Μεγάλες αλλαγές στον κλάδο της πληροφορικής αναμένεται να φέρει η δρομολογούμενη πώληση της SingularLogic, για την οποία κατέθεσαν μη δεσμευτικές προτάσεις πέντε σχήματα (Quest-SoftOne, OTS-Volton, Entersoft-Profile, Space Hellas και Epsilon Net).
«Θεωρώ ως πιθανότερο σενάριο, ότι το σχήμα που τελικά θα επικρατήσει στο διαγωνισμό δεν θα κρατήσει για λογαριασμό του το σύνολο του Ομίλου SingularLogic, αλλά μόνο τα κομμάτια που το ενδιαφέρουν, διαθέτοντας τα υπόλοιπα σε άλλους υποψηφίους» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας του κλάδου, συμπληρώνοντας: «Είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι διεκδικητές ήθελαν να σπάσει ο διαγωνισμός σε περισσότερα κομμάτια προκειμένου κάθε όμιλος να διεκδικήσει το τμήμα εκείνο που τον ενδιαφέρει περισσότερο. Ό,τι όμως δεν έγινε στην προκήρυξη του διαγωνισμού, εκτιμώ ότι θα γίνει μέσω της αγοράς στη συνέχεια. Δηλαδή, όποιο σχήμα επικρατήσει θα πουλήσει τα τμήματα που δεν το ενδιαφέρουν σε τρίτους. Δεν σας κρύβω, ότι ήδη σχεδόν όλοι έχουν ήδη συνομιλήσει με σχεδόν όλους τους άλλους, ανταλλάσσοντας απόψεις και… ρίχνοντας τις σχετικές γέφυρες για την επόμενη μέρα. Όλη αυτή η διαδικασία, θα μπορούσε να αλλάξει κατά πολύ το χάρτη της εγχώριας αγοράς πληροφορικής μετά την ολοκλήρωση του deal».
Μπορεί βέβαια η SingularLogic να μην επιτυγχάνει τόσο ελκυστικά οικονομικά αποτελέσματα (το EBITDA του 2018 ήταν +1,8 εκατ. ευρώ και αρκετά αυξημένη ήταν η σχετική επίδοση του 2019), ωστόσο τα μεγάλα μερίδια που διαθέτει σε πολλές επιμέρους υποαγορές του κλάδου είναι σε θέση να προσφέρουν στους νέους ιδιοκτήτες τους πολύ ισχυρές οικονομίες κλίμακας και μεγάλες συνέργειες.
«Δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα για τον αγοραστή να αποκτήσει μέσα σε μια ημέρα μερίδιο αγοράς που είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε να κερδίσει σε πολλά-πολλά χρόνια. Επιπλέον, ακόμη και αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για το συγκεκριμένο μερίδιο αγοράς, θα ενοχληθεί πάρα πολύ αν αυτό καταλήξει σε ανταγωνιστή του… Έτσι, θα διεκδικήσει το μερίδιο μέσω του deal είτε για να το καρπωθεί αυτός, είτε για να μην καταλήξει σε ανταγωνιστή του, ο οποίος θα αποκτήσει και τον πρώτο λόγο στην αγορά» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
H SingularLogic -πέρα από την υποστήριξη των εκλογικών αναμετρήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο- κατέχει μεγάλα μερίδια στο software για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στα ολοκληρωμένα έργα, αλλά και σε καθετοποιημένες αγορές του κλάδου, οι οποίες παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον. Έτσι, είναι προφανές ότι σε όποιον καταλήξουν τα συγκεκριμένα μερίδια θα αναλάβει ηγετική παρουσία στο συγκεκριμένο μέτωπο, αλλάζοντας ριζικά τις μέχρι σήμερα ισορροπίες στον κλάδο.
Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει κάποιος να αγνοήσει τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να έχει ένα τέτοιο εγχείρημα. «Ο αγοραστής θα αναλάβει έναν επιπλέον τραπεζικό δανεισμό μέσα στην κρίση της πανδημίας και πέραν αυτού θα κληθεί να διοικήσει ένα πολύ μεγάλο και πολυσχιδή όμιλο, στον οποίον θα πρέπει να προχωρήσει σύντομα και αποτελεσματικά σε επιτυχείς παρεμβάσεις. Όλα αυτά, δεν είναι αυτονόητα», αναφέρει οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας του κλάδου.
Οι διεκδικητές
Quest-SoftOne: H διοίκηση της Quest Holdings δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της για εξαγορές άλλων εταιρειών ακόμη και μετά την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στο conference call της 8ης Μαρτίου, κάνοντας χρήση και του θετικού της καθαρού ταμείου που προσεγγίζει τα 25 εκατ. ευρώ.
Η SoftOne -στην οποία μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο όμιλος Γερμανού- προχώρησε πέρυσι σε εξαγορές δύο εταιρειών πληροφορικής (της Unisoft και της Prosvasis) και δεν έκρυψε ποτέ την πρόθεσή της να προχωρήσει και σε άλλες αντίστοιχες κινήσεις.
Space Hellas: Η εταιρεία σημείωσε πέρυσι νέο ιστορικό ρεκόρ κύκλου εργασιών, σημειώνοντας αξιοσημείωτη κερδοφορία και διαθέτοντας ισχυρή ρευστότητα.
Entersoft-Profile: Και οι δύο εταιρείες διέθεταν στις 31/12/2019 ισχυρό θετικό καθαρό ταμείο, με τη ρευστότητα της πρώτης να ενισχύεται περαιτέρω μετά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Μάλιστα, ο CEO της Entersoft Αντώνης Κοτζαμανίδης είχε δηλώσει δημοσίως τον Φεβρουάριο ότι η εταιρεία του παρακολουθούσε τις εξελίξεις στην υπόθεση της πώλησης της Singular-Logic και πως ήταν αρκετά πιθανόν να εκδηλώσει ενδιαφέρον.
OTS-Volton: Η OTS δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων με εστίαση στους φορείς του δημοσίου, ενώ η Volton έχει ενεργή παρουσία στην αγορά της ενέργειας.
Epsilon Net: Θετικό καθαρό ταμείο διαθέτει και η Epsilon Net, ενώ παράλληλα σχεδιάζει και αυτή την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών (μετάταξη από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ), κίνηση που διαδικαστικά προχωρεί και φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί, όταν ξεκαθαρίσει η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας.