Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσαμάζ: Για να παραμείνουμε βιώσιμοι χρειαζόμαστε ευελιξία

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή, ο επικεφαλής του ΟΤΕ σημείωσε πως, ο όμιλος είναι σήμερα κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα και αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της χώρας.

Τσαμάζ: Για να παραμείνουμε βιώσιμοι χρειαζόμαστε ευελιξία

Προσωπικό μήνυμα προς όλους τους εργαζομένους του Ομίλου ΟΤΕ, απηύθυνε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, σε συνέχεια της πολυήμερης απεργίας των εργαζομένων, δίνοντάς τους ο ίδιος την εικόνα για την πορεία και το μέλλον της εταιρείας.

«Ακούγονται πολλά για τις αλλαγές που θα έρθουν στην εταιρεία μας. Πάντα σας μιλούσα ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Θέλω λοιπόν και τώρα να ενημερωθείτε από εμένα. Γιατί το μέλλον της εταιρείας μας, μας αφορά όλους, άμεσα», ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Τσαμάζ.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή, ο επικεφαλής του ΟΤE σημείωσε πως, ο Όμιλος ΟΤE είναι σήμερα κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα και αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της χώρας. Μία υγιής εταιρεία που μπορεί να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των ενδιαφερόμενων μερών: πελατών, κοινωνίας, εργαζομένων, μετόχων. «Κατά τη διάρκεια της κρίσης λάβαμε τολμηρές αποφάσεις και αλλάξαμε σχεδόν τα πάντα στον Όμιλο. Δουλέψαμε 10 χρόνια, όλοι μαζί» είπε, και ξεχώρισε τρία πράγματα στην πορεία αυτής της δεκαετίας: τις επενδύσεις 4,7 δισ. ευρώ μέσα στην κρίση, τη δραστική μείωση του δανεισμού κατά 80% και τον εξορθολογισμό του κόστους με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, με το κόστος των εθελουσιών να ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο εξ' ολοκλήρου από τα κέρδη του Ομίλου.

Όμως, η ανάγκη για αλλαγή παραμένει ως προϋπόθεση επιβίωσης και ανάπτυξης. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΤΕ, «οι προκλήσεις είναι παγκόσμιες και επιβάλλονται από την εξέλιξη της τεχνολογίας. Το disruption, δηλαδή οι ανατροπές στην αγορά, μπορούν να αλλάξουν ριζικά ολόκληρους κλάδους (…) Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να μείνουμε απαθείς μπροστά στην επικείμενη αλλαγή. Οι εταιρείες που κράτησαν μια τέτοια στάση, δεν κατάφεραν να επιβιώσουν. Έχουμε δύο επιλογές: ή να είμαστε πρωτοπόροι των αλλαγών ή να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Διαλέγουμε το πρώτο. (…) Για να παραμείνουμε βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί, θα πρέπει για άλλη μία φορά να αλλάξουμε. Να γίνουμε πιο ευέλικτοι, να μειώσουμε το κόστος μας και να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων για τον Όμιλο. Η αλλαγή δεν πρέπει να μας φοβίζει! Το έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν και το έχουμε κάνει αποδεδειγμένα εξαιρετικά επιτυχημένα».

Ο κ. Τσαμάζ ξεκαθάρισε ότι ο συνολικός σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό του ΟΤE την επόμενη δεκαετία είναι ακόμη σε εξέλιξη, σημείωσε ωστόσο ότι η εταιρεία μελετά το ενδεχόμενο οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση και την επαφή με τον πελάτη (τεχνικοί πεδίου, call centers, καταστήματα) να λειτουργήσουν ως 100% θυγατρικές εταιρείες. Όπως αναφέρει στο μήνυμά του, λειτουργώντας ως θυγατρικές εταιρείες θα κερδίσουν μεγαλύτερη ευελιξία, ανεξαρτησία και αυτονομία εντός του Ομίλου ΟΤΕ, θα εστιάσουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη, θα μπορούν να αναπτύξουν και να προσφέρουν νέες υπηρεσίες και να πωλούν τις υπηρεσίες τους σε τρίτους, φέρνοντας έσοδα στον Όμιλο και συμβάλλοντας στη μείωση του λειτουργικού κόστους. Οι αλλαγές αυτές θα δώσουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να προσλάβει και να αναπτύξει εργαζομένους σε σημαντικές ειδικότητες της νέας εποχής, ενώ και οι κεντρικές υπηρεσίες θα μπορούν να λειτουργούν πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά.

Εξηγώντας τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τους εργαζομένους, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους εργαζομένους, καθώς όλοι παραμένουν μέλη της μεγάλης οικογένειας του ΟΤE, ότι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία, ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην εργασία, ότι οι ρόλοι τους θα αναβαθμιστούν, ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και ότι θα ανοιχτούν νέες αναπτυξιακές προοπτικές για το προσωπικό. Ειδικά η νέα γενιά του Ομίλου ΟΤΕ θα έχει τη δυνατότητα να εξελίσσεται, εκτός από επαγγελματικά, και μισθολογικά στα πρότυπα μιας σύγχρονης εταιρείας.

Κλείνοντας το μήνυμά του, ο επικεφαλής του ΟΤE, είπε: «Ο ΟΤE κατάφερε να διατηρήσει την εργασιακή ειρήνη την τελευταία δεκαετία, εν μέσω συνεχόμενων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια των γιορτών βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή απεργία διάρκειας τριών εβδομάδων, που ταλαιπώρησε τους πελάτες μας και επηρέασε το επίπεδο των υπηρεσιών μας, ζημιώνοντας την εικόνα μας και τους εργαζομένους. Αντιμετωπίσαμε πρωτοφανείς πρακτικές συκοφαντίας, ψεύδους, απειλών σε προσωπικό επίπεδο, με αποκορύφωμα την άνανδρη επίθεση στην οικογενειακή μου κατοικία. Είναι επίσης πρωτοφανές ότι η ηγεσία της ΟΜΕ ΟΤE δεν καταδίκασε την επίθεση αυτή με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο. Η διοίκηση του ΟΤE πάντα επιδιώκει τον διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Σε καμία όμως περίπτωση ο ΟΤΕ δεν θα επιστρέψει σε καθεστώς οργανισμού δημοσίου με νοοτροπίες παρελθόντος! (…) Είμαστε μία σύγχρονη ιδιωτική εταιρεία τεχνολογίας και τέτοια θα παραμείνουμε!».

Και κατέληξε: «Είναι προς όφελος όλων, να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες αλλαγές και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με συνεργασία και εμπιστοσύνη. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Με πίστη, πάθος, δέσμευση και με όχημα την τεχνολογία, θα συνεχίσουμε όλοι μαζί να φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους. Το μέλλον της εταιρείας εξαρτάται από όλους μας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v