Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yukos: Μικρή η παραγωγική δυνατότητα των ΕΛΠΕ

Με αιχμές κατά της παραγωγικής δυνατότητας των ΕΛ.ΠΕ συνδυάζεται η ανακοίνωση της Yukos για την απόσυρσή της από την εξαγορά του 23% των ΕΛΠΕ, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της ελληνικής πλευράς για μη επίσημη ενημέρωση.

Yukos: Μικρή η παραγωγική δυνατότητα των ΕΛΠΕ
Εκθετους αφήνει η ρωσική εταιρία Yukos Oil την κυβέρνηση αλλά και τη διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, που ισχυρίζονται ακόμα και τώρα ότι δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως, ότι ο ρωσικός κολοσσός αποφάσισε να αποσυρθεί από το διαγωνισμό για την εξαγορά του 23% των ΕΛ.ΠΕ.

Ετσι, την ώρα που παρά τις επίμονες ερωτήσεις στους αρμόδιους εισπράτεται η απάντηση ότι ”δεν έχουμε ακόμα επίσημη ενημέρωση”, από την ιστοσελίδα της Yukos, με ημερομηνία 12 Φλεβάρη, πληροφορούμαστε, ότι και επίσημη είναι η ανακοίνωση, αλλά ακόμα χειρότερα, συνδυάζεται και με σαφείς αιχμές κατά των παραγωγικών δυνατοτήτων των ΕΛ.ΠΕ.

Μεταφράζουμε από την ιστοσελίδα της ρώσικης εταιρίας: ”Η εταιρία πετρελαίου Yukos, μετά από ολόπλευρη μελέτη της εταιρίας ΕΛ.ΠΕ και της παραγωγικής της δραστηριότητας, έθεσε υπόψιν στην ελληνική κυβέρνηση την πρόθεση της να αρνηθεί τη συμμετοχή της στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας”.

”Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της επενδυτικής στρατηγικής για το τρέχον έτος, με μεγάλη λεπτομέρεια εξετάσαμε τις δυνατότητες επενδύσεων στις διεθνείς αγορές”, δήλωσε ο πρόεδρος της Yukos, Νικολάι Μπίτσκοφ. ”Ωστόσο, μετά την αλλαγή των στρατηγικών προτεραιοτήτων της εταιρίας προς την πλευρά της Κεντρικής Ευρώπης, η διοίκηση του ομίλου Yukos αποφάσισε να επικεντρωθεί στη μελέτη του επενδυτικού κλίματος στη συγκεκριμένη περιοχή”.

”Εκτιμώντας την ισχύ των ΕΛ.ΠΕ – υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού ομίλου, Ολεγκ Σέικο – η εταιρία αποφάσισε να πραγματοποιήσει επενδύσεις ανάλογες με την οικονομική και παραγωγική στρατηγική της με κατεύθυνση την εξασφάλιση δράσεων στον τομέα επεξεργασίας πετρελαίου και την αγορά πετρελαιοειδών σε περιοχές που έχουν μεγαλύτερες προοπτικές για την εταιρία”.

Σε διπλανή στήλη στην ιστοσελίδα αναφέρεται, ότι η ρωσική εταιρία και η ουγγρική MOL ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας για τη σύσταση κοινής εταιρίας (από 50%) για την εκμετάλευση του πεδίου Ζαπαντνομαλομπαλίσκι στη Ρωσία, με κεφάλαιο 100 εκατ. δολάρια η κάθε μία.

Οι δύο εταιρίες σκοπεύουν να επενδύσουν 300 – 350 εκατ. δολάρια για την εκμετάλευση του συγκεκριμένου πεδίου, όπου η ημερήσια παραγωγή ανέρχεται στα 10.000 βαρέλια, με την προοπτική το 2005 η ημερήσια παραγωγή να ανέλθει στα 55.000 βαρέλια.

Σημειώνεται τέλος, ότι η MOL είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Yukos σε πετρέλαιο που εξάγει εκτός ρωσικών συνόρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v