Energean: Ο Πρίνος χρειάζεται επενδύσεις 75 εκατ. για να μείνει ζωντανός

Το πρόβλημα επιβίωσης της μονάδας υδρογονανθράκων και το Επιχειρησιακό Σχέδιο της εταιρείας που υποβλήθηκε στα υπουργεία. Η Energean έχει καταβάλει 50 εκατ. από τον Σεπτέμβριο, για να μην κλείσουν οι εγκαταστάσεις.

Energean: Ο Πρίνος χρειάζεται επενδύσεις 75 εκατ. για να μείνει ζωντανός

Ένα πλήρες Επιχειρησιακό Σχέδιο που έχει ως στόχο τη διατήρηση εν λειτουργία της μοναδικής παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα υπέβαλε η Energean στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και στο Υπουργείο Οικονομικών, τα οποία έχουν ήδη ενημερωθεί διεξοδικά για το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο Πρίνος, λόγω της κρίσης που επέφερε στις αγορές η πανδημία του κορωνοϊού.

Προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου είναι η άμεση ενίσχυση του Πρίνου με ρευστότητα, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι βασικές ανάγκες λειτουργίας και να δρομολογηθεί η επανέναρξη της επένδυσης στο κοίτασμα Έψιλον.

Απώτερος στόχος, η διατήρηση της λειτουργίας και της απασχόλησης ακόμη και μετά το πέρας ζωής των κοιτασμάτων, το οποίο προσδιορίζεται έπειτα από περίπου 15 έτη, στο πλαίσιο του νέου project «Πράσινος Πρίνος», που θα μετατρέψει τον Πρίνο σε πεδίο εκπομπής μηδενικών ρύπων.

Τα βασικά σημεία του Επιχειρησιακού Σχεδίου έχουν ως εξής:

1) Επενδυτικές ανάγκες της τάξης των 75 εκατ. ευρώ για τη διετία 2020-2021.

2) Επανέναρξη από τον Σεπτέμβριο του επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Έψιλον» με την επανέναρξη της κατασκευής της νέας εξέδρας «Λάμδα» και άλλες απαραίτητες επενδύσεις.

3) Συνέχεια παρεμβάσεων σε υφιστάμενες γεωτρήσεις του Πρίνου και του Βόρειου Πρίνου καθώς και διάνοιξη νέας οριζόντιας γεώτρησης για την άντληση του ταμιευτήρα «Λυδία» που βρίσκεται κάτω από τον Βόρειο Πρίνο.

4) Χρήση της τεχνικής εισπίεσης του παραγόμενου όξινου φυσικού αερίου στην παραγωγή, προκειμένου να αυξηθεί η αποληψιμότητα από το σημερινό 40% στα επίπεδα του 60% ως το τέλος της ζωής των κοιτασμάτων καθώς και να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές ρύπων από την παραγωγική διαδικασία.

5) Επενδύσεις σε μετατροπές που θα επιτρέψουν την επανεισπίεση στο κοίτασμα του παραγόμενου υδρόθειου καθώς και των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, ενισχύοντας την παραγωγή αλλά και αποτρέποντας την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα, στο πλαίσιο της γενικότερης απόφασης της Energean για μηδενικούς συνολικά ρύπους από τις δραστηριότητές της έως το 2050.

6) Σειρά αναβαθμίσεων στις θαλάσσιες εξέδρες και τις χερσαίες εγκαταστάσεις που θα καταστήσουν αποδοτικότερη τη λειτουργία τους και θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του λειτυργικού κόστους.

7) Προώθηση της επένδυσης για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας με χρήση ως αερίου βάσης των περίπου 100 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου που έχουν απομείνει στο κοίτασμα της Καβάλας και με χρήση της υφιστάμενης εξέδρας «Κάππα».

8) Διασφάλιση της βιωσιμότητας ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις στις τιμές πετρελαίου με αποφυγή ανάληψης από το Δημόσιο του κόστους εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων και με διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι στα σχεδόν 13 χρόνια διαχείρισης του Πρίνου, η Εnergean έχει επενδύσει περίπου 460 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας να αυξήσει θεαματικά τα αποθέματα υδρογονανθράκων και να ενισχύσει την απασχόληση, ενώ ο Πρίνος, παρά τη χαμηλή παραγωγή, έχει εισφέρει στην εθνική οικονομία και στην τοπική οικονομία της Καβάλας περίπου 500 εκατ. ευρώ, διατηρώντας μία άριστη επίδοση στον τομέα Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος.

Μόνο στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Μαΐου η Εnergean έχει καταβάλει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ για να μην κλείσουν και να λειτουργούν με ασφάλεια οι θαλάσσιες εξέδρες και το χερσαίο εργοστάσιο «Σίγμα» και να μη χάσουν τη δουλειά τους οι 270 εργαζόμενοι στον Πρίνο, με προφανείς συνέπειες για την Καβάλα, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και την εθνική οικονομία γενικότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v