Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηχανές στο... φουλ για τη Cenergy

Τα ισχυρά αποτελέσματα εξαμήνου και οι κλεισμένες συμβάσεις που διασφαλίζουν πλήρη παραγωγική ισχύ για την εισηγμένη. Οι business με τα υποβρύχια καλώδια και το ανεκτέλεστο των 620 εκατ. ευρώ.

Μηχανές στο... φουλ για τη Cenergy

Με κλεισμένες συμβάσεις που εξασφαλίζουν πλήρη παραγωγική δυναμικότητα (full capacity) για μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο στον τομέα των υποβρύχιων καλωδίων όσο και σε αυτόν των σωλήνων, λειτουργεί ο όμιλος Cenergy.

O εισηγμένος όμιλος ανακοίνωσε χθες ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο μισό του 2019. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 10%, τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA κατά 45%, ενώ τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα +8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,4 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σημαντικότερο ωστόσο στοιχείο από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων αποτελεί το γεγονός ότι το υπόλοιπο των ανεκτέλεστων συμβάσεων της 30/6/2019 διατηρήθηκε περίπου στα επίπεδα των αρχών του έτους (€620 εκατ. έναντι €640 εκατ.).

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε full capacity στον κλάδο των υποβρύχιων καλωδίων έως τον Σεπτέμβρη του 2020 και τη δραστηριότητα των σωλήνων έως τον Μάρτιο του 2020.

Πέραν αυτών ωστόσο, ο όμιλος διεκδικεί ευρεία σειρά πολύ σημαντικών συμβάσεων και στα δύο μέτωπα. Στα καλώδια υπάρχει «ανοιχτό» πλήθος έργων στη βόρεια Ευρώπη (υποθαλάσσια αιολικά πάρκα) ενώ ανοίγουν και οι αγορές δύο επιπλέον ηπείρων, της Αμερικής και της Ασίας.

Στους σωλήνες, με την ανάληψη του IGB, στόχος μεταξύ άλλων είναι συμβάσεις στη Β. Ευρώπη, π.χ. μεταφορά ενέργειας από Νορβηγία σε Πολωνία, δικτύων στην Ιταλία κ.λπ.

Προς «ελάφρυνση» παθητικού

Θετικά επίσης είναι τα νέα και στο μέτωπο του δανεισμού του ομίλου. Ήδη από πέρυσι το μέσο κόστος χρηματοδότησης έχει αποκλιμακωθεί και προς την ίδια κατεύθυνση θα επιδιώξει να κινηθεί και φέτος ο όμιλος, προσπαθώντας να πετύχει νέο ψαλίδισμα επιτοκίων.

Παράλληλα όμως στελέχη του ομίλου τονίζουν ότι τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και έτσι στόχος είναι οι όποιες νέες επενδύσεις να καλύπτονται είτε να υπερκαλύπτονται από τις θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές.

Έτσι, με δεδομένη την επιδιωκόμενη αύξηση του EBITDA, ο λόγος καθαρά χρέη προς EBITDA θα αποκλιμακώνεται, οδηγώντας έτσι σε καλύτερο δείκτη ρευστότητας στον όμιλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v