Στην πώληση δανείων της Χαλυβουργία Ελλάδος (Μάνεσης) ετοιμάζονται να προχωρήσουν Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, μετά τις πολυετείς, ατελέσφορες, συζητήσεις για βιώσιμη ρύθμιση του υπέρογκου δανεισμού της βιομηχανίας.
Οι δύο τράπεζες έχουν απαιτήσεις οφειλόμενου κεφαλαίου, της τάξης των 85 με 90 εκατ. ευρώ (55 εκατ. ευρώ η Πειραιώς και γύρω στα 30 με 35 εκατ. ευρώ η Εθνική), αποτελώντας μικρούς πιστωτές της χαλυβουργίας. Το μεγαλύτερο δανειακό άνοιγμα στη Μάνεσης έχει η Αlpha Bank (σ.σ. δάνεια οφειλόμενου κεφαλαίου περίπου 170 εκατ. ευρώ), ενώ η HIG Capital αγόρασε από την Eurobank δάνεια 53 εκατ. ευρώ, στο 15% επί της ονομαστικής τους αξίας.
Η απόφαση να προχωρήσουν σε από κοινού πώληση των απαιτήσεών τους ελήφθη, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και την κατάρρευση του συζητούμενου σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο προέβλεπε την αγορά των δανείων Εθνικής και Πειραιώς από τη HIG Capital, με σημαντικό discount και εν συνεχεία τη ρύθμιση του δανεισμού, βάσει όρων που θα είχαν προσυμφωνηθεί με την Alpha Bank.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο τράπεζες έχουν προσλάβει μια από τις Big-4, ως σύμβουλο πώλησης και η προεργασία ολοκληρώνεται, ώστε η διαγωνιστική διαδικασία να ξεκινήσει τέλη του μήνα ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η αγορά θεωρεί δεδομένο ότι θα κατατεθεί προσφορά από τη HIG Capital, η οποία αποτελεί, ήδη, πιστωτή της Μάνεσης, μετά την εξαγορά, έναντι περίπου 8 εκατ. ευρώ, δανείων ονομαστικής αξίας 53 εκατ. ευρώ.
Ρόλο κλειδί στην υπόθεση ρύθμισης των δανείων της χαλυβουργίας έχει η Αlpha Bank λόγω της μεγάλης έκθεσης και της πιθανότητας οι απαιτήσεις της από την Μάνεσης να συμπεριληφθούν στην προωθούμενη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ( project Galaxy).
Η Μάνεσης αύξησε το 2018 τις ενοποιημένες πωλήσεις της στα 186,2 εκατ. ευρώ από 168,2 εκατ. ευρώ το 2017, με το μικτό περιθώριο κέρδους να υποχωρεί, εξαιτίας της αύξησης του κόστους (ενεργειακού και μεταφορών). Ο όμιλος έκλεισε τη χρήση, με μειωμένα EBITDA (5,3 εκατ. ευρώ) έναντι του 2017 ( 8,4 εκατ. ευρώ) και ζημιές 4,1 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο προ φόρων, ενώ το 2017 οι ζημιές είχαν περιορισθεί στις 342 χιλ. ευρώ.
Παρά τη βελτίωση στα κέρδη EBITDA, κατά τα τελευταία χρόνια, η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα (60 φορές). Επομένως απαιτείται ρύθμιση δανείων, με μερική διαγραφή απαιτήσεων ή μακροχρόνια επιμήκυνση, προκειμένου η χαλυβουργία να «αναπνεύσει».
Ενδεικτικό είναι ότι οι λογιστικοποιούμενοι χρεωστικοί τόκοι της χρήσης 2018 ανήλθαν στα 9,7 εκατ. ευρώ, με ενοποιημένα EBITDA 5,3 εκατ. ευρώ.