράλι νέων επενδύσεων.

Έτσι η χώρα μας θα είναι η πρώτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα αποκτήσει data center region (πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών εγκαταστάσεων data center στην Αττική, που σχεδιάζει η Microsoft). Μέχρι σήμερα, η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία data centers σε τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες τρεις (Πολωνία, Ιταλία και Ισπανία). Η Ελλάδα γίνεται μία από τις οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου θα βρίσκονται data centers του αμερικανικού ομίλου.

Οι μελέτες δείχνουν πως μια χώρα είναι ελκυστικός προορισμός για τέτοιου τύπου επενδύσεις, που στην περίπτωση της Microsoft και της Ελλάδας μπορούν στα επόμενα χρόνια να φτάσουν και να ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ, αν καλύπτει τέσσερα-πέντε κριτήρια: «Αξιοπιστία στην παροχή ενέργειας και χαμηλά τιμολόγια, επαρκείς διεθνείς διασυνδέσεις, πολιτική σταθερότητα, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και περιβάλλον που είναι ανθεκτικό στις φυσικές καταστροφές». Αυτά τα κριτήρια «ζυγίζουν» οι ειδικοί και η απόφαση της Microsoft αποτελεί απόδειξη πως η χώρα μας τα καλύπτει (τουλάχιστον τα περισσότερα, γιατί αρκετοί θα έχουν αντιρρήσεις π.χ. για το ενεργειακό κόστος).

Στην αγορά τεχνολογίας υποστηρίζουν πως το σύμπλεγμα των τριών data centers της Microsoft μπορεί να βάλει την Ελλάδα στον χάρτη των data centers, που σήμερα μονοπωλείται από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία.

Στις τέσσερις τελευταίες έχει πραγματοποιήσει πολύ μεγάλες επενδύσεις, άνω των 6 δισ. ευρώ, η Google για να κατασκευάσει και να λειτουργήσει data centers. Επιπλέον καταγράφεται κορεσμός σε κάποιες αγορές όπως το Αμστερνταμ, όπου σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield, κυκλοφορούσαν φήμες περί μορατόριουμ στην κατασκευή νέων data centers!

Η κινητικότητα στη συγκεκριμένη αγορά αποδεικνύεται από πρόσφατη ανακοίνωση του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου KKR για τη δημιουργία νέου οχήματος, ύψους ενός δισ. δολαρίων, που θα επενδύει αποκλειστικά σε data centers στην Ευρώπη, της Global Technical Realty. Η τελευταία θα κατασκευάζει data centers για μεγάλους τεχνολογικούς ομίλους ανά την Ευρώπη.

Ένα γνωστό όνομα στην Ελλάδα, η βρετανική BC Partners (που πρόσφατα συμφώνησε να αποκτήσει τη Fοrthnet μέσω της United Group) εμπλέκεται και στη μεγαλύτερη συμφωνία εξαγοράς data centers την τελευταία πενταετία. Η BC Partners ηγήθηκε κοινοπραξίας που απέκτησε το 2017 τα data centers του τηλεπικοινωνιακού ομίλου Century Link.

Στις αρχές της φετινής χρονιάς ολοκληρώθηκε μία από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις του κλάδου, ύψους 7,7 δισ. ευρώ. Η αμερικανική Digital Realty απέκτησε την Interxion, κυρίως επειδή η τελευταία είχε πολύ ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη.

Οι επενδύσεις σε ένα data center δεν περιορίζονται στην υποδομή για να λειτουργήσει το συγκρότημα ψηφιακής αποθήκευσης αλλά επεκτείνονται και σε άλλους τομείς όπως τα καλώδια διασύνδεσης, κ.α. Μία μελέτη του Copenhagen Economics για τις επιπτώσεις που είχαν οι επενδύσεις της Google σε data centers στην Ευρώπη δείχνει πως ο αμερικανικός όμιλος στήριξε το ευρωπαϊκό ΑΕΠ με περίπου 490 εκατ. ευρώ ετησίως την περίοδο 2007-2017 και τη δημιουργία περίπου 6.600 μόνιμων θέσεων εργασίας.

Στην ίδια μελέτη επισημαίνεται πως οι επενδύσεις ενός ισχυρού διεθνούς ομίλου σε data center έχουν σοβαρότατα οφέλη.

  1. Πρώτον, δημιουργούν θέσεις εργασίας και διατηρούν εξειδικευμένο δυναμικό σε μια περιοχή.
  2. Δεύτερον, δίνουν το σήμα πως στην περιοχή που επένδυσε ένα τόσο ηχηρό όνομα υπάρχει η εξειδίκευση, οι συνεργάτες, οι δυνατότητες γενικά ώστε να έρθουν και άλλοι ξένοι επενδυτές.
  3. Τρίτον, η τεχνογνωσία που φέρνει ένας διεθνής όμιλος μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη τοπικών προμηθευτών.
  4. Τέταρτον, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή ανακοίνωση της Microsoft για την Ελλάδα, οι ισχυροί όμιλοι συνοδεύουν την παρουσία τους και από πρωτοβουλίες στήριξης της τοπικής κοινωνίας όπως το πρόγραμμα κατάρτισης 100.000 εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v