Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Δικαστική ακύρωση για Σκόπια (update)

Σε ακύρωση της συμφωνίας των ΕΛΠΕ με την κυβέρνηση των Σκοπίων για την Octa προχώρησε το Συνταγματικό δικαστήριο της γειτονικής χώρας, επικαλούμενο επωφελείς διατάξεις που δημιουργούν παράνομο καθεστώς μονοπωλίου για την ελληνική εταιρία. Πως σχολιάζουν τις εξελίξεις κύκλοι των ΕΛΠΕ.

ΕΛΠΕ: Δικαστική ακύρωση για Σκόπια (update)
Σε ακύρωση της συμφωνίας που τα ΕΛΠΕ είχαν συνάψει με την προηγούμενη κυβέρνηση των Σκοπίων προχώρησε την Τετάρτη το Συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswire.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, τα Ελληνικά Πετρέλαια ”παράνομα εξασφάλισαν ουσιαστικά μονοπωλιακή θέση στην αγορά πετρελαίου των Σκοπίων”.

Η απόφαση του δικαστηρίου επικρίνει την κίνηση της προηγούμενης κυβέρνησης να πουλήσει το 54% της πρώην κρατικής πετρελαϊκής, Okta oil στην ελληνική εταιρία. Ορισμένες διατάξεις, όπως η καταβολή δασμού μόνο 1% σε εισαγωγή πετρελαίου, αντί για το συνηθισμένο 20%, αναφέρει η απόφαση, ζημίωσαν τη χώρα.

Παρά την απόφαση, η παρούσα κυβέρνηση του B. Crvenkovski, δήλωσε, αναφέρει το τηλεγράφημα του Dow Jones, πως επιθυμεί τη διατήρηση της συνεργασίας με την ελληνική εταιρία, αν και θα επιδιώξει την τροποποίηση στους όρους της.

Εκπρόσωπος της σκοπιανής κυβέρνησης είπε ακόμη ότι τα ΕΛΠΕ δεν τήρησαν κάποιους από τους όρους της αρχικής συμφωνίας για επενδύσεις. ”Η κυβέρνηση δεν έχει προς το παρόν σκοπό να αμφισβητήσει το σύνολο της συμφωνίας… μόνο τα μέρη της που περιέχουν αμφίβολα οφέλη”, προσέθεσε ο ίδιος.

Πως σχολιάζει τις εξελίξεις η διοίκηση των ΕΛΠΕ

Δεν θα επηρεάσει τη συμφωνία, αλλά και το επενδυτικό πρόγραμμα των ΕΛ.ΠΕ στην ΠΓΔΜ η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της γειτονικής χώρας που κρίνει άκυρη τη συμφωνία των ΕΛ.ΠΕ με την προηγούμενη κυβέρνηση για την εξαγορά του 54% του κρατικού διυλιστηρίου ΟΚΤΑ.

Αυτό αναφέρουν κύκλοι των ΕΛ.ΠΕ, σημειώνοντας ότι δεν έχει επιδοθεί ακόμα η απόφαση, ώστε να επαρκώς ενημερωμένοι.

Οι ίδιοι κύκλοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το θέμα δεν θα ανακινηθεί περισσότερο, εκτιμώντας ότι οι κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αποσκοπούν στη βελτίωση της συμφωνίας σε ορισμένα σημεία.

Οπως αναφέρουν, η παρούσα κυβέρνηση του B. Crvenkovski, εκκίνησε το θέμα, περισσότερο για τη δημιουργία εντυπώσεων, αφού αποτελέσε ένα από τα ζητήματα αιχμής κατά την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση.

Σε ό,τι αφορά την καταβολή δασμού μόνο 1% σε εισαγωγή πετρελαίου, αντί για το συνηθισμένο 20%, τα ΕΛ.ΠΕ αναφέρουν ότι αυτό έχει προκύψει από τη διακρατική συμφωνία, για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης - Σκοπίων, δηλαδή πριν ακόμα γίνει η εξαγορά της ΟΚΤΑ.

Αναφέρουν επίσης, ότι συμφωνία αυτή για το συγκεκριμένο ύψος των δασμών, λήγει τον ερχόμενο χρόνο, όπου και απελευθερώνεται η αγορά ανέργειας στην ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα μια τέτοια εξέλιξη να μην προκαλεί ανησυχία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v