Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτότυπο... θέμα στη γ.σ. της Πρόοδος ΑΕΕΧ

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυριανή έκτακτη γενική συνέλευση της ΠΡΟΟΔΟΣ ΑΕΕΧ, διότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Σοφοκλέους, τίθεται ως θέμα στην ημερήσια διάταξη η διάλυση μιας επενδυτικής εταιρίας, λόγω... τυπικών υποχρεώσεων της εταιρίας προς τους ξένους επενδυτές.

Πρωτότυπο... θέμα στη γ.σ. της Πρόοδος ΑΕΕΧ
του Γιάννη Τσαραγκλή

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυριανή έκτακτη γενική συνέλευση της Πρόοδος ΑΕΕΧ, διότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Σοφοκλέους, τίθεται ως θέμα στην ημερήσια διάταξη η διάλυση μιας επενδυτικής εταιρίας, με προφανή στόχο την μοιρασιά του υψηλού discount, το οποίο για την εταιρία κυμαίνεται αυτήν την περίοδο περίπου στο 20%.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε σήμερα στο Euro2day.gr εκπρόσωπος της Πρόοδος ΑΕΕΧ, το θέμα της διάλυσης ή μη της εταιρίας – παρά το γεγονός ότι στο καταστατικό προβλέπεται ότι η ΑΕΕΧ λήγει το 2080 - συζητείται στην αυριανή συνέλευση των μετόχων της, επειδή ήταν υποχρέωση της εταιρίας προς τους ξένους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, το 1990 κατά την σύσταση της Πρόοδος στο ενημερωτικό φυλλάδιο που απευθύνονταν στους ξένους επενδυτές, υπήρχε ο όρος ότι από το 2002 και κάθε χρόνο, θα συζητείται σε έκτακτη γενική συνέλευση η λύση ή μη της ΑΕΕΧ.

Ετσι αύριο στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Esperia Palase (Σταδίου 22 ) o διαχειριστής και βασικός μέτοχος της Πρόοδος η EFG Eurobank, θα αποκαλύψει αρχικά το ποσοστό που κατέχει σήμερα στην ΑΕΕΧ και μετά τις προθέσεις της για το μέλλον της εταιρίας.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η EFG κατέχει ποσοστό περίπου 18% - 19%, ξένα θεσμικά κεφάλαια περίπου 30% με 35%, το επιθετικό Ιρλανδέζικο fund Laxley Partners το 10,09%, η Marfin Hellenic - 5%, ενώ άγνωστο παραμένει το ποσοστό της Merrill Lynch, αλλά και εγχώριων θεσμικών κεφαλαίων που συνδέονται και με την EFG.

Επειδή σε ότι αφορά το θέμα της διάλυσης της ΑΕΕΧ, στην πρώτη γενική συνέλευση απαιτείται πλειοψηφία 67%, στην δεύτερη 50% και στην τρίτη 33%, αύριο – εκτός απρόοπτου - μάλλον το θέμα δεν θα συζητηθεί.

Όμως, το ποιοι από τους ξένους μετόχους της Πρόοδος θα δώσουν αύριο το παρόν και ποιές θα είναι οι προθέσεις τους και άρα οι κινήσεις τους στη δεύτερη και κυρίως στην τρίτη και καθοριστική συνέλευση όπου απαιτείται μικρή πλειοψηφία, μετατρέπουν τη γ.σ. σε πεδίο ενός ενδοαφέροντος επιχειρηματικού ντέρμπι, το αποτέλεσμα του οποίου, μπορεί να δημιουργήσει εξελίξεις τόσο στην Πρόοδος, όσο και στις άλλες ΑΕΕΧ που διαθέτουν ελκυστικά discount.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v