Έμφαση στη διαχείριση ακινήτων που συνδέονται με μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια προτίθεται να δώσει η Alpha Αστικά Ακίνητα και για τον λόγο αυτό η εισηγμένη εταιρεία θα δημιουργήσει την απαιτούμενη υποδομή, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις νέες επιδιωκόμενες εργασίες.
Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Ποιμενίδης, στο περιθώριο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, σημειώνοντας πως η διαχείριση αυτή μπορεί να αφορά ακίνητα δανείων που είτε θα παραμείνουν στη μητρική Alpha Bank, είτε ενδεχομένως θα πουληθούν σε διάφορα funds.
H απαιτούμενη επένδυση σε υποδομές είναι σημαντική, καθώς ενδέχεται η εταιρεία να κληθεί να διαχειριστεί υπερδιπλάσιο αριθμό ακινήτων από το σημερινό (μάλιστα, πιθανόν να είναι και αυτός ένας λόγος για τον οποίο η εταιρεία δεν διένειμε μέρισμα, παρά τις μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις της και παρά τα 75 εκατ. ευρώ διαθεσίμων της στις 31/12/2018), με τη διοίκηση της εισηγμένης να μην αποκλείει σενάρια όπως:
- Την επιλεκτική αγορά κάποιων ακινήτων που θα βγουν σε πλειστηριασμό.
- Τη μετοχική συμμετοχή της σε εταιρεία που θα δημιουργηθεί, με γνώμονα τη ανάληψη της διαχείρισης ακινήτων που συνδέονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Αντίθετα, δεν φαίνεται να εξετάζεται -τουλάχιστον κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες- το σενάριο της δραστηριοποίησης της Alpha Αστικά Ακίνητα στο χώρο των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ).
Τέλος, η διοίκηση της εταιρείας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε μεταξύ άλλων:
- Δεν υπάρχει θεσμικό εμπόδιο για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους. Αν αποφασίσουν σχετικά οι μέτοχοι, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει το 2020.
- Το θέμα πιθανής εξόδου της εταιρείας από το Χρηματιστήριο της Αθήνας αφορά τον βασικό μέτοχο (η Αlpha Βank ελέγχει γύρω στο 93% της Alpha Αστικά Ακίνητα), χωρίς ωστόσο να έχει τεθεί μέχρι σήμερα σχετικό ζήτημα.
- Η δικαστική υπόθεση του ακινήτου της εταιρείας στη Σόφια συνεχίζεται και με βάση τα τρέχοντα δεδομένα: α) Η Ακαδημία της Σόφιας θα γίνει κύριος του ακινήτου αν καταβάλλει στην εισηγμένη εταιρεία ποσό ύψους 19,5 εκατ. ευρώ, β) Για όσο διάστημα δεν το κάνει, η διαφορά εσόδων-εξόδων του ακινήτου θα συμψηφίζεται με το προαναφερόμενο τίμημα.