Ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή επενδυτή, ο οποίος θα αγοράσει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine note) και χαμηλής (junior note) διαβάθμισης τιτλοποίησης καταγγελμένων κυρίως δανείων, ύψους 12 δισ. ευρώ της Alpha Bank.
Πριν από μερικές ημέρες άνοιξε το Virtual Data Room και όσοι επενδυτές υπέγραψαν συμβάσεις εμπιστευτικότητας (NDAs) απέκτησαν πρόσβαση στα πρώτα στοιχεία, με στόχο να είναι έτοιμοι για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών στις 9 Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεικτή λογιστική αξία των προς τιτλοποίηση δανείων ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει ενυπόθηκα προβληματικά δάνεια από όλες τις κατηγορίες χορηγήσεων, καθώς και ανεξασφάλιστα ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Για τον παραπάνω λόγο συστάθηκαν 5 οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs), στα οποία μεταφέρθηκαν ή θα μεταφερθούν.
Το πρώτο SPV θα έχει αποκλειστικά «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ (σ.σ. η περίμετρος είναι περίπου ίδια με το ματαιωθέν project Orion), με εξασφαλίσεις επί ακινήτων. Το δεύτερο καταγγελμένα, κυρίως, δάνεια λιανικής (καταναλωτικά, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων) μεικτής λογιστικής αξίας 5,7 δισ. ευρώ και το τρίτο, προβληματικά δάνεια μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μεικτής λογιστικής αξίας 3,1 δισ. ευρώ.
Τα παραπάνω SPVs θα εκδώσουν τίτλους τριών τάξεων για τα παραπάνω δάνεια, αθροιστικής μεικτής λογιστικής αξίας 10,7 δισ. ευρώ. Οι ομολογίες πρώτης διαβάθμισης (senior note) θα διακρατηθούν από τη νέα Αlpha Βank, όπως και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης. Το υπόλοιπο 95% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης θα περάσει στην Alpha Συμμετοχών και από αυτή θα μεταβιβασθεί στον προτιμητέο επενδυτή.
Επιπρόσθετα, η τιτλοποίηση-μαμούθ περιλαμβάνει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, μεικτής λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ, καθώς και απαιτήσεις από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης 0,3 δισ. ευρώ. Για τα συγκεκριμένα assets, θα εκδοθεί ένας τίτλος από το καθένα από τα άλλα δύο SPV και θα πωληθεί κατά 100% στον προτιμητέο επενδυτή.
Παρότι δεν έχουν διαρρεύσει ονόματα επενδυτών που συμμετέχουν στη διαδικασία, η αγορά εκτιμά ότι PIMCO, Lone Star, Bain, Elliott, Cerberus, Varde περιλαμβάνονται μεταξύ όσων υπέγραψαν NDAs. Στον αντίποδα, doValue και Intrum δεν συμμετέχουν, καθώς η πρώτη συμφώνησε με τη Eurobank για την αγορά του 80% της FPS και η δεύτερη έχει αποκτήσει το 80% της Intrum Hellas από την Πειραιώς.
Υπενθυμίζεται ότι η πώληση του 80% της Cepal, «προικισμένης» με υπό διαχείριση απαιτήσεις 27 δισ. ευρώ, αποτελεί την τελευταία… χρυσή βίζα για όσους επιδιώκουν να επενδύσουν δυναμικά στη δευτερογενή αγορά δανείων, που αποτελεί την πλέον υποσχόμενη πανευρωπαϊκά, λόγω του μεγάλου ακόμη αποθέματος NPEs (71 δισ. στις 30/9/2019) και της δέσμευσης των συστημικών τραπεζών να τα μειώσουν δραστικά, κατά την τρέχουσα διετία.
Πώληση της Cepal
Ο προτιμητέος επενδυτής, μαζί με το 95% των mezzanine και junior note τίτλων, θα πάρει πλειοψηφικό πακέτο στη νέα Cepal. Το σχέδιο προβλέπει την απόσχιση και εισφορά στη Cepal του κλάδου διαχείρισης NPEs της τράπεζας. Προηγουμένως, θα ολοκληρωθεί η εξαγορά από τη Centerbridge του 60% του μετοχικού κεφαλαίου της Cepal και η εταιρεία θα «προικιστεί» με σύμβαση διαχείρισης του συνόλου των εν Ελλάδι NPEs της Alpha.
Μαζί με τον κλάδο θα μεταφερθούν στη Cepal, εφόσον συναινέσουν, οι εργαζόμενοι της εσωτερικής διεύθυνσης. Στόχος της τράπεζας είναι η μεταφορά και των 800 εργαζομένων της Διεύθυνσης, με πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Η νέα αρχιτεκτονική του ομίλου
Η εισηγμένη θα μετατραπεί σε Holding, προκειμένου να υποστεί τη ζημιά της τιτλοποίησης, χωρίς να ενεργοποιηθεί ο νόμος Χαρδούβελη, ενώ το σύνολο σχεδόν τραπεζικών δραστηριοτήτων θα εισφερθούν σε νέα τραπεζική εταιρεία (νέα Αlpha Βank).
Πρόκειται για την ίδια ακριβώς δομή που υιοθέτησε η Eurobank, με τη διαφορά ότι οι επιμέρους στόχοι είναι πιο συντηρητικοί. Για παράδειγμα, στο τέλος του 2022 η Alpha υπόσχεται RoE περίπου 9%, δείκτη κόστους προς έσοδα χαμηλότερο του 48% και κόστος πιστωτικού κινδύνου χαμηλότερο από 70 μ.β.
Ως τα 2 δισ. ευρώ η κεφαλαιακή επίπτωση από Galaxy
Η κεφαλαιακή επίπτωση από τη συναλλαγή, μετά και το τίμημα από την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της νέας CEPAL, καθώς και το όφελος από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού, εφόσον οι τίτλοι πρώτης διαβάθμισης αναγνωριστούν με μηδενικό συντελεστή κάλυψης, δεν θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ (επίπτωση ως 350 μ.β.).
Ο δείκτης κεφαλαίων συνολικής επάρκειας από το 18% θα υποχωρήσει, στο σενάριο της μέγιστης ζημιάς, στο 14,5%, χωρίς να συνυπολογίζονται τα κέρδη χρήσης 2020. Θα μείνει, ως εκ τούτου, πάνω από την ελάχιστη εποπτική απαίτηση (13,75% για το 2019, 14% για το 2020). Σημειώνεται ότι η Alpha ανοίγει αύριο βιβλίο προσφορών για την έκδοση και διάθεση 10ετών ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier II). Στόχος είναι η άντληση περίπου 500 εκατ. ευρώ, με όσο το δυνατόν καλύτερη τιμολόγηση.