Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχώρηση 9% στα καθαρά κέρδη της Eurobank

Υποχώρηση 9% σημείωσαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Eurobank στο εννεάμηνο του 2002 σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (IAS), τα οποία ανήλθαν στα 157 εκατ. ευρώ. Τα βασικά έσοδα ανήλθαν στα 706 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 15%. Δείτε τις λογιστικές καταστάσεις του εννεαμήνου 2002.

Υποχώρηση 9% στα καθαρά κέρδη της Eurobank
Υποχώρηση 9% σημείωσαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Eurobank στο εννεάμηνο του 2002 σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (IAS), τα οποία ανήλθαν στα 157 εκατ. ευρώ. Τα βασικά έσοδα ανήλθαν στα 706 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 15%.

Η σημαντική αύξηση των οργανικών εσόδων και η επιβράδυνση στην αύξηση του λειτουργικού κόστους αποτελούν τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πορεία του ομίλου EFG Eurobank Ergasias στο εννεάμηνο 2002. Είναι χαρακτηριστικό ότι, η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 19% και η θετική επίσης πορεία των εσόδων από προμήθειες, απορρόφησαν τις επιπτώσεις από την αρνητική πορεία των χρηματιστηριακών αγορών.

Συγκεκριμένα, το εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, του ομίλου ανήλθαν σε 157 εκατ. ευρώ, έναντι 173 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, υποχωρώντας κατά 9%.

Εξαιρουμένων των έκτακτων εσόδων ακινήτων του 2001, τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, είναι κατά 4% υψηλότερα από τα αντίστοιχα του προηγούμενου έτους.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 19% σε 529 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αυξήθηκαν κατά 3% σε 177 εκατ. ευρώ. Έτσι, τα βασικά έσοδα, που αποτελούνται από τόκους και προμήθειες, παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση κατά 15% και ανήλθαν σε 706 εκατ. ευρώ Η πολιτική περιορισμού του κόστους επέτρεψε τη σταθεροποίηση των συνολικών λειτουργικών δαπανών του τρίτου τριμήνου του 2002 στα επίπεδα του δευτέρου τριμήνου, ήτοι σε 148 εκατ. ευρώ.

Συγκρίνοντας δε τα έξοδα του εννεαμήνου με την αντίστοιχη περίοδο του 2001, περιλαμβανομένης της Telesis, η αύξηση του κόστους ήταν 6%. Έτσι τα οργανικά κέρδη (τόκοι και προμήθειες μείον έξοδα και προβλέψεις) αυξήθηκαν κατά 16% σε 205 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2002.

Το Σύνολο του Ενεργητικού αυξήθηκε κατά 24% και ανήλθε σε 25,6 δισ. ευρώ (έναντι 20,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2001), γεγονός που αντανακλά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του όγκου εργασιών του ομίλου.

Αναλυτικότερα:

* Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 26% σε ετήσια βάση στα τέλη Σεπτεμβρίου 2002 και ανήλθαν σε 12,5 δισ. ευρώ. Εξαιρώντας το χαρτοφυλάκιο που προήλθε από την εξαγορά της Telesis Τράπεζας Επενδύσεων, οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 22%, ως αποτέλεσμα της αύξησης της χρηματοδότησης ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων κατά 35% και της αύξησης της χρηματοδότησης λοιπών επιχειρήσεων κατά 20%.

Ειδικότερα, η καταναλωτική πίστη αυξήθηκε κατά 37% σε 2,5 δισ. ευρώ και η στεγαστική πίστη κατά 34% σε 2,1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, με την ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων, διατηρείται η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, παραμένουν σταθερά κάτω από το 3% του συνολικού χαρτοφυλακίου και καλύπτονται από προβλέψεις υψηλότερες από 80% των μη εξυπηρετουμένων δανείων. Το εννεάμηνο του 2002, οι συνολικές προβλέψεις ανήλθαν σε 66 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 28% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2001, και αποτελώντας το 0,76% του μέσου ύψους του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

* Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 16,8 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις, πλην repos, ενισχύθηκαν σημαντικά κατά 33% και ανήλθαν σε 12,7 δισ. ευρώ, ενώ τα repos μειώθηκαν κατά 27% κυρίως για φορολογικούς λόγους. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών (καταθέσεις, repos, αμοιβαία κεφάλαια και άλλα επενδυτικά προϊόντα) παρουσίασαν αύξηση σε τρέχουσες τιμές κατά 8% και ανήλθαν σε 23,1 δισ. ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2002, και είναι από τα υψηλότερα στον κλάδο. Ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στα τέλη Σεπτεμβρίου ανήρχετο στο 11,2%, και προήρχετο σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από κεφάλαια της κατηγορίας Tier 1, κάτι που επιβεβαιώνει την ικανότητα του ομίλου EFG Eurobank Ergasias να διατηρεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς την ανάγκη προσφυγής στους μετόχους για άντληση κεφαλαίων στο ορατό μέλλον.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν κατά 19% και ανήλθαν σε 529 εκατ. ευρώ, συνεισφέροντας κατά 75% στα συνολικά λειτουργικά έσοδα. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου (καθαρά έσοδα από τόκους προς μέσο ύψος ενεργητικού) παρέμεινε υψηλότερο του 3%.

Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές - προμήθειες σημείωσαν αύξηση κατά 3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2001 και ανήλθαν σε 177 εκατ. ευρώ, ενώ και σε τριμηνιαία βάση ήταν ενισχυμένα κατά 4%.

Τα αποτελέσματα του Χαρτοφυλακίου Συναλλαγών, περιλαμβανομένων των αποτιμήσεων, και τα αποτελέσματα από Άλλους Τίτλους, ήταν συνολικά αρνητικά (9 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω των θέσεων επί μετοχών. Παρά ταύτα, τα Συνολικά Λειτουργικά Έσοδα της EFG Eurobank Ergasias αυξήθηκαν κατά 2% σε 709 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ισχυρής αύξησης των βασικών εσόδων, ενώ εξαιρουμένων των έκτακτων εσόδων ακινήτων του 20011, παρουσίασαν αύξηση κατά 5%.

Το συνολικό λειτουργικό κόστος, το τρίτο τρίμηνο του 2002, παρέμεινε στα επίπεδα των 148 εκατ. ευρώ του δευτέρου τριμήνου. Εξαιρουμένων των αποσβέσεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 8% σε τριμηνιαία βάση σε 19 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες προσωπικού και τα λοιπά έξοδα διοικήσεως μειώθηκαν κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Έτσι, το εννεάμηνο του 2002, ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιβραδύνθηκε στο 12%, από 14% στα τέλη του Ά εξαμήνου 2002. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2001, περιλαμβανομένης της Telesis, η αύξηση του κόστους ήταν 6%.

Η αποδοτικότητα των μέσων ιδίων κεφαλαίων και του μέσου ενεργητικού μετά από φόρους, κατά το εννεάμηνο του 2002, διαμορφώθηκε σε 11% και 0,9% αντίστοιχα.

Η EFG Eurobank Ergasias έχει λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να επεκταθεί σε επιλεγμένες αγορές στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Ήδη, ολοκληρώθηκε η εξαγορά πρόσθετου 17% της ρουμανικής τράπεζας Banc Post αυξάνοντας το μερίδιο της EFG Eurobank Ergasias σε 36,25%, ενώ η Τράπεζα έχει τη δυνατότητα περαιτέρω αύξησης του μεριδίου της σε 45%.

Με τον τρόπο αυτό, η EFG Eurobank Ergasias μαζί με το συνεργαζόμενο όμιλο της Banco Portuguese de Investimento (BPI), αποκτά την πλειοψηφία του 53,25% του μετοχικού κεφαλαίου της Banc Post με πιθανή μελλοντική προοπτική για ποσοστό 62%. Ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias εξαγόρασε από τον μητρικό της Όμιλο EFG Bank Group, το 50% της Alico/CEH Balkan Holdings (ACBH), η οποία κατέχει το 86% της βουλγαρικής τράπεζας Post Bank. Έτσι η EFG Eurobank Ergasias ελέγχει το 43% της Post Bank.

Ελληνικά και Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

Οπως επισημαίνει η Τράπεζα, οι διαφορές στα μεγέθη του εννεαμήνου του 2002 με βάση τα ΔΛΠ, έναντι των αντιστοίχων με βάση τα ΕΛΠ, οφείλονται κυρίως στη διαφορά αποτίμησης των Παραγώγων Προϊόντων. Οι διαφορές στα μεγέθη του εννεαμήνου του 2001 οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι σύμφωνα με τα ΕΛΠ η πρώην Telesis Τράπεζα Επενδύσεων ενοποιείται από το Α’ Τρίμηνο του 2001, ενώ κατά ΔΛΠ ενοποιείται από το Δ΄ Τρίμηνο του 2001.

Η EFG Eurobank Ergasias έχει από καιρό επιλέξει την ταυτόχρονη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της σύμφωνα τόσο με τα Διεθνή όσο και με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, επικεντρώνοντας ωστόσο την ανάλυση των αποτελεσμάτων στις λογιστικές καταστάσεις κατά ΔΛΠ (IAS). Οι λογιστικές καταστάσεις και τα αποτελέσματα κατά ΔΛΠ απεικονίζουν πληρέστερα την οικονομική κατάσταση του Ομίλου, ενώ παράλληλα επιτρέπουν τη σύγκριση με πιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Αντίθετα, τα ΕΛΠ επηρεάζονται κυρίως από τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις. Σύμφωνα με σχετικό Νόμο, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων, οι ανώνυμες εταιρίες των οποίων οι μετοχές είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών οφείλουν να εφαρμόσουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα από τις 31.12.2003.

Τα μεγέθη του Ομίλου EFG Eurobank Ergasias, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, για το εννεάμηνο του 2002 έχουν ως εξής:

Το σύνολο του ενεργητικού ανήλθε σε 23,1 δισ. ευρώ, από 20,1 δισ. ευρώ. Οι χορηγήσεις ανήλθαν σε 12,5 δισ. ευρώ από 10,3 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις ανήλθαν σε 16,8 δισ. ευρώ από 16,0 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2001. Τα ίδια κεφάλαια παρέμειναν στα 1,9 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους (περιλαμβανομένων τόκων χρηματοδοτικών μισθώσεων και εξαιρουμένων κερδών ομολόγων) ανήλθαν σε 531 εκατ. ευρώ, από 461 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό περιθώριο επιτοκίου διατηρείται άνω του 3%.

Τα βασικά οργανικά έσοδα (καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες), ανήλθαν σε 709 εκατ. ευρώ από 643 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε 706 εκατ. ευρώ από 692 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 148 εκατ. ευρώ, από 169 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v