Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Commercial Value: Ερχεται νέα καταβολή μετρητών στους δικαιούχους

Οι ασφαλισμένοι-δικαιούχοι δεν εντάσσονται στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τη μητρική Ασπίς Πρόνοια, ωστόσο αναμένεται διανομή μετρητών. Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την υπόθεση που εκκρεμεί από το 2009.

Commercial Value: Ερχεται νέα καταβολή μετρητών στους δικαιούχους

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως μέσα στο επόμενο εξάμηνο, θα υπάρξει νέα διανομή μετρητών προς τους δικαιούχους ασφαλισμένους της Commercial Value -θυγατρικής εταιρείας της Ασπίς Πρόνοια-, οι οποίοι περιμένουν και αυτοί να δικαιωθούν από το φθινόπωρο του 2009.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η διαδικασία αποζημίωσης των ασφαλισμένων της Commercial Value είναι διαφορετική από αυτήν της Ασπίς Πρόνοια, παρά το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες ανήκαν στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο. Άρα οι δικαιούχοι της Commercial Value δεν εντάσσονται στις διατάξεις του πρόσφατου θεσμικού πλαισίου για ταυτόχρονη ενεργοποίηση του Εγγυητικού Ταμείου Ζωής, από το οποίο οι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια θα λάβουν γύρω στα 20 εκατ. ευρώ κάπου προς τα τέλη του 2020.

Έτσι, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα σχετικά με τους ασφαλισμένους της Commercial Value, ας τα δούμε από την αρχή.

  • Από το φθινόπωρο του 2009 που έκλεισε η Commercial Value, οι εγγεγραμμένοι στον πίνακα των δικαιούχων έχουν ήδη εισπράξει ποσοστό επί αυτών που δικαιούνται, ανάλογα με το είδος των συμβολαίων που κατείχαν. Ειδικότερα, οι κάτοχοι συμβολαίων σταθερού ασφαλίστρου έχουν εισπράξει γύρω στο 80% αυτών που δικαιούνται, οι κάτοχοι συμβολαίων τύπου unit linked το 50% και οι κάτοχοι ομαδικών συμβολαίων γύρω στο 60%.
  • Το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι της Commercial Value έχουν εισπράξει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των απαιτήσεών τους σε σχέση με τους πελάτες της Ασπίς Πρόνοια οφείλεται στο ότι η «τρύπα» της Commercial Value ήταν πολύ μικρότερου μεγέθους και τα οικονομικά της στοιχεία περισσότερο τακτοποιημένα.
  • Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα ακολουθήσει δεύτερη διανομή μετρητών υπέρ των ασφαλισμένων της Commercial Value, η οποία δεν θα προέρχεται από το Εγγυητικό Ταμείο αλλά από την πρόοδο εκποίησης-εκκαθάρισης των περιουσιακών στοιχείων της ίδιας της εταιρείας. Είναι προφανές πως ούτε και μετά τη νέα διανομή μετρητών θα εξοφληθεί το σύνολο των δικαιούχων (πέραν ίσως αυτών που κατέχουν συμβόλαια σταθερού ασφαλίστρου).
  • Όσοι δεν εξοφληθούν και μετά την επικείμενη δεύτερη διανομή μετρητών, θα πρέπει να περιμένουν για άγνωστο χρονικό διάστημα, μέχρις ότου λάβουν ποσά από μια τρίτη διανομή.
  • Πότε θα έρθει αυτή η τρίτη διανομή; Ανάλογα με την πρόοδο της διαδικασίας της εκκαθάρισης. Θα φτάσουν τα λεφτά από τη διαδικασία της εκκαθάρισης προκειμένου να αποζημιωθούν στο σύνολό τους οι δικαιούχοι; Αυτό θα εξαρτηθεί -εκτός των άλλων- και από το πόσοι επιπλέον πελάτες της πρώην Commercial Value θα καταφέρουν να ενταχθούν στη λίστα των δικαιούχων μέσω της δικαστικής οδού που έχουν ακολουθήσει.
  • Όσοι, τελικά, πελάτες της Commercial Value δεν αποζημιωθούν πλήρως από τη διαδικασία εκκαθάρισης, θα απευθυνθούν στη συνέχεια στο Εγγυητικό Ταμείο του κλάδου Ζωής, μέσα από το οποίο θα δικαιούνται να εισπράξουν το 70% του ποσού που θα υπολείπεται.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, έντεκα ολόκληρα χρόνια μετά το «λουκέτο» της εταιρείας, οι ασφαλισμένοι της Commercial Value (ή συχνά και οι κληρονόμοι τους…) δεν γνωρίζουν πόσο δρόμο έχουν ακόμη να διανύσουν μέχρι να δικαιωθούν.

Και ας θεωρούνται… «προνομιούχοι» σε σύγκριση με τους «συναδέλφους» τους της Ασπίς Πρόνοια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v