Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Creta Farms: Το σχέδιο Κ. Δομαζάκη και ο από μηχανής... επενδυτής

Για σχέδιο ανάκτησης του ελέγχου της Creta Farms, σε συνεργασία με -ανώνυμο προς το παρόν- στρατηγικό επενδυτή, μίλησε χθες στους δημοσιογράφους ο Κ. Δομαζάκης, δύο μέρες πριν τη ΓΣ της εταιρείας. Oι «πλάγιες» απαντήσεις για τον έλεγχο της PWC.

Creta Farms: Το σχέδιο Κ. Δομαζάκη και ο από μηχανής... επενδυτής

Τις επιδιώξεις του για την επόμενη ημέρα της Creta Farm, στην οποία σκοπεύει να διατηρήσει ρόλο επικεφαλής, ξεδίπλωσε σε δημοσιογραφική συνάντηση ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, εις εκ των βασικών μετόχων της εισηγμένης, που βρίσκεται εδώ και καιρό σε τροχιά απόλυτης ρήξης με τον αδελφό του Μανώλη.

Με την εξ αναβολής γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης να πραγματοποιείται την Τετάρτη 26/6 και το πόρισμα της PwC να είναι σε εκκρεμότητα, ο Κ. Δομαζάκης προσπάθησε να δώσει το πλαίσιο που τουλάχιστον η πλευρά του σκοπεύει να κινηθεί, προκειμένου «να δοθεί λύση». Συνεργάτης του εξάλλου υπογράμμισε «πως οι πιστώτριες τράπεζες έχουν διαμηνύσει ότι θα συνεργαστούν με όποιον προσφέρει λύση». Ο δε Κ. Δομαζάκης ανάφερε πως «οι τράπεζες είναι υπόλογες για τον δανεισμό που έχουν προσφέρει στην εταιρεία, και ως εκ τούτου θα επιδιώξουν να συνεργαστούν με όποιον διαθέτει την καλύτερη πρόταση».

Στο μοτίβο αυτό, ο Κ. Δομαζάκης επανέλαβε πως έχει αποδεχθεί τα προαπαιτούμενα που θέτουν οι πιστώτριες τράπεζες (διορισμό CRO στην εταιρεία, θέση εκπροσώπου των τραπεζών στο Δ.Σ. της εισηγμένης, επιστροφή των σημάτων και των πατεντών από την κυπριακή εταιρεία στη μητρική, αλλά και τη διενέργεια forensic (σ.σ. δικανικής) έρευνας σε βάθος 15ετίας). Επιπλέον, υποστήριξε πως διαθέτει τη διαβεβαίωση στρατηγικού επενδυτή, τον οποίο όμως απέφυγε να κατονομάσει, λέγοντας ότι ο τελευταίος θέλει να επενδύσει στην εταιρεία ποσό έως 15 εκατ. ευρώ, με μόνο όρο τη διοίκηση να ασκεί ο Κ. Δομαζάκης!

Συμπλήρωσε μάλιστα πως η πρόθεση του στρατηγικού επενδυτή θα εκφραστεί επισήμως σήμερα προς τις πιστώτριες τράπεζες με την επίδειξη Letter οf Intent. Μένει να φανεί εάν θα συμβεί αυτό, αλλά και τι βαρύτητα θα έχει στα μάτια των τραπεζών η συγκεκριμένη «δήλωση προθέσεως», καθώς όπως έχει ήδη γράψει το Euro2day.gr, οι τραπεζίτες βλέπουν με καχυποψία αμφότερους τους σημερινούς μεγαλομετόχους της εταιρείας, αλλά και τους «επενδυτές» που εμφανίζονται ως «από μηχανής», εκτός αν οι τελευταίοι πείσουν για τη σοβαρότητά τους.

Στην περίπτωση ευόδωσης του παραπάνω σχεδίου, ο κ. Δομαζάκης εκτίμησε πως ο επενδυτής θα εισέλθει με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ταυτόχρονη παραίτηση παλαιών μετόχων, διευκρινίζοντας ωστόσο -μετά από σχετική ερώτηση του Euro2day.gr- ότι ο ίδιος θα παραμείνει ο επικεφαλής διευθύνων σύμβουλος, αλλά και βασικός μέτοχος της εταιρείας, αθροίζοντας μάλιστα το ποσοστό που θα προκύψει από την κεφαλαιοποίηση των δανείων που ισχυρίζεται ότι έχει χορηγήσει στην επιχείρηση.

Το πόρισμα της PwC

Για το θέμα της έρευνας και του πορίσματος της PwC στην οποία ανατέθηκε -με τη συγκατάθεσή του- να διαπιστώσει αν η Creta Farm τού οφείλει 11,2 εκατ. ευρώ, ο Κ. Δομαζάκης δεν προσέφερε ξεκάθαρες απαντήσεις. Ο ίδιος στράφηκε πρόσφατα με εξώδικα εναντίον του οίκου, με αιτιάσεις τόσο για την καθυστέρηση απόδοσης του πορίσματος, όσο και για την έκταση του ελέγχου. Υποστήριξε πως η σχετική εντολή που είχε δοθεί στον οίκο έχει εκπνεύσει, καθώς και πως όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την πιστοποίηση κατάθεσης των προσωπικών του επιταγών ως διευκόλυνση προς την εταιρεία έχουν κατατεθεί.

Σε συγκεκριμένη ερώτηση του Euro2day.gr για το αν αποδέχεται τις διαδικασίες ελέγχου και την περίμετρο αυτών, ο κ. Δομαζάκης, απάντησε… δια της πλαγίας, υποστηρίζοντας και πάλι ότι δεν υπάρχει εντολή και πως ο οίκος είναι εκπρόθεσμος.

Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η εντολή προς την PwC δεν έχει λήξει, αλλά αντιθέτως έχει ανανεωθεί. Ειδικότερα, πριν το Πάσχα, ο οίκος κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που αφορούσαν τον ειδικό έλεγχο (και εν συνεχεία έλαβε νέα εντολή από την Creta Farm για αναλυτικότερο έλεγχο επί του ίδιου αντικειμένου. Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η PwC αναμένεται εντός της εβδομάδας να παραδώσει το πόρισμά της στον εντολέα, δηλαδή την ίδια την εταιρεία.

Τα σχέδια

Πέραν των παραπάνω, ο Κ. Δομαζάκης επέμεινε στις ενδείξεις σοβαρής κακοδιαχείρισης εκ μέρους του αδελφού του και επίσης βασικού μετόχου της εταιρείας, ενώ ισχυρίστηκε ότι υπάρχει σοβαρή κακοδιαχείριση και κατά το διάστημα της αποπομπής του, που οδηγεί εμπορικά και οικονομικά την εταιρεία σε δυσχερή θέση.

Ανάφερε δε πως έχει καταθέσει αίτημα διαχειριστικού ελέγχου στο Πρωτοδικείου Ρεθύμνου αλλά και αγωγές κατά της νομιμότητας αποπομπής του από τη θέση του CEO, αλλά και κατά των μελών του Δ.Σ. της εταιρείας, ζητώντας αποζημιώσεις εκατομμυρίων.

Επιπλέον ενημέρωσε ότι έχει παρουσιάσει το 5ετές Business Plan ανάκαμψης της επιχείρησης, το οποίο προβλέπει σε βάθος χρόνου τζίρο 170 εκατ. ευρώ, EBITDA 30 εκατ. ευρώ, αλλά και επιχειρησιακές επεκτάσεις στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v