Πετζετάκις: 2+1 στόχοι της νέας διοίκησης

Σε επιχειρηματικό σχήμα, το οποίο δεν κατονόμασε θα περάσει το 10% των μετοχών της εταιρίας, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο διευθύνων σύμβουλος, Γ. Πετζετάκις, σκιαγραφώντας τους βασικούς στόχους της νέας διοίκησης. Κερδοφόρο το αποτέλεσμα στον όμιλο, ζημιογόνο στη μητρική το εννεάμηνο.

Πετζετάκις: 2+1 στόχοι της νέας διοίκησης
Η αποκλιμάκωση του τραπεζικού δανεισμού της μητρικής εταιρίας, ο οποίος ανέρχεται στα 125 εκατ. ευρώ, η επικέντρωση στην κύρια δραστηριότητα της εταιρίας μέσω της πώλησης των παράπλευρων δραστηριοτήτων, καθώς και η αποεπένδυση των μη λειτουργικών στοιχείων του ενεργητικού με την παράλληλη επίτευξη της άντλησης ρευστότητας στην Ελλάδα, είναι οι στόχοι της διοίκησης της Πετζετάκις για το 2003, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του διευθύνοντος συμβούλου από τον κ. Γιώργο Πετζετάκι.

Η εταιρία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άντληση κεφαλαίων μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ενώ ο ίδιος ο κ. Πετζετάκις επιβεβαίωσε το γεγονός ότι 10% του μετοχικού κεφαλαίου της μητρικής εταιρίας θα περάσει σε τιμές συμφέρουσες για την εταιρία και όχι συναφείς με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής σε επιχειρηματικό σχήμα, με το οποίο διεξάγονται συζητήσεις αυτή την περίοδο.

Ο κ. Πετζετάκις αρνήθηκε να δώσει το όνομα του επιχειρηματικού αυτού σχήματος, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υφίσταται πλέον θέμα management by out από την Global Finance, όπως έχει γραφτεί.

H αποκλιμάκωση του τραπεζικού δανεισμού θα επιτευχθεί με τη μεταφορά αυτού σε θυγατρικές εταιρείες του εξωτερικού, με στόχο την επίτευξη καλύτερων συνθηκών δανειοδότησης, καθώς και την ελαχιστοποίηση του τραπεζικού δανεισμού της μητρικής εταιρείας.

Ο ίδιος τόνισε ότι η δραστηριότητα των εταιριών που κατέχει ο όμιλος στο εξωτερικό, και ειδικά εκείνη της Νοτίου Αφρικής, όπως βέβαια και στις υπόλοιπες χώρες, έχουν παρουσιάσει σημαντική αύξηση των πωλήσεων, αλλά και των κερδών.

Επίσης, σημείωσε ότι για τον όμιλο θα επιδιωχθούν η βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων της Eurohouse, καθώς και της Αφρικής.

Βασικός στόχος του ίδιου και του ομίλου παραμένει η επαναφορά στην κερδοφορία της ελληνικής δραστηριότητας, μέσω της άμεσης ανάκτησης μεριδίου αγοράς στην Ελλάδα, της αυστηρής διαχείρισης των κεφαλαίων κίνησης, καθώς και την επαναπροσέγγιση των αγορών της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων.

Ιδιαίτερα, για τους πρώτους εννέα μήνες του 2002, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Πετζετάκις, παρουσίασε αύξηση 19,46% σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2001 και ανήλθε σε 144,2 εκατ. ευρώ έναντι 120,7 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της εταιρίας, ότι η αύξηση αυτή επιτεύχθηκε παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία που επικρατεί διεθνώς και οφείλεται στη συνεχή ισχυροποίηση της θέσης του ομίλου στην Ευρώπη.

Τα καθαρά κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας αγγίζουν τα 825 χιλ. ευρώ αναστρέφοντας τις ζημιές των 3,44 εκατ. ευρώ που παρουσίασε ο όμιλος το αντίστοιχο 9μηνο του 2001.

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζουν και τα μικτά αποτελέσματα εκμετάλλευσης του ομίλου, τα οποία ανήλθαν σε 38,1 εκατ. ευρώ έναντι 29 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο 9μηνο του 2001.

Το περιθώριο μικτού κέρδους βελτιώθηκε σημαντικά και ανήλθε σε 26,5% το 2002 από 24% το αντίστοιχο 9μηνο του 2001. Η βελτίωση του περιθωρίου είναι αποτέλεσμα της αυξημένης συνεισφοράς των τομέων της Ευρώπης και Ν. Αφρικής παρά την πτώση που παρουσίασε η εγχώρια δραστηριότητα.

Η μητρική εταιρία παρουσίασε επιδείνωση κατά το 9μηνο του 2002, με μείωση των πωλήσεων της τάξης του 15%, ενώ οι πωλήσεις στην αμιγώς εσωτερική αγορά παρουσίασαν μείωση 30% σε όγκο πωλήσεων και 20%σε αξία.

Σημειώνεται, ότι η μείωση των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά σε συνδυασμό με το υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος των εξαγορών στο εξωτερικό, που έχει αναλάβει η μητρική εταιρία, οδήγησαν σε ζημιές ύψους 5,16 εκατ. ευρώ για το 9μηνο του 2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v