Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Νανόπουλος: Τάση συγκέντρωσης στις τράπεζες

Στα περιθώρια συγκέντρωσης στον ελληνικό τραπεζικό χώρο, αλλά και στην εξέλιξη των προμηθειών των τραπεζών αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank κ. Νανόπουλος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο, όπου μεταξύ άλλων επισήμανε τις θετικές προοπτικές του ελληνικού συστήματος.

Ν. Νανόπουλος: Τάση συγκέντρωσης στις τράπεζες
Τα περιθώρια συγκέντρωσης που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, αλλά και την εξέλιξη των προμηθειών των χρεώσεων, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank Ergasias, κ. Ν. Νανόπουλος, κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λονδίνο.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Νανόπουλος, παρά το γεγονός ότι ο βαθμός συγκέντρωσης στον εγχώριο τραπεζικό χώρο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν μικρές, καταδεικνύοντας ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια συγκέντρωσης

Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της EFG Eurobank, το επόμενο στάδιο στη διαδικασία της συγκέντρωσης είναι πιθανό να μην πραγματοποιηθεί άμεσα, καθώς αφενός οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν ακόμα να αφομοιώσουν το προηγούμενο κύμα συγχωνεύσεων, αφετέρου υπάρχει ανελαστικότητα στην αγορά εργασίας που παρεμποδίζει τις διαρθρωτικές προσαρμογές.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των περιθωρίων στις προμήθειες και στις χρεώσεις, ο κ. Νανόπουλος ανέφερε ότι η συμπίεση των περιθωρίων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και σήμερα τα ελληνικά αντιστοιχούν σε μεγάλο βαθμό σε όσα ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες.

Αντίθετα και σχετικά με τα έσοδα από χρεώσεις και προμήθειες τα οποία είναι ακόμα σχετικά περιορισμένα και αναμένεται να μεταβληθούν καθώς θα αυξηθούν τα προϊόντα και υπηρεσίες λιανικής τραπεζικής και θα αυξηθούν οι σταυροειδείς πωλήσεις.

Αναφορικά με τις ξένες τράπεζες ο διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank σημείωσε ότι στην επόμενη φάση οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανόν να συνεχίσουν να αναπτύσσουν στενότερες και ίσως πιο σύνθετες σχέσεις με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες στη λογική των στρατηγικών συμμαχιών, καθώς εξελίσσεται η διαδικασία προς την ενιαία αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (2005) και οι πέσεις για μεγαλύτερη εξορθολογισμό του κλάδου θα αυξηθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπροσθέτως, ο κ. Νανόπουλος ανέφερε ότι η περιφερειακή διάσταση θα ενισχύσει το προφίλ των ελληνικών τραπεζών και θα τις καταστήσει πιο ελκυστικούς εταίρους στην περιοχή, ενώ όσον αφορά στη ποιότητα και αποτελεσματικότητα των ελληνικών τραπεζών ο ίδιος επισήμανε ότι καθώς τα προϊόντα που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες ομογενοποιούνται, η επιτυχία της κάθε μιας θα εξαρτηθεί από την επίτευξη του σωστού μεγέθους και της αύξησης της παραγωγικότητας, την αυτοματοποίηση συστημάτων και μεγαλύτερη λειτουργική αποτελεσματικότητα, την ποιότητα των υπηρεσιών και τη δυνατότητες διαχείρισης κινδύνων.

Τέλος και σχετικά με τις θετικές προοπτικές που διαθέτει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank τόνισε ότι βασίζονται: στις σχετικά ευνοϊκές αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα, στην ύπαρξη ανεκμετάλλευτων ευκαιριών στην εσωτερική αγορά για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών προς το κοινό αλλά και στην ύπαρξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων συνδεδεμένων με την γεωγραφική θέση της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v