Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζημιές στο εννεάμηνο για την ΕΧΑΕ

Υποχώρηση κατά 31% σημείωσε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών των Ελληνικών Χρηματιστηρίων. Επιπροσθέτως, ο όμιλος εμφανίζει ζημιές ύψους 13,87 εκατ. ευρώ σε σχέση με 14,5 εκατ. ευρώ κέρδη πέρυσι. Σε επίπεδο εταιρίας τα κέρδη συρρικνώθηκαν κατά 48%.

Ζημιές στο εννεάμηνο για την ΕΧΑΕ
Υποχώρηση της τάξεως του 31% εμφανίζει ο κύκλος εργασιών των Ελληνικών Χρηματιστηρίων για το εννεάμηνο του 2002.

Αναλυτικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο ανήλθε στα 38,08 εκατ. ευρώ έναντι 55,02 εκατ. ευρώ της περυσινής περιόδου.

Η μείωση του κύκλου εργασιών, αποδίδεται σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, στην υποχώρηση των μεγεθών της εγχώριας αγοράς αξιών καθώς στο εξεταζόμενο διάστημα παρατηρήθηκε μείωση της μέσης κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων εταιριών κατά 17% και μείωση της άντλησης κεφαλαίου εισηγμένων ή προς εισαγωγή εταιριών κατά 33%.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τα έσοδα του ομίλου εξαρτώνται κατά 67% από την αξία των συναλλαγών επί των μετοχών καθώς και από την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιριών, ενώ ποσοστό 14% των εσόδων προέρχεται από την αγορά των παραγώγων.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από συμμετοχές και χρεόγραφα παρουσιάζουν στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης κάμψη κατά 40% διαμορφούμενα στα 8,10 εκατ. ευρώ σε σχέση με 13,45 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι από την αρχή του χρόνου η διοίκηση της εταιρίας έχει λάβει μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό των εξόδων του ομίλου, γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Σε ό,τι αφορά το εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης το λειτουργικό κόστος προ αποσβέσεων μειώθηκε κατά 11,9% ενώ, αν συμπεριληφθούν και οι αποσβέσεις το ποσοστό της μείωσης ανέρχεται σε 20,3%.

Αναφορικά με τα ολικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης παρουσιάζουν ζημιές ύψους 14,33 εκατ. ευρώ συγκριτικά με κέρδη 22,4 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας αυτό οφείλεται στις προβλέψεις για την υποτίμηση των συμμετοχών και των χρεογράφων οι οποίες στις 30/9/2002 ανήλθαν στα 23,33 εκατ. ευρώ συγκριτικά με 4,93 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όπως σημειώνεται, η ΕΧΑΕ αποτιμά τις μετοχές των εισηγμένων εταιριών που διαθέτει στις τρέχουσες τιμές τους.

Στο εξεταζόμενο διάστημα τα Ελληνικά Χρηματιστήρια παρουσιάζουν σε ενοποιημένο επίπεδο ζημίες ύψους 13,87 εκατ. ευρώ συγκριτικά με κέρδη 14,5 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου του 2001.

Σε επίπεδο εταιρίας τα έσοδα και κέρδη από συμμετοχές και χρεόγραφα ανήλθαν στα 24,62 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 50,18 εκατ. ευρώ σημειώνοντας πτώση κατά 51%.

Τα ολικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης μειώθηκαν σε σχέση με το περυσινό εννεάμηνο κατά 54% καθώς διαμορφώθηκαν στα 21,80 εκατ. ευρώ σε σχέση με 47,11 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν κατά 48% στα 21,8 εκατ. ευρώ συγκριτικά με 41,84 εκατ. ευρώ του περυσινού εννεαμήνου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρίας τα στοιχεία δεν είναι συγκρίσιμα με το εννεάμηνο του 2001, καθώς τα τελευταία αφορούσαν στη πρώτη υπερδωδεκάμηνη χρήση της ΕΧΑΕ.

Τέλος, σημειώνεται ότι βάσει της ανακοίνωσης της εταιρίας, η διοίκηση έχοντας ολοκληρώσει την χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση του ομίλου, προχωρεί ήδη και στην λειτουργική του αναδιάρθρωση αποσκοπώντας στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λήψη των αποφάσεων και στην αποτελεσματικότερη χρήση του ανθρώπινού του δυναμικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v