Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Κατασκευάζει μονάδα φυσικού αερίου στο Λαύριο

Στην κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου ισχύος 400MW στο Λαύριο θα προχωρήσει η ΔΕΗ. Η απόφαση ελήφθη κατά τη σημερινή (24/10) συνεδρίαση του ΔΣ της Επιχείρησης.

ΔΕΗ: Κατασκευάζει μονάδα φυσικού αερίου στο Λαύριο
Την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου ισχύος 400 MW στο Λαύριο αποφάσισε η ΔΕΗ, στη διάρκεια της σημερινής (24/10) συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Επιχείρησης.

Σύμφωνα με την απόφαση, άμεσα η ΔΕΗ θα ζητήσει τη σχετική άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι μελέτες σκοπιμότητας ήδη είναι έτοιμες. Η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι η μονάδα θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία σε 28 μήνες από την ημέρα έναρξης της κατασκευής της.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κατασκευή της νέας μονάδας έχει εξαγγελθεί από την περασμένη άνοιξη από τον ίδιο τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, και αποσκοπεί στην κάλυψη του διαφαινόμενου ενεργειακού ελλείμματος. Επίσης, σήμερα το ΔΣ καθόρισε για τις 15/11 την πραγματοποίηση γενική συνέλευσης, με βασικό θέμα την ενεργοποίηση της option για την εξαγορά έως και του 30% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ).

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η ΡΑΕ προτίθεται να εκδώσει θετική γνωμοδότηση για 74 αιτήσεις για την κατασκευή έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τις οποίες: 9 αιτήσεις συνολικής ισχύος 119,15 MW αφορούν αιολικά στην περιοχή βόρεια του Πολυποτάμου στο Νομό Εύβοιας, 5 αιτήσεις αφορούν αιολικά στη νήσο Άνδρο και 3 αιτήσεις στη νήσο Τήνο συνολικής ισχύος 68,5 MW, 15 αιτήσεις συνολικής ισχύος 406,85 MW αφορούν αιολικά στην Ηπειρωτική Ελλάδα και τέλος 42 αιτήσεις συνολικής ισχύος 66,96 MW αφορούν μικρά υδροηλεκτρικά στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Η ΡΑΕ προτίθεται να εκδώσει αρνητική γνωμοδότηση για 53 αιτήσεις συνολικής ισχύος 685,74 MW, οι οποίες κρίθηκε ότι δεν ικανοποιούν τα κριτήρια του νόμου 2773/99 και του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής και Προμήθειας.

Τέλος για 54 αιτήσεις συνολικής ισχύος 837,1 MW η ΡΑΕ έκρινε σκόπιµη την περαιτέρω εξέτασή τους είτε λόγω εξέτασης χρηματοδοτικής επάρκειας του φορέα, είτε λόγω παραπομπής στο ΥΠΕΧΩΔΕ (έργα εντός περιοχής ΝATURURA) είτε λόγω περαιτέρω μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v