ΕΤΕ: «Φαβορί» η Bain για το project Icon

Καλύτερη οικονομικά η προσφορά της Bain για το προς πώληση χαρτοφυλάκιο της Εθνικής. Δεν θα γράψει ζημιά από την πώληση η τράπεζα. Τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου και η αξία των εξασφαλίσεων που φέρει.

ΕΤΕ: «Φαβορί» η Bain για το project Icon

Σε «φαβορί» για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου με καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια μικρομεσαίων ως πολύ μικρών επιχειρήσεων, που έχει βγάλει προς πώληση η Εθνική Τράπεζα (project Icon), αναδεικνύεται η Bain, μετά την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών. 

Στις 4 Φεβρουαρίου, η Εθνική έλαβε δύο δεσμευτικές προσφορές για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο από Bain και Fortress, οι οποίες παρότι φέρεται να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, ως ποσοστό επί του οφειλόμενου κεφαλαίου, από προηγούμενες συναλλαγές πώλησης ενυπόθηκων NPLs (Symbol, Jupiter, Amoeba) κρίνονται ικανοποιητικές, καθώς επιτρέπουν στην τράπεζα να πωλήσει, χωρίς την εγγραφή ζημιάς. 

Η αξιολόγηση ανέδειξε ως καλύτερη την προσφορά της Bain, η οποία, εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή, θα εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Εθνική για την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας (SPA).

Το γεγονός ότι ως τώρα δεν έχει ζητηθεί η υποβολή βελτιωτικών και από τους δύο ενδιαφερόμενους επενδυτές δείχνει, σύμφωνα με την αγορά, ότι η προσφορά της Bain είναι αισθητά καλύτερη από αυτή της Fortress.  

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 7.300 καταγγελμένα (σ.σ. το 83% του συνόλου) ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια 1.500 μικρομεσαίων ως πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το οφειλόμενο κεφάλαιο ανέρχεται σε 1,52 δισ. ευρώ και η συνολική απαίτηση της τράπεζας στα 2,5 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια διαθέτουν προσημειώσεις σε περίπου 6.000 ακίνητα, αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Τα ακίνητα εμπορικής και βιομηχανικής χρήσης (γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία, αποθήκες, βιομηχανοστάσια) αποτιμούνται από την τράπεζα στα 800 εκατ. ευρώ. Με βάση γεωγραφικά κριτήρια, το 27% των προσημειωμένων ακινήτων βρίσκεται στην Αθήνα και ένα άλλο 23% στη Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι περίπου το 55% των επιχειρήσεων, τα δάνεια των οποίων βγαίνουν προς πώληση, έχουν διακόψει τη λειτουργία τους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ιστορικές βιομηχανίες όπως η Κλωνατέξ και τα Κλωστήρια Νάουσας, οι εγκαταστάσεις των οποίων παραμένουν αναξιοποίητες εδώ και χρόνια. 

Το χαρτοφυλάκιο είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα. Το πρώτο αφορά σε δάνεια 137 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με οφειλόμενο κεφάλαιο 959 εκατ. ευρώ και το άλλο σε δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με οφειλόμενο κεφάλαιο 564 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσους έχουν εξετάσει τις εξασφαλίσεις των προς πώληση δανείων, υπάρχει ένα δεδομένο που θα παίξει ρόλο στην τιμολόγησή του: τα εν λόγω δάνεια διαθέτουν λιγότερες πρώτες προσημειώσεις σε σχέση με προηγούμενα ομοειδή χαρτοφυλάκια (Symbol, Jupiter). Αυτός είναι ο λόγος που το τίμημα θα είναι πιθανώς χαμηλότερο από το 25% του οφειλόμενου κεφαλαίου, εκτός και αν μεταβληθεί σημαντικά η περίμετρος και το μείγμα του χαρτοφυλακίου.   

«Καθαρίζει» από τη χειρότερη υποκατηγορία NPLs

Εφόσον η τράπεζα ολοκληρώσει επιτυχώς το project Icon, θα εξυγιάνει, σε σημαντικό βαθμό, το χαρτοφυλάκιο με καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια μικρομεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για τις δύο υποκατηγορίες που εμφανίζουν τις υψηλότερες επισφάλειες, με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΤτΕ. Η Εθνική έχει με απόσταση τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης των NPEs (Non Performing Exposures) στην υποκατηγορία πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς φθάνει στο 77%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v