Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Αύξηση 48,2% στα κέρδη προ φόρων

Αύξηση 48,2% σημείωσαν τα κέρδη προ φόρων των Ελληνικών Πετρελαίων στο εννεάμηνο του 2002, τα οποία ανήλθαν στα 91,6 εκατ. ευρώ έναντι 61,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περισινό διάστημα, ενώ ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 11,1%. Ανάλογα ήταν και τα μεγέθη στον όμιλο.

ΕΛΠΕ: Αύξηση 48,2% στα κέρδη προ φόρων
Αύξηση 48,2% σημείωσαν τα κέρδη προ φόρων των Ελληνικών Πετρελαίων στο εννεάμηνο του 2002, τα οποία ανήλθαν στα 91,6 εκατ. ευρώ έναντι 61,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περισινό διάστημα.

Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 11,1%, καθώς ανήλθε στα 1,931 δισ. ευρώ έναντι 2,173 δισ. ευρώ το 2001.

Σε επίπεδο ομίλου τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν αύξηση 33,6% και ανήλθαν στα 117,8 εκατ. ευρώ έναντι 88,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο. Ωστόσο, με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τα προ φόρων κέρδη του ομίλου ήταν 167,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 117,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2001, αυξημένα κατά 43%.

Συγκεκριμένα, στο 9μηνο του 2002 προέκυψαν 31,4 εκατ. ευρώ θετικές συναλλαγματικές διαφορές για τον όμιλο οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στα αποτελέσματα με βάση την Ελληνική Νομοθεσία και οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στα οικονομικά αποτελέσματα που η εταιρία συντάσσει σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.



Αντίθετα, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 10,6% και ανήλθε στα 2,576 δισ. ευρώ έναντι 2,882 δισ. ευρώ το 2001.

Τέλος, οι τομείς που συνεισέφεραν σημαντικά στη βελτίωση της κερδοφορίας, ήταν το πετρέλαιο θέρμανσης στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ο κλάδος των Χημικών Προϊόντων και η εμπορική δραστηριότητα μέσω των θυγατρικών εταιριών.

Αναφορικά, με τον εν εξελίξει διαγωνισμό για την πώληση του 23,17% των ΕΛ.ΠΕ στην κοινοπραξία του oμίλου Λάτση και της ρωσικής Lukoil, τόσο ο Πρόεδρος Γ. Μωραϊτης, όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Αθ. Καραχάλιος, αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο. Απλώς ο πρώτος, τόνισε εξ αφορμής των νέων εξαγορών των ΕΛ.ΠΕ σε Κύπρο και Μαυροβούνιο πως ”εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη επιχειρηματική μας δραστηριότητα” εννοώντας, ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα των ΕΛ.ΠΕ, δεν επηρεάζεται από τον διαγωνισμό.

Ωστόσο, τα ΕΛ.ΠΕ μέσα στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν στην θέσπιση ενιαίου εμπορικού σήματος για την αγορά των Βαλκανίων (πλην Ελλάδας) το οποίο θα είναι το EKO Hellenic Petroleum, ενώ επαναεπιβεβαιώθηκε ότι τα 500 εκατ. από το 1,8 δισ. ευρώ που είναι το επενδυτικό πρόγραμμα για την επόμενη πενταετία, θα επενδυθούν στην έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων, κυρίως στη Ρωσία και το Καζαχστάν σε συνεργασία με άλλες δυτικές ή τοπικές εταιρίες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώθηκε ότι έχουν επιλεγεί ως προτιμητέοι υποψήφιοι για την κατασκευή του έργου, η Siemens με τεχνολογία αεροστροβίλων Siemens και η VA Tech με τεχνολογία αεροστροβίλων General Electric και μέχρι το τέλος του έτους θα επιλεγεί ο κατασκευαστής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v