Από τα ΕΛΠΕ το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα

Ανακοινώθηκε συμφωνία με Juwi για την εξαγορά και κατασκευή φ/β ισχύος 204 MW στην Κοζάνη. Στα 130 εκατ. ευρώ η επένδυση. Τι δήλωσε ο Α. Σιάμισιης για τη συμμετοχή της Elpedison στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Από τα ΕΛΠΕ το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα

Τη συμφωνία ανάμεσα στα Ελληνικά Πετρέλαια και τη γερμανική εταιρεία έργων ΑΠΕ Juwi για την κατασκευή του τέταρτου μεγαλύτερου στην Ευρώπη φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 MW στην Κοζάνη, ανακοίνωσαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι των δύο επιχειρήσεων.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ και πρόκειται επίσης για το μεγαλύτερο έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα ως σήμερα.

Στην ίδια εκδήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης ανακοίνωσε επίσης τη στροφή του ομίλου στον χώρο των ΑΠΕ, θέτοντας ως στόχο τα 600 ΜW μέχρι το 2025 και τα 300 MW μέχρι το 2021.

Η ΕΛ.ΠΕ, όπως αποσαφήνισαν ο κ. Σιάμισιης και ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της εταιρείας Γιώργος Αλεξόπουλος, επί της ουσίας εξαγόρασε «πακέτο» την εταιρεία ειδικού σκοπού της Juwi Hellas, που περιλαμβάνει τις άδειες του φωτοβολταϊκού πάρκου και την κατασκευή.

Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο τρίτο τρίμηνο του έτους και θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στο τέλος του 2021. Στη φάση της κατασκευής, θα δημιουργήσει 350 θέσεις εργασίας και το πάρκο εκτείνεται σε έκταση 4.500 στρεμμάτων και αποτελείται από 18 υποέργα με 500.000 συνολικά πάνελ διπλής όψεως. Η παραγωγή του, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ανέρχεται σε 300 Γιγαβατώρες ετησίως και καλύπτει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης 75.000 νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Juwi Hellas Τάκη Σαρρή, οι διαδικασίες αδειοδότησης του φωτοβολταϊκού ξεκίνησαν το 2012 και πριν από λίγους μήνες ολοκληρώθηκαν οι περιβαλλοντικές άδειες, δηλαδή σχεδόν οκτώ χρόνια μετά! Απομένει η έκδοση των αδειών εγκατάστασης.

Ο κ. Σιάμισιης, περιγράφοντας τη στροφή των ΕΛ.ΠΕ στις ΑΠΕ, είπε ότι η σημερινή συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα ετήσια EBITDA των 600 με 800 εκατ. ευρώ είναι μόλις 2 εκατ. ευρώ, ενώ με το πάρκο της Κοζάνης θα εκτοξευτεί στα 20 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος έθεσε ως στόχο τον διπλασιασμό της συνεισφοράς των ΑΠΕ στα EBITDA και σίγουρα να κινείται άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλεξόπουλος υπογράμμισε ότι η ΕΛ.ΠΕ Ανανεώσιμες έχει ένα χαρτοφυλάκιο έργων σε ανάπτυξη ισχύος 1.000 ΜW και εξ αυτών κάποια θα προχωρήσουν. Ο ίδιος όμως τόνισε πως έπονται κι άλλες εξαγορές πάρκων, είτε ώριμων είτε εν λειτουργία, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και το εκτελεστικό μέλος της διοικητικής επιτροπής της μητρικής Juwi AG, Στέφαν Χάνσεν, ο οποίος τόνισε ότι στην Ευρώπη οι χώρες στις οποίες δίνει έμφαση για ανάπτυξη είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. Η γερμανική εταιρεία έχει 17 γραφεία στο εξωτερικό και έχει σε εξέλιξη την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στις ΗΠΑ, τη Ν. Αφρική και την Αυστραλία μεταξύ άλλων. Το χαρτοφυλάκιό της ανέρχεται σε 5.000 MW και τα έσοδά της το 2018 ήταν στα 3,9 δισ. ευρώ.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ Γιάννης Παπαθανασίου, ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Γερ. Θωμάς.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Στο μεταξύ ο Ανδρέας Σιάμισιης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και για το αν τα ΕΛ.ΠΕ έχουν καταλήξει με τον εταίρο τους στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, την Edison, για κοινή κάθοδο στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ο κ. Σιάμισιης απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι είναι γνωστό πως «οι δύο εταιρείες είναι συνέταιροι στην Elpedison. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και ακόμη δεν είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε αν τα ΕΛ.ΠΕ θα κατέβουν στον διαγωνισμό με την Edison».

Η επίσημη ανακοίνωση των ΕΛΠΕ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό ότι σήμερα υπεγράφη συμφωνία εξαγοράς («η Συναλλαγή») χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών («Φ/Β») έργων («το Έργο») σε τελικό στάδιο αδειοδότησης, στην περιοχή της Κοζάνης, από τη γερμανική εταιρεία ανάπτυξης και κατασκευής έργων ΑΠΕ, JUWI.

Το Έργο, συνολικής ισχύος 204 MW, αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα και είναι ανάμεσα στα 5 μεγαλύτερα Φ/Β πάρκα στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 300 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 300.000 τόνων.

Η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε €130 εκατ., με σημαντικό όφελος για την οικονομία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας, καθώς θα δημιουργηθούν πάνω από 300 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, καθώς και δεκάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις κατά τη διάρκεια λειτουργίας, οι περισσότερες των οποίων θα καλυφθούν από την τοπική κοινωνία.

Η Συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο Β’ Τρίμηνο 2020, η περίοδος κατασκευής εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 16 μήνες και το Έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Δ’ Τρίμηνο 2021.

Η Συναλλαγή αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής του Ομίλου, για ανάπτυξη σε νέες δραστηριότητες χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, επιταχύνοντας την επίτευξη του αρχικού στόχου για 300 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δήλωσε ότι: «Όπως επικοινωνήσαμε στις αγορές πριν μερικούς μήνες στο πλαίσιο της νέας επιχειρηματικής στρατηγικής, στόχος μας είναι αφενός να βελτιώσουμε και να αναπτύξουμε το υφιστάμενο επιχειρηματικό μας χαρτοφυλάκιο αλλά και ταυτόχρονα να κτίσουμε και την ΕΛΠΕ των επόμενων δεκαετιών, με ενεργή συμμετοχή στη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Έχουμε θέσει σαν στόχο τη βελτίωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το 2030 και για να το πετύχουμε χρειάζεται, πέρα από ανακοινώσεις, μεθοδική και στοχευμένη προσέγγιση σε όλες τις δραστηριότητές μας. Με την επένδυση αυτή, επιβεβαιώνουμε τη στρατηγική μας για τον μετασχηματισμό της ΕΛΠΕ σε έναν ενεργειακό όμιλο, ισχυροποιώντας τη θέση μας και αντιμετωπίζοντας τις σημερινές προκλήσεις. Η επιτυχία σε αυτή την προσπάθεια θα είναι επωφελής σε πολλά επίπεδα καθώς προσδίδει αξία στην εταιρεία μας, βοηθά στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και στηρίζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (PwC) ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε., ενώ η δικηγορική εταιρεία Ζέπος και Γιαννόπουλος ενήργησε ως νομικός σύμβουλoς για τη Συναλλαγή. 

Χατζηδάκης-Θωμάς: Παράδειγμα "πράσινης" επένδυσης

«Μεγάλες επενδύσεις, όπως η σημερινή, -που αφορά στην κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού σταθμού της Ελλάδος- είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Επιπλέον, η εν λόγω επένδυση που γίνεται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας –δημιουργώντας 300 θέσεις εργασίας- απαντά στη δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής για την επόμενη ημέρα της απολιγνιτοποίησης. Γιατί υπάρχουν απαντήσεις όχι μόνο για τους υπαλλήλους της ΔEΗ -με το πρόγραμμα των αυτοχρηματοδοτούμενων εθελούσιων εξόδων της επιχείρησης- αλλά και για τους κατοίκους συνολικά. Δόθηκαν 12 συγκεκριμένες απαντήσεις την περασμένη εβδομάδα από την κυβέρνηση για το μέλλον των λιγνιτικών περιοχών και μια από αυτές είναι και η κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών πάρκων».

Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στην υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΕΛΠΕ και Juwi Hellas για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 MW στην περιοχή της Κοζάνης, μια επένδυση ύψους 130 εκατ. ευρώ.

«Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε γρήγορα σε απολιγνιτοποίηση και για να προχωρήσουμε με ασφάλεια, χρειαζόμαστε πηγές ενέργειας που θα αντικαταστήσουν τον λιγνίτη. Το φυσικό αέριο προφανώς στην πρώτη φάση θα είναι ένα καύσιμο μετάβασης, αλλά η μακροπρόθεσμη λύση χωρίς καμιά αμφιβολία θα είναι τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά, κάθε μορφή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που αποτελούν εγχώριο πλούτο και δεν επιβαρύνουν το εμπορικό ισοζύγιο.

Η Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στηρίζεται σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας που -όπως πιστεύουμε- θα απορροφήσουν πλήρως το κενό που θα δημιουργηθεί λόγω της απολιγνιτοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, δεν πρέπει να υποτιμούμε την κατασκευή φωτοβολταϊκών που κατά την κατασκευή τους θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας –και αυτό θα συμβεί αμέσως- και στη συνέχεια κάποιες, πολύ λιγότερες», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ακόμα:

  1. Ότι η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο σημαίνει φθηνότερη ενέργεια για καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις (αφού ο πάλαι ποτέ φθηνός λιγνίτης είναι μια ρυπογόνα και ακριβή πλέον πηγή ενέργειας για η ΔEΗ.
  2. Οτι με τη σημερινή συμφωνία τα ΕΛΠΕ στέλνουν ένα μήνυμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό στους επενδυτές που θέλουν να κινηθούν στον χώρο των ΑΠΕ.
  3. Ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των ΑΠΕ, αρχής γενομένης από την κατάργηση της Άδειας Παραγωγής (και την αντικατάστασή της από μια Βεβαίωση Καταχώρησης στο Μητρώο Παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και την απλούστευση της έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

«Συνδυαζόμενες οι δύο αυτές παρεμβάσεις θα δημιουργήσουν ένα καινούργιο τοπίο έτσι ώστε να μπορούμε να πιάσουμε το στόχο που θέτει μια καινούργια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει ότι σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. η αδειοδότηση για τις ΑΠΕ θα πρέπει να κρατάει δύο χρόνια. Θα είναι ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα, αλλά εργαζόμαστε συστηματικά από τον περασμένο Ιούλιο για να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε επίσης ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος σημείωσε ότι εκτός από τα ΕΛΠΕ και η ΔEΗ Ανανεώσιμες έχει δρομολογήσει μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι απαιτείται ώστε να έρθουν νέα επενδυτικά σχήματα να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά και αιολικά. Θα δημιουργήσουμε σύντομα το πλαίσιο και για offshore φωτοβολταϊκούς σταθμούς που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση και του θαλάσσιου χώρου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v