Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίσιμη καμπή η υπόθεση Shelman

Κομβικές οι επόμενες εβδομάδες για το εγχείρημα της επαναλειτουργίας της μονάδας στη Ροδόπη. Σειρά συναντήσεων με συμμετοχή του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ο ενδιαφερόμενος επενδυτής, οι εκκρεμότητες και το… αφύλακτο πλέον εργοστάσιο της Κομοτηνής.

Σε κρίσιμη καμπή η υπόθεση Shelman

Σε κρίσιμη καμπή έχει μπει η προσπάθεια επαναλειτουργίας του εργοστασίου της Shelman στη Ροδόπη, με τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων να θεωρούνται ιδιαίτερα βαρύνουσες για την τύχη του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Το «ξαναζωντάνεμα» της γνωστής βιομηχανίας ξύλου έχει αναμφίβολα σαφές οικονομικό αντικείμενο (δημιουργία εκατοντάδων -άμεσα και έμμεσα- θέσεων εργασίας σε μια ακριτική περιοχή που έχει πληγεί έντονα από την κρίση), αλλά παράλληλα και πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε τις εργασίες της η διακομματική επιτροπή της Βουλής με αντικείμενο την ανάπτυξη της Θράκης και η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να αντικρούσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι επιδίδεται απλά σε επικοινωνιακά τρικ που δεν οδηγούν τελικά σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, η κρισιμότητα των επόμενων εβδομάδων είναι μεγάλη για δύο κυρίως λόγους: 

Πρώτον, ο σύνδικος εδώ και πάνω από τρία χρόνια βγάζει σε πλειστηριασμό τη μονάδα της Ροδόπης μία φορά την εβδομάδα, χωρίς την εμφάνιση κανενός ενδιαφερόμενου. Παράλληλα, οι πρώην εργαζόμενοι της Shelman -εξουθενωμένοι όλο αυτό το διάστημα από το χρόνο και τα προσωπικά τους έξοδα- σταμάτησαν εδώ και κάποιες ημέρες τη δωρεάν φύλαξη του εργοστασίου, με αποτέλεσμα η μονάδα να κινδυνεύει πλέον άμεσα από κλοπές, βανδαλισμούς και κάθε είδους καταστροφές. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, κύκλοι της αγοράς φοβούνται ότι αν μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα δεν συμφωνηθεί η πώληση της μονάδας, τότε ο σύνδικος είναι πολύ πιθανόν να υποχρεωθεί να συγκαλέσει συνέλευση των πιστωτών με θέμα την εκποίηση του εργοστασίου της Shelman κατά τμήματα. Και σε περίπτωση που ψηφιστεί η συγκεκριμένη πρόταση, τότε αυτό θα σημάνει όχι μόνο την είσπραξη ασήμαντου τιμήματος, αλλά και την απώλεια κάθε ελπίδας για την επαναλειτουργία του εργοστασίου και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Γενικότερα, το κλίμα στη Ροδόπη είναι ιδιαίτερα «βαρύ» καθώς εδώ και περίπου δώδεκα μήνες είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για επαναλειτουργία της μονάδας, η οποία μετατίθεται από μήνα σε μήνα (χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Euro2day.gr της 15ης Ιουλίου) και 

δεύτερον, κατά τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν δύο τουλάχιστον συσκέψεις, στις οποίες συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, οι ιδιοκτήτες της εταιρείας EPS Woods, αλλά και εκπρόσωποι από την Παρευξείνια Τράπεζα και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η EPS Woods (εταιρεία με πολυετή παρουσία στο χώρο της ξυλείας των κ.κ. Μανώλη Σαχλού και Αντώνη Δαπόλα) είναι ο ενδιαφερόμενος επενδυτής που επιδιώκει να επαναλειτουργήσει την μονάδα της Shelman, ενώ από πέρυσι έχει ήδη εξαγοράσει το εμπορικό σήμα αυτής (κατά καιρούς έχει ακουστεί το σενάριο μειοψηφικής συμμετοχής στο σχήμα του fund Mubadala).

Βασικά θέματα των συζητήσεων στις προαναφερθείσες συσκέψεις ήταν η ολοκλήρωση του χρηματοδοτικού σχήματος, η εξασφάλιση των απαιτούμενων εγγυήσεων, αλλά και ο τρόπος νομοθετικής διεκπεραίωσης της όλης υπόθεσης.

Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι το κλίμα των συζητήσεων ήταν καλό, ωστόσο αποφεύγουν να προχωρήσουν σε προβλέψεις για το αν η υπόθεση θα καταλήξει θετικά ή όχι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v