Σε αναβάθμιση του outlook για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις Caa1 των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής Τράπεζας σε θετικό από σταθερό προχώρησε η Moody's.
Οπως αναφέρει ο αναλυτής του οίκου Νώντας Νικολαΐδης, η ενέργεια οφείλεται κυρίως στην προσδοκία του για περαιτέρω βελτίωση στην ποιότητα ενεργητικού, τη χρηματοδότηση και την κερδοφορία της περιόδου 2019-2020, με τις τράπεζες να επωφελούνται από το πιο υποστηρικτικό λειτουργικό περιβάλλον.
Η πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα αναμένεται να οδηγήσει σε επιτάχυνση φιλοαναπτυξιακών πολιτικών, διευκολύνοντας την υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων των τραπεζών για βελτίωση των χρηματοοικονομικών τους επιδόσεων.
Αναφορικά με την ποιότητα ενεργητικού, η ανάπτυξη των επόμενων ετών που αναμένεται να κινηθεί με ρυθμό υψηλότερο του 2%, θα βοηθήσει σημαντικά τις τράπεζες στην προσπάθεια μείωσης των NPEs. Με βάση και τους στόχους των τραπεζών, τα προβληματικά δάνεια αναμένεται να μειωθούν στα περίπου 34 δισ. ευρώ (ή 21,2% του ακαθάριστου χαρτοφυλακίου χορηγήσεων) έως τα τέλη του 2021.
Η μείωση των NPEs θα υποβοηθηθεί και από ένα σχήμα προστασίας ενεργητικού (APS) από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επιπλέον, υπάρχει και η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για μεταφορά σημαντικού μέρους των τραπεζικών NPEs σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV).
To θετικό outlook αντανακλά την προσδοκία του οίκου για βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης για τις τράπεζες, με αύξηση των καταθέσεων και αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων. Μετά και τις πρόσφατες εκλογές, η Moody's αναμένει την πλήρη άρση των capital controls, κάτι που θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη επενδυτών και καταθετών προς τις τράπεζες.
H Moody's εκτιμά ότι η κερδοφορία των τραπεζών από τις βασικές τους δραστηριότητες θα βελτιωθεί τους επόμενους 12-18 μήνες, λόγω χαμηλότερου κόστους προβλέψεων, μείωσης λειτουργικών δαπανών και υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους, καθώς αυξάνονται σταδιακά οι χορηγήσεις. Επίσης, τα τραπεζικά κέρδη θα υποστηριχθούν και από επενδυτικά κέρδη του 2019, εν μέσω μείωσης των spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχουν στα βιβλία τους.
Ο οίκος αναμένει ότι η σταδιακή βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών, μέσω της μείωσης των προβληματικών δανείων, της αύξησης καταθέσεων και της πρόσβασης στις αγορές, σε συνδυασμό με τη σταδιακή βελτίωση της αδύναμης κερδοφορίας και ρευστότητάς τους, αναμένεται να μεταφραστεί σε υψηλότερες πιστοληπτικές αξιολογήσεις τους επόμενους 12-18 μήνες.