Στη δεύτερη φάση του εισέρχεται ο διαγωνισμός για την πώληση χαρτοφυλακίου με καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια μικρομεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που «τρέχει» η Εθνική Τράπεζα, στοχεύοντας στην πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non Performing Loans - NPLs) της υποκατηγορίας.
Σήμερα το απόγευμα θα κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές, με την τράπεζα να αναμένει επίδειξη υψηλού ενδιαφέροντος καθώς το προηγούμενο διάστημα όλα τα μεγάλα funds που δραστηριοποιούνται στην αγορά ενυπόθηκων δανείων ξόδεψαν χρόνο και χρήμα για να ελέγξουν το δείγμα ενεχυριασμένων ακινήτων του προς πώληση χαρτοφυλακίου.
Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 7.300 καταγγελμένα (σ.σ. το 83% του συνόλου) ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια 1.500 μικρομεσαίων ως πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το οφειλόμενο κεφάλαιο ανέρχεται σε 1,52 δισ. ευρώ και η συνολική απαίτηση της τράπεζας στα 2,5 δισ. ευρώ. Σε αντίθεση με το Symbol, το νέο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει κυρίως δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τα δάνεια διαθέτουν προσημειώσεις σε περίπου 6.000 ακίνητα, αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Τα ακίνητα εμπορικής και βιομηχανικής χρήσης (γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία αποθήκες, βιομηχανοστάσια) αποτιμώνται από την τράπεζα στα 800 εκατ. ευρώ. Με βάση γεωγραφικά κριτήρια, το 27% των προσημειωμένων ακινήτων βρίσκεται στην Αθήνα και ένα άλλο 23% στη Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι περίπου το 55% των επιχειρήσεων, τα δάνεια των οποίων βγαίνουν προς πώληση, έχουν διακόψει τη λειτουργία τους. Το χαρτοφυλάκιο είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα. Το πρώτο αφορά σε δάνεια 137 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με οφειλόμενο κεφάλαιο 959 εκατ. ευρώ και το άλλο σε δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με οφειλόμενο κεφάλαιο 564 εκατ. ευρώ.
Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στις 16 Δεκεμβρίου.
Καθαρίζει» από τη χειρότερη υποκατηγορία NPLs
Εφόσον η τράπεζα ολοκληρώσει επιτυχώς το project Icon θα εξυγιάνει, σε σημαντικό βαθμό, το χαρτοφυλάκιο με καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια μικρομεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Πρόκειται για τις δύο υποκατηγορίες που εμφανίζουν τις υψηλότερες επισφάλειες, με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΤτΕ. Η Εθνική έχει με απόσταση τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης των NPEs (Non Performing Exposures) στην υποκατηγορία πολύ μικρών επιχειρήσεων καθώς φθάνει στο 77%.