ΟΤΕ: Οι όροι της συμφωνίας για RomTelecom

Το ποσόν των 243 εκατ. δολ. θα καταβάλει ο ΟΤΕ για την απόκτηση του 51% της RomTelecom, ενώ για την απόκτηση συμπληρωματικού ποσοστού 3% θα καταβάλει επιπλέον 31 εκατ. δολ., όπως ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα. Επίσης, θα χρειασθεί δανεισμό ύψους 250 εκατ. δολ.

ΟΤΕ: Οι όροι της συμφωνίας για RomTelecom
Τους όρους της συμφωνίας μεταξύ ΟΤΕ και Ρουμανικού Δημοσίου σχετικά με την RomTelecom ανακοίνωσε ο ΟΤΕ, οι οποίοι προβλέπουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της RomTelecom κατά 243 εκατ. δολάρια, η οποία θα καλυφθεί πλήρως από τον ΟΤΕ.

Το ποσό αυτό περιλαμβάνει 98 εκατ. δολάρια από κεφαλαιοποίηση χρεών (εκ των οποίων τα 55 εκατ. δολάρια αποτελούν δάνειο του ΟΤΕ στην RomTelecom και τα 43 εκατ. δολάρια αποτελούν χρέος της RomTelecom προς τον ΟΤΕ).

Με την ολοκλήρωση της αύξησης αυτής ο ΟΤΕ θα ελέγχει το 51% της RomTelecom – από το 35% που ελέγχει σήμερα. Ένα επιπλέον ποσοστό 3% θα περιέλθει στην κατοχή του ΟΤΕ με την αγορά μετοχών από το Ρουμανικό Υπουργείο Επικοινωνιών, που εκπροσωπεί το Ρουμανικό Δημόσιο, καταβάλλοντας 31 εκατ. δολάρια.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω συναλλαγών ο ΟΤΕ θα αναλάβει τελικά τον έλεγχο της εταιρείας με συνολικό ποσοστό 54%.

Παράλληλα, το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της εταιρείας περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση των χρεών της. Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί δανεισμός ύψους 250 εκατ. δολαρίων, ο οποίος θα αναληφθεί πλήρως από την RomTelecom και μέρος του οποίου θα χρησιμοποιηθεί για αναδιάρθρωση του χρέους της.

Κατά τη διαδικασία αυτή οι δύο μέτοχοι θα βοηθήσουν την εταιρεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καθώς και τις στρατηγικές προτεραιότητες της RomTelecom θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Ωστόσο, όπως ανέφερε η διοίκηση του οργανισμούσ τη διάρκεια συνέντευξης τυπου, επίπτωση 4 έως 5 μονάδες στο περιθώριο των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα επιφέρει η ενοποίηση των αποτελεσμάτων της Rom Telecom στα αποτελέσματα του Ομίλου ΟΤΕ για την τρέχουσα οικονομική χρήση.

Η ενοποίηση –τουλάχιστον σε ότι αφορά τα λογιστικά πρότυπα των ΗΠΑ- θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την επίσημη σύναψη της συμφωνίας που όπως δήλωσε η διοίκηση θα υλοποιηθεί εντός του έτους.

Όπως επίσης έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο οργανισμός έχει ήδη προχωρήσει (καθώς είναι υποχρεωμένος) σε νέες αποτιμήσεις για τις επενδύσεις του στην περιοχή και ενδεχομένως θα προχωρήσει σε περαιτέρω απομείωση (write down) των επενδύσεων εφ’ όσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Ειδικότερα για τη Rom Telecom –όπου η αποτίμηση έχει ήδη πραγματοποιηθεί- ο Οικονομικός Διευθυντής του ΟΤΕ δήλωσε ότι η ενδεχόμενη απομείωση δεν θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. δολάρια.

Σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση του δείκτη δανεισμού της εταιρείας μετά και την ”ανακυκλούμενη πίστωση” που ενεργοποίησε ο Οργανισμός προκειμένου να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Rom Telecom, η επίπτωση θα είναι μικρή όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε και δεν θα ξεπεράσει το 1 με 1,5%.

Ερωτηθείς για το θέμα της θυγατρικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στη χώρα, Cosmorom, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Αντωνακόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει σχέδιο ανάκαμψης ενώ εξετάζονται διάφορα ενδεχόμενα συνεργασίας με επενδυτές, χωρίς όμως να αναφερθεί σε κάτι πιο συγκεκριμένο.

Μιλώντας για την επένδυση στη Σερβία ο κ. Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα αλλά το ενδιαφέρον τους στρέφεται κυρίως στην πιθανότητα δραστηριοποίησης στην κινητή τηλεφωνία.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση ο κ. Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ο προγραμματισμένος για αύριο πλειστηριασμός των μετοχών της Armentel, καθώς η οικονομική οφειλή από πλευράς του ΟΤΕ ρυθμίστηκε και τώρα εξετάζουν το θέμα της είσπραξης των οφειλών του Αρμενικού δημοσίου προς τον Οργανισμό.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη RomTelecom, o Λ. Αντωνακόπουλος δήλωσε: ”Είμαστε ικανοποιημένοι με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, καθώς πιστεύουμε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη και για τις δύο πλευρές, θέτοντας παράλληλα ισχυρή βάση για τον μετασχηματισμό της RomTelecom σε έναν σύγχρονο προσοδοφόρο οργανισμό που θα προσφέρει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε οικιακούς και επιχειρησιακούς πελάτες της ρουμανικής αγοράς.”

Εξάλλου, το Δ.Σ.-ΟΤΕ αποφάσισε την αύξηση της χρηματοδότησης του ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat, συμμετέχοντας κατά 30 εκατ. δολάρια στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ συμμετέχει ήδη με 12,5 εκατ. δολάρια στο μετοχικό κεφάλαιο του Hellas Sat. Με την αύξηση που αποφασίστηκε o ΟΤΕ διαθέτει προσωρινά ευρεία πλειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Ωστόσο, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή και άλλων επενδυτών, το ποσοστό του ΟΤΕ αναμένεται να μειωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v