Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεκατέσσερις κολοσσοί στη μάχη για τα φορτία LNG της ΔΕΗ

Απόφαση για προμήθεια δύο φορτίων LNG 230.000 κ.μ., μέσω διαγωνισμού που ολοκληρώνεται σήμερα. Ποιες είναι οι 14 εταιρείες που διεκδικούν την προμήθεια της ΔΕΗ. Το φθινόπωρο η είσοδος στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Δεκατέσσερις κολοσσοί στη μάχη για τα φορτία LNG της ΔΕΗ

Έχουν περάσει σχεδόν οκτώ με εννέα χρόνια από τότε που η δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού είχε προμηθευτεί οκτώ φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) 660.000 κυβικών μέτρων για την κάλυψη των αναγκών της για την περίοδο 2010-2011.

Απούσα όλα αυτό το διάστημα από τις πολιτικές προμήθειας που εφαρμόζουν διεθνώς ανταγωνιστές της, αποφάσισε να επανέλθει, μια και οι τιμές πλέον του LNG είναι ανταγωνιστικές έναντι της συμβατικής μορφής του καυσίμου που έρχεται μέσω αγωγών.

Βασικό κριτήριο για την επιλογή της ΔΕΗ να εφοδιαστεί με ποσότητες LNG, οι οποίες κατά τις πληροφορίες για το 2019 θα αντιστοιχούν σίγουρα σε δύο φορτία των 230.000 κυβικών μέτρων, ήτοι 1.760.000 MWh (Μεγαβατώρες), είναι η είσοδός της στην προμήθεια φυσικού αερίου από το φθινόπωρο, στοχεύοντας στις οικιακές και βιομηχανικές καταναλώσεις.

Και ήδη πέραν των ποσοτήτων του καυσίμου που έχει συμβολαιοποιήσει με τη ΔΕΠΑ για το 2019 και τις άλλες ενέργειες, όπως η συμμετοχή της στις υποχρεωτικές δημοπρασίες που διενεργεί η επιχείρηση αερίου για το άνοιγμα της αγοράς, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ηλεκτρισμού πρόσφατα αποφάσισε να διενεργήσει διαγωνισμό μεταξύ 14 διεθνών και ελληνικών ομίλων, για την αγορά των προαναφερόμενων ποσοτήτων LNG.

Το πρώτο φορτίο αφορά 130.000 κυβικά μέτρα και ήδη η ΔEΗ έχει κάνει σχετική καταχώριση στον ΔΕΣΦΑ για δέσμευση χωρητικότητας στις αποθηκευτικές του εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα. Ο προγραμματισμός άφιξής του, όπως αναφέρουν πηγές, είναι στις 6 Ιουλίου, ενώ το δεύτερο φορτίο άλλων τόσων κυβικών μέτρων αναμένεται για τις 24 Αυγούστου.

Οι εταιρείες που επιλέχθηκαν για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό προμήθειας, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 και συνεχίστηκε με τη διενέργεια διαλόγου για να ολοκληρωθεί τον περσινό Οκτώβριο, είναι:

1. Centrica LNG Company Limited,

2. Eni Trading & Shipping SPA,

3. ΔΕΠΑ Α.Ε.,

4. Gunvor International B.V.,

5. Μ & Μ Ανώνυμη Εταιρία Φυσικού Αερίου και Trafigura PTE LTD Consortium,

6. Vitol S.A.,

7. Trafigura,

8. Shell International Trading Middle East LTD (SITME)

9. Tellurian Trading UK LTD,

10. Cheniere Marketing International LLP,

11. Uniper,

12. Powerglobe (LLC) Qatar,

13. MET International AG & Aegean Net Fuels LTD FZE Consortium

14. Socartrading SA

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους οίκους ήταν και η BP Gas Marketing Limited, η οποία όμως δεν συμφώνησε σε όρους που έθετε η ΔEΗ για τον διαγωνισμό προμήθειας LNG. Ο διαγωνισμός, κατά τις ίδιες πηγές, ξεκίνησε από χθες με τις πρώτες προσφορές των διεκδικητών και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με τις οριστικές.

Σύναψη συμφωνιών (MSA)

Όπως αναφέρουν πηγές, το διοικητικό συμβούλιο της ΔEΗ αποφάσισε στις αρχές του Μαΐου να συνάψει με τους προαναφερόμενους υποψήφιους προμηθευτές LNG συμφωνίες (Master Sale & Purchase Agreement).

Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν αποκλειστικά τους γενικούς όρους για πιθανή μελλοντική προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου, χωρίς να καθορίζουν οποιεσδήποτε ποσοτικές ή οικονομικές υποχρεώσεις των μερών. Με αυτό τον τρόπο, όπως σημειώνεται, λειτουργεί η αγορά LNG.

Οι ανάγκες της ΔEΗ σε φυσικό αέριο για το 2019

Η ΔEΗ προμηθεύεται φυσικό αέριο για να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος των ΑΗΣ Αλιβερίου V, Μεγαλόπολης V, Λαυρίου IV και V και Κομοτηνής. Οι μονάδες αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρειαστούν για το 2019 φυσικό αέριο 16.147.034 MWh.

Ωστόσο, η εταιρεία, με δεδομένη την απόφασή της να μπει στην προμήθεια φυσικού αερίου, χρειάζεται να εξασφαλίσει επιπλέον ποσότητες. Και όπως αναφέρουν πηγές, για τον λόγο αυτό απαιτείται να διαφοροποιήσει και να βελτιώσει το χαρτοφυλάκιό της. Όχι μόνο για να βγει ανταγωνιστικά στη λιανική αγορά, αλλά και για την παραγωγή ρεύματος από τις προαναφερόμενες μονάδες της.

Έτσι τον περασμένο Οκτώβριο, το Δ.Σ. της ΔEΗ έλαβε απόφαση για την πολιτική προμήθειας φυσικού αερίου κατά το 2019. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ετήσια συμβατική ποσότητα φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας σύμβασης που έχει με τη ΔΕΠΑ, ίση με 10.701.102 MWh. Επίσης συμμετείχε στην 5η δημοπρασία αερίου της επιχείρησης, ποσότητας 1.595.145 MWh, ενώ με άλλη απόφαση του Δ.Σ. της ΔEΗ εγκρίθηκε η προμήθεια επιπλέον ποσότητας αερίου 2 εκατομμυρίων MWh από τη ΔΕΠΑ.

Άλλες 200.000 MWh είναι οι ισοδύναμες ποσότητες φυσικού αερίου που αποφάσισε να προμηθευτεί συμμετέχοντας στην 27η δημοπρασία της ΔΕΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v