Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα αναβολή στην επαναλειτουργία της μονάδας της Shelman

Σε «γεφύρι της Άρτας» εξελίσσεται η υπόθεση της επαναλειτουργίας του εργοστασίου της Shelman στη Ροδόπη. Από Σεπτέμβριο και… βλέπουμε η μεταβίβαση στο ενδιαφερόμενο επενδυτικό σχήμα. Σενάρια και πολιτικά παραλειπόμενα.

Νέα αναβολή στην επαναλειτουργία της μονάδας της Shelman

H Δευτέρα 13 Ιουλίου ήταν η τελευταία ημέρα κατά την οποία θα μπορούσε να υποβληθεί στον σύνδικο πρόταση εξαγοράς του εργοστασίου της Shelman στην Κομοτηνή από το ενδιαφερόμενο επενδυτικό σχήμα, οπότε τώρα -λόγω και της προβλεπόμενης θερινής διακοπής- η νέα ημερομηνία μεταφέρεται για τον Σεπτέμβριο.

Το ζήτημα είναι ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην τοπική κοινωνία της Ροδόπης, καθώς η επανεκκίνηση της λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας έχει εξελιχθεί σε… σίριαλ του Νίκου Φώσκολου. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη ανάρτηση του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, πως «η υπόθεση της επαναλειτουργίας του εργοστασίου της Shelman πάει πάλι πίσω για το φθινόπωρο, αλλά δεν ξέρουμε για ποιο φθινόπωρο…».

«Όλη αυτή την περίοδο, χρέη φύλακα στη μονάδα εκτελούν πρώην εργαζόμενοι, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, θα είχαμε σειρά από κλοπές και εν γένει αποψίλωση της μονάδας. Και όλα αυτά, όχι μόνο χωρίς να εισπράττουν το παραμικρό, αλλά βάζοντας και από την τσέπη τους τα έξοδα των καυσίμων. Μας λένε εδώ και καιρό ότι από μήνα σε μήνα η μονάδα θα ανοίξει και πάλι, αλλά συνεχώς μένουμε στο σημείο μηδέν. Ως πότε θα περιφρουρούμε το εργοστάσιο; Η υπομονή μας πλέον έχει εξαντληθεί», αναφέρει στο Euro2day.gr ένας από τους πρώην εργαζόμενους, μεταφέροντας ωστόσο το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην Κομοτηνή.

Το εργοστάσιο της Shelman σταμάτησε να λειτουργεί το 2013 και από το 2016 έως σήμερα βρίσκεται συνεχώς (για την ακρίβεια, κάθε Δευτέρα) «στο σφυρί», αρχικά προς 11,5 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια προς 9,92 εκατ. ευρώ.

Οι ελπίδες για την επαναλειτουργία της μονάδας αναθάρρησαν αρχικά πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ομάδα επενδυτών αγόρασε το σήμα της Shelman και εντάθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν οι ίδιοι επενδυτές συνάντησαν τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Έκτοτε έχει υπάρξει σειρά διαβουλεύσεων, τοπικών και πολιτικών παραγόντων, έχει τεθεί ως προϋπόθεση επαναλειτουργίας η ενεργοποίηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ), ενώ τη βούλησή τους για να προχωρήσει τελικά η υπόθεση έχουν εκφράσει κεντρικά πρόσωπα της κυβέρνησης (από τον υπουργό Ανάπτυξης έως και τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη) και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (π.χ. ο βουλευτής του νομού κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης).

Μάλιστα, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε πρόσφατα την αισιοδοξία του απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου («Είμαστε στη φάση που αναμένεται να κατατεθούν από τον επενδυτή τα χρήματα και εφόσον γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, θα προχωρήσει άμεσα η διαδικασία», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά), ενώ ο κ. Στυλιανίδης έχει αναφερθεί στην ύπαρξη «ελληνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών κεφαλαίων από μεγάλο και αξιόπιστο fund».

Το νέο εγχείρημα

Βασικοί ενδιαφερόμενοι για να εξαγοράσουν το εργοστάσιο της Shelman είναι οι μέτοχοι της εταιρείας EPS Woods κ.κ. Εμμανουήλ Σαχλός και Αντώνης Δαπόλας, άτομα που έχουν μακρόχρονη εμπειρία στον κλάδο της ξυλείας. Ρόλο τουλάχιστον στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων φαίνεται να παίζει και Γερμανός υπήκοος που διαμένει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα.

Κύκλοι από τη Θράκη ανεβάζουν τον προϋπολογισμό του project στα 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα δοθούν στον εκκαθαριστή για την εξαγορά της μονάδας και τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για συντήρηση και κεφάλαια κίνησης.

Αν πιστέψουμε τους ίδιους κύκλους (τα στοιχεία δεν μπορούν να διασταυρωθούν), το σχήμα στο οποίο συμμετέχουν οι δύο προαναφερθέντες επιχειρηματίες θα καταβάλει 12 εκατ. ευρώ και μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, στόχος είναι να αντληθούν άλλα τέσσερα περίπου εκατ. ευρώ. Όσο για το «μεγάλο και αξιόπιστο fund» στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Στυλιανίδης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως είναι το Mabudala (κρατική εταιρεία επενδύσεων του Αμπου Ντάμπι), το οποίο λέγεται ότι θα συμμετάσχει και αυτό με τέσσερα εκατ. ευρώ.

Πολιτικά παραλειπόμενα

Η υπόθεση της επαναλειτουργίας της Shelman (εγχείρημα που στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ) απασχολεί έντονα την κοινωνία της Ροδόπης, λόγω των πολλών θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν -τόσο άμεσα όσο και έμμεσα- και μάλιστα σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Λόγω της έντονης ενασχόλησης του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη από την περυσινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και της ανάλογης δημοσιότητας που δόθηκε στο όλο θέμα κατά το τελευταίο δεκάμηνο, εκτιμάται ότι θα προέκυπτε μια μεγάλη πολιτική νίκη για την κυβέρνηση, σε περίπτωση που η μονάδα επαναλειτουργήσει, ή αντίθετα ένα βαρύ πολιτικό πλήγμα γι’ αυτήν, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι προτίθεται να συστήσει διακομματική επιτροπή που θα μελετήσει τα ζητήματα ανάπτυξης της Θράκης (υπό την προεδρία της Ντόρας Μπακογιάννη), κίνηση φυσικά που θα αποκτούσε «άλλον αέρα», σε περίπτωση που τα μηχανήματα της Shelman έπαιρναν και πάλι μπροστά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v