ΔΕΗ: Τέλος με νόμο στους περιορισμούς σε αμοιβές, προσλήψεις και προμήθειες

Τέλος του μήνα το νομοσχέδιο για την αποδέσμευση της ΔΕΗ από το δημόσιο. Τι αλλάζει σε προσλήψεις, μισθούς και διαγωνισμούς προμηθειών. Στο ίδιο νομοσχέδιο, το σπάσιμο και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

ΔΕΗ: Τέλος με νόμο στους περιορισμούς σε αμοιβές, προσλήψεις και προμήθειες

Ενα νομοσχέδιο για την αποδέσμευση διοικητικών λειτουργιών της ΔΕΗ από το Δημόσιο και την πλήρη αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ συντάσσει αυτή την περίοδο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στόχος είναι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το κείμενο να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, για τη ΔΕH την επιστροφή στην κανονικότητα και για τη ΔΕΠΑ τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει λάβει τις εισηγήσεις της διοίκησης Στάσση, οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ έρχονται να ικανοποιήσουν τις εξαγγελίες του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη περί αποδέσμευσής της από τον «ζουρλομανδύα του δημοσίου».

Ευέλικτες προσλήψεις

Οι ανάγκες της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού σε προσωπικό είναι μεγάλες εξαιτίας του παγώματος των προσλήψεων στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης. Το προσωπικό της εταιρείας είναι γηρασμένο, με τον μέσο όρο ηλικίας να ξπερνά τα 52 έτη και με σημαντικό αριθμό εργαζομένων να αναζητούν την έξοδο μέσω του προγράμματος της εθελουσίας που τρέχει (μπόνους με αποζημίωση 15.000 ευρώ).

Ετσι, σχεδιάζεται η διενέργεια προσλήψεων με τους όρους και τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, αλλά χωρίς αυτές να γίνονται μέσω του ανώτατου οργάνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νομοσχέδιο θα ανάβει το πράσινο φως για προσλήψεις, οι οποίες εκ των υστέρων θα ελέγχονται από τον ΑΣΕΠ.

Με τον ίδιο στόχο αναμένεται να θεσπιστεί και η άρση του πλαφόν των αμοιβών τουλάχιστον στα διοικητικά στελέχη, μιας και για τους εργαζόμενους τρέχουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η ΔΕH χρειάζεται ανθρώπους που να έχουν δουλέψει στην αγορά για τον εκσυγχρονισμό και την αλλαγή νοοτροπίας, κάτι άλλωστε που σηματοδότησε και η επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Στάσση κι άλλων μελών του διοικητικού συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι στη δημόσια εταιρεία ισχύει το πλαφόν των αποδοχών του γενικού γραμματέα υπουργείου.

Τρίτη μεγάλη αλλαγή έρχεται και στη διενέργεια των διαγωνισμών για τις προμήθειες υλικών και την παροχή υπηρεσιών. Σήμερα οι διαδικασίες αυτές ακολουθούν εκείνες του δημοσίου, με αποτέλεσμα να είναι χρονοβόρες αλλά και ανοικτές, την ώρα που οι ανταγωνιστές της ΔΕH δεν έχουν τέτοιες υποχρεώσεις.

Οι διαγωνισμοί που δεν θα υπάγονται στους κανόνες του δημοσίου θα είναι εκείνοι για ανταγωνιστικές δραστηριότητες και όχι για παράδειγμα αυτοί του ΔΕΔΔΗΕ, όπου λόγω του μονοπωλίου απαιτούνται διαφανείς διαδικασίες (π.χ. προμήθεια στύλων διανομής ρεύματος).

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας εταιρείας, τις πρώτες μέρες της θητείας του, είχε φέρει ως παράδειγμα της στρέβλωσης με τις προμήθειες της ΔΕH, τη συμμετοχή της σε διαγωνισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ. Οι ανταγωνιστές της δημόσιας εταιρείας γνωρίζουν εκ των προτέρων τα κοστολογικά στοιχεία (π.χ. κόστος προμήθεια φωτοβολταϊκών πάνελ ή εξοπλισμού αιολικού σταθμού), με αποτέλεσμα να συμμετέχουν στις δημοπρασίες της ΡΑΕ με χαμηλότερες από τη ΔΕH προσφορές. Έτσι, η δημόσεια εταιρεία χάνει έργα και συμμετοχή στις ΑΠΕ.

Οι αλλαγές στη ΔΕΠΑ

Τέλος, στο ίδιο νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνονται και διατάξεις για την πλήρη αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, με το κείμενο θα παραμένει το σπάσιμο της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρείες Εμπορίας και Υποδομών και θα δημιουργείται και μία τρίτη με τις συμμετοχές της επιχείρησης στα διεθνή projects.

Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας (χονδρεμπορική, λιανική μέσω της Φυσικό Αέριο Ελληνικής Εταιρείας Ενέργειας, αεριοκίνηση και διεθνείς συμβάσεις προμήθειας), η  ΔΕΠΑ Υποδομών (δίκτυα διανομής φυσικού αερίου με 100% στην Αττική και υπόλοιπη Ελλάδα και 49% στη Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία) και Συμμετοχές ΔΕΠΑ σε διεθνή projects. Η ρύθμιση, όμως, θα προβλέπει την πώληση 100% των δύο πρώτων εταιρειών. Δηλαδή των ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών.

Μετά τις αλλαγές αυτές, ανοίγει ο δρόμος για το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να προκηρύξει τον διεθνή διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v