Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή πλεύσης και εκτιμήσεων από Unibrain

Σε σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων για τα οικονομικά μεγέθη, την επενδυτική πολιτική, αλλά και τη στρατηγική της προχωρεί η Unibrain, όπως ενημέρωσε σχετικά τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου.

Αλλαγή πλεύσης και εκτιμήσεων από Unibrain
Σε σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων για τα οικονομικά της μεγέθη, την επενδυτική της πολιτική, αλλά και τη στρατηγική της προχωρεί η Unibrain, όπως ενημέρωσε σχετικά τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου.

Εδικότερα, η Unibrain, αναφερόμενη στην από 4.10.2002 ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου περί αναθεώρησης του επενδυτικού σχεδίου και των προβλέψεων 2002 – 2003 (αλλά και στις προηγούμενες σχετικές ανακοινώσεις της για την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού), που είχαν συμπεριληφθεί στο από Μαρτίου 2001 Ενημερωτικό Δελτίο, ανακοινώνει τα ακόλουθα:

H Unibrain προέβη στην αναθεώρηση του επενδυτικού της σχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι, από αντικειμενικούς λόγους ανεξάρτητους της θελήσεώς της, ορισμένες παραδοχές των προβλέψεών της για τα έτη 2002 και 2003, με βάση το αρχικό επενδυτικό σχέδιο, υπολείπονται ουσιωδώς από τα αρχικώς προβλεφθέντα.

Κατά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου 2001 - 2002 η Unibrain αντιμετώπισε μία σειρά κινδύνων και αντίξοων συνθηκών, μεταξύ των οποίων:

(α) η μη επιβεβαίωση των αρχικών προβλέψεων για ταχεία διείσδυση και επικράτηση του πρωτοκόλλου ΙΕΕΕ-1394 στη διεθνή τεχνολογική αγορά,

(β) το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και η διεθνής ύφεση, η οποία επηρέασε αρνητικά τις επενδύσεις και δραστηριότητες των διεθνών οίκων που ασχολούνται με την συγκεκριμένη τεχνολογία και εν γένει την πληροφορική,

(γ) ο έντονος διεθνής ανταγωνισμός και

(δ) η μη επίτευξη ικανοποιητικού όγκου πωλήσεων, τόσο από την Unibrain, όσο και από την Unibrain, Inc., που έχει οδηγήσει την τελευταία σε ζημιογόνα αποτελέσματα.

Πλέον των ανωτέρω η Unibrain δεν επέτυχε να υποστηρίξει επαρκώς το επιχειρησιακό μοντέλο ανάπτυξής της, δηλαδή τόσο την δραστηριότητα της έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής, όσο και αυτήν της διεθνούς προώθησης, διανομής και υποστήριξης των προϊόντων της, και την παράλληλη δραστηριοποίησή της και σε άλλους κλάδους δραστηριότητας.

Η ανάλυση των ανωτέρω κινδύνων και αιτίων της αναθεώρησης έχει, όπως επισημαίνεται, συμπεριληφθεί και αναλύεται ενδελεχώς στο αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο της Unibrain.

Με βάση τα παραπάνω η Unibrain αποφάσισε, με το αναθεωρημένο επενδυτικό της σχέδιο, κατά κύριο λόγο να:

(α) επικεντρωθεί [εκ νέου] στην δραστηριότητα της ανάπτυξης προϊόντων κυρίως τεχνολογίας ΙΕΕΕ-1394, τα οποία θα προωθεί στην παγκόσμια αγορά μέσω στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς βιομηχανικούς οίκους ή τοπικούς διανομείς,

(β) να περιορίσει σταδιακά και μέχρι το 2004 την αυτόνομη δράση της στην παραγωγή, προώθηση και διάθεση στην παγκόσμια αγορά καταναλωτικών προϊόντων ΙΕΕΕ-1394,

(γ) να περιορίσει και καταργήσει σταδιακά την δραστηριοποίησή της στον τομέα των ηλεκτρονικών εκδοτικών συστημάτων και την εμπορία ηλεκτρονικών περιφερειακών ειδών στην εγχώρια αγορά, και

(δ) να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην εμπορία [και υποστήριξη] προϊόντων ασφάλειας διαδικτύου και Η/Υ στην εγχώρια αγορά.

Με βάση την παραπάνω αναθεώρηση της αναπτυξιακής και εμπορικής της πολιτικής η Unibrain εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει τα ακόλουθα κύρια χρηματοοικονομικά μεγέθη:

(α) κύκλο εργασιών ευρώ 7.539 χιλ. το έτος 2002 και ευρώ 6.249 το 2003, έναντι αρχικών προβλέψεων ευρώ 11.064 χιλ. και ευρώ 13,206 χιλ. για κάθε έτος αντίστοιχα,

(β) Καθαρά κέρδη προ φόρων ευρώ 7 χιλ. το 2002 και ευρώ 272 χιλ. το 2003, έναντι αρχικών προβλέψεων ευρώ 3.351 χιλ. και 3.818 χιλ. αντίστοιχα, στα οποία γίνεται σημείωση ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί ενδεχόμενες ζημίες από αποτίμηση του χαρτοφυλακίου εισηγμένων μετοχών της εταιρίας ή αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές.

Αντίστοιχα τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα θα διαμορφωθούν το 2002 και 2003, όπως ακολουθεί:

(α) Κύκλος εργασιών ευρώ 7.891 χιλ. το 2002 και ευρώ 6.749 χιλ. το 2003,

(β) Ζημίες μετά από φόρους χρήσης το 2002 ευρώ 890 χιλ. ευρώ και το 2003 ευρώ 155 χιλ., που οφείλονται αποκλειστικά στη ζημιογόνα λειτουργία της θυγατρικής Unibrain Inc.

Ταυτόχρονα και προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω προβλέψεις η Unibrain και η Unibrain, Inc. θα περιορίσουν σημαντικά τα λειτουργικά τους κόστη, αναδιαρθρώνοντας την δομή και λειτουργία τους. 4.

Επίσης αναθεωρήθηκε το επενδυτικό σχέδιο της Unibrain Inc, η οποία την 31/12/2002 αναμένεται να παρουσιάζει συσσωρευμένες ζημίες περίπου ευρώ 1,45 εκ. (ή 1,45 εκ. δολ. Η.Π.Α.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v