Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια είναι τα νέα σχέδια της Eurolife

Τι δήλωσε ο πρόεδρος και CEO της Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στα πλαίσια της παρουσίασης των ετήσιων αποτελεσμάτων της. Η λειτουργική κερδοφορία, οι επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού και το ερώτημα για την Εθνική Ασφαλιστική.

Ποια είναι τα νέα σχέδια της Eurolife

Τρία χρόνια μετά την επενδυτική της τοποθέτησή της στην Eurolife, η Fairfax φαίνεται πως έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενη για την επιλογή της. Έτσι, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2018, διαπιστώθηκε πως η γνωστή ασφαλιστική εταιρεία έχει σημειώσει κατά την τελευταία τριετία αθροιστικά κέρδη προ φόρων ύψους 386 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 143 εκατ. ευρώ είναι λειτουργικά.

Άλλωστε η περυσινή διανομή μερίσματος ύψους 205 εκατ. ευρώ απέφερε σημαντικά έσοδα τόσο στην Fairfax, όσο και στην Eurobank, η οποία διατηρεί το 20% των μετοχών της ασφαλιστικής εταιρείας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, αν και θεώρησε σημαντική υπόθεση για τις ασφαλιστικές εταιρείες την απόδοση των επενδύσεών τους, εστίασε στη συνεχιζόμενη εδώ και χρόνια ισχυρή λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας του, η οποία διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα το 2018 παρά τις αρνητικές συγκυρίες της προηγούμενης χρονιάς (π.χ. ζημιές σε Μάτι, Sunlight).

Έτσι, το 2018 τα λειτουργικά κέρδη της Eurolife διαμορφώθηκαν στα 21,3 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη εκτοξεύθηκαν -λόγω επενδυτικών αποτελεσμάτων- στα 198,3 εκατ. ευρώ! (ο κ. Σαρρηγεωργίου δεν επεκτάθηκε στον τρόπο επίτευξης αυτών των κερδών, παρά μόνο αρκέστηκε να αναφέρει ότι το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας έχει έκθεση εντός και εκτός Ελλάδας, με περιορισμένη συμμετοχή μετοχών).

Πέραν αυτών, ο κ. Σαρρηγεωργίου εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη μακροπρόθεσμη πορεία τόσο της ασφαλιστικής αγοράς (εκτίμησε ότι σε βάθος χρόνου, η εγχώρια παραγωγή θα αυξάνεται με ρυθμούς υψηλότερους του ΑΕΠ), όσο και της Eurolife.

«Το πρώτο τρίμηνο του 2019 έχει ξεκινήσει πολύ ικανοποιητικά τόσο σε λειτουργικό, όσο και σε επενδυτικό επίπεδο» ανέφερε ο κ. Σαρρηγεωργίου, αποφεύγοντας ωστόσο να προχωρήσει σε εκτιμήσεις-προβλέψεις για το σύνολο της φετινής οικονομικής χρήσης.

Τέλος, ο κ. Σαρρηγεωργίου στα πλαίσια της χθεσινής συνέντευξης τύπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

• Η Eurolife υπερκαλύπτει συνεχώς και με ιδιαίτερα άνεση τους απαιτούμενους δείκτες φερεγγυότητας, χωρίς τη χρήση «μεταβατικών μέτρων».

• Συνεχίζονται δυναμικά οι επενδύσεις σε ότι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας, ο οποίος κρίνεται απαραίτητος. Ο μεγάλος κίνδυνος των ασφαλιστικών εταιρειών δεν φαίνεται να είναι τα start ups, αλλά Όμιλοι όπως η Google και η Amazon.

• Η εταιρεία έχει επιχειρήσει στροφή προς τα προγράμματα περιοδικών καταβολών έναντι των προϊόντων εφ’ άπαξ καταβολών.

• Το συνολικό μερίδιο αγοράς της Eurolife διαμορφώνεται στο 11% (20% στη Ζωή και 3% στις Γενικές, λόγω της «προσεκτικής παρουσίας» της εταιρείας στον κλάδο αυτοκινήτου.

• Περιμένουμε από την Πολιτεία να δει τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης ως σύμμαχο και όχι ως ανταγωνιστή της.

Τέλος, ερωτώμενος για πιθανό ενδιαφέρον διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η απάντηση του κ. Σαρρηγεωργίου ήταν γενικόλογη και αόριστη («Η Eurolife θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγορών άλλων εταιρειών», «στις εξαγορές όπως και στο τανγκό χρειάζονται δύο»).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v