Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕΓΑ: Αύξηση κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ

Με θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ με την έκδοση νέων μετοχών και την καταβολή μετρητών η Εθνική Ασφαλιστική συγκαλεί Εκτακτη Γενική Συνέλευση στις 19/12/02, ενώ η διοίκηση παρουσίασε την πορεία της εταιρίας στο ΣΜΕΧΑ.

ΕΕΓΑ: Αύξηση κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ
Με θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ με την έκδοση νέων μετοχών και την καταβολή μετρητών η Εθνική Ασφαλιστική συγκαλεί Εκτακτη Γενική Συνέλευση στις 19 Δεκεμβρίου 2002.

Η εταιρία στο εννεάμηνο του 2002 παρουσίασε αύξηση κατά 11,9% στην παραγωγή ασφαλίστρων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2001, ενώ η παραγωγή ανήλθε σε 442,6 εκατ. ευρώ έναντι 395,50 εκατ. ευρώ του 2001. Οι κλάδοι ζημιών μετέχουν κατά 61,7% στην παραγωγή αυτή, ενώ οι κλάδοι ζωής κατά 38,3%.

Τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2002, αλλά και τη γενικότερη πορεία της εταιρίας παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της στο Σύνδεσμο Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης στην χώρα μας αποτελεί σήμερα μία αγορά των 2,64 δις. ευρώ, η οποία, ενώ για την περίοδο 1991–2000 κινείτο με μία δυναμική τάση ετήσιας αύξησης 17%, τα δύο τελευταία έτη παρουσιάζει κάμψη και η αύξηση έχει περιοριστεί στο 2,5%.

Οι προοπτικές της Ιδιωτικής Ασφάλισης στο άμεσο μέλλον στη χώρα μας, σύμφωνα με τη Διοίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, παρά τις δυσμενείς συνθήκες της τελευταίας διετίας, παραμένουν μεγάλες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αντίστοιχα μεγέθη πληθυσμού παρουσιάζουν ασφαλιστική δαπάνη πάνω στο ΑΕΠ πολλαπλάσια της αντίστοιχης Ελληνικής.

Οι παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ελλάδα είναι οι εξής:

* Συγχωνεύσεις, απορροφήσεις ή και ακόμη αποχωρήσεις επιχειρήσεων που θα διαμορφώσουν ισχυρότερα επιχειρηματικά σχήματα στην αγορά.

* Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος η οποία θέτει σε νέα βάση τον ρόλο των ασφαλιστικών εταιριών οι οποίες καλούνται να συμπληρώσουν τα κενά της κοινωνικής ασφάλισης.

* Ισχυρότεροι και αποτελεσματικότεροι μηχανισμοί εποπτείας.

* Φορολογικά κίνητρα.

* Θεσμοθέτηση όρων και προϋποθέσεων για την απόκτηση άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του Διαμεσολαβητή Ασφαλίσεων.

Οπως τονίστηκε στην παρουσίαση, η θέση της Εθνικής Ασφαλιστικής με βάση τα στοιχεία του 2001 είναι η πρώτη ως προς την παραγωγή και το μερίδιο αγοράς που ανέρχεται σε 18,6%.

Στους κλάδους ζημιών καταλαμβάνει την πρώτη θέση με μερίδιο αγοράς 21,2% ενώ κατέχει την δεύτερη θέση στον κλάδο ζωής με μερίδιο αγοράς 15,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v