Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρουσίαση των ΕΛΠΕ στην ΕΘΕ

Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ και των κερδών κατά 25 εκατ. ευρώ ετησίως αναμένει η διοίκηση των ΕΛΠΕ μετά τις εξαγορές της BP στην Κύπρο και του 54,35% της Jugopetrol AD Kotor σύμφωνα με την παρουσίαση του ομίλου στην ΕΘΕ.

Παρουσίαση των ΕΛΠΕ στην ΕΘΕ
Αύξηση του κύκλου εργασιών της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως και των ετήσιων κερδών κατά περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ αναμένει η Διοίκηση του Ομίλου μετά την εξαγορά του 54,35% της Jugopetrol AD Kotor και της BP στην Κύπρο.

Τις εκτιμήσεις αυτές ανακοίνωσαν ο Πρόεδρος της εταιρίας κ. Γεώργιος Μωραΐτης και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Καραχάλιος στο πλαίσιο της παρουσίασης της ΕΛΠΕ στα γραφεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Επιπλέον, ο όμιλος αναμένει επιπρόσθετα οφέλη από τις εξαγορές αυτές, καθώς τα προϊόντα που θα διαθέτουν στο εξής οι δύο αυτές εταιρίες θα προέρχονται από την παραγωγή των διυλιστηρίων του Ομίλου της Ελληνικά Πετρέλαια.

Οι εξαγορές, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Καραχάλιο, θα προσθέσουν άμεσα περίπου ένα εκατομμύριο τόνους στις πωλήσεις του ομίλου, εντάσσονται στο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου για την πενταετία 2002-2006, το ύψος του οποίου ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.



Ο κ. Καραχάλιος ανέφερε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου την επόμενη πενταετία κατανέμεται κατά το εν τρίτον σε δραστηριότητες στο εσωτερικό και κατά τα δύο τρίτα σε δραστηριότητες για την γεωγραφική επέκταση του Ομίλου εκτός Ελλάδος

Για τις δραστηριότητες του εσωτερικού ο όμιλος προγραμματίζει να επενδύσει στην περίοδο 2002-2006:

- 370 εκατ. ευρώ στη διύλιση για αύξηση της δυναμικότητας και των πωλήσεων

- 100 εκατ. ευρώ στην εμπορία για αύξηση του μεριδίου αγοράς της ΕΚΟ-ΕΛΔΑ στην Ελληνική αγορά

- 100 εκατ. ευρώ στην ηλεκτροπαραγωγή με στόχο τη λειτουργία του πρώτου ιδιωτικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, δυναμικότητας 390 MW.

- 40 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της θέσεως του τομέα πετροχημικών και για λοιπές επενδύσεις

Για την επέκταση του ομίλου στο εξωτερικό, ο κ. Καραχάλιος ανέφερε ότι, ο όμιλος προγραμματίζει να επενδύσει στην επόμενη πενταετία:

- 400 εκατ. ευρώ για αύξηση της παρουσίας του σε όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, με στόχο μερίδια αγοράς τουλάχιστον 5-20% σε όλες τις χώρες της περιοχής.

- 260 εκατ. ευρώ για την επέκταση του ομίλου στη διύλιση στα Βαλκάνια με στόχο την κάλυψη των αυξανομένων πωλήσεων λιανικής στην περιοχή

- 560 εκατ. ευρώ για την αύξηση της συμμετοχής του ομίλου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με στόχο την απόκτηση αποδεδειγμένων αποθεμάτων ύψους 80 εκατ. ευρώ μέχρι το 2002.

Ο πρόεδρος του ομίλου κ. Μωραϊτης τόνισε ότι ”τα κύρια χαρακτηριστικά του ομίλου, από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα συμπυκνώνονται σε τρεις φράσεις:

- Σύγχρονη δομή και λειτουργία, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα,

- Συνεχής αναπτυξιακή και επενδυτική πολιτική, και

- Υγιής και ισχυρή χρηματοοικονομική θέση”.

Ο κ. Μωραΐτης αναφέρθηκε στις επενδύσεις για την ανάπτυξη και την επέκταση του ομίλου της Ελληνικά Πετρέλαια, οι οποίες από το 1998 μέχρι σήμερα ανήλθαν σε 940 εκατ. ευρώ, που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στους τομείς της διύλισης, της πετροχημικής βιομηχανίας της έρευνας και παραγωγής, στην εξαγορά εταιριών διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών εντός και εκτός Ελλάδος αλλά και στην επέκταση σε άλλα ενεργειακά προϊόντα.

Οι επενδύσεις του ομίλου είχαν ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό σχεδόν του ενεργητικού του ομίλου σε σχέση με το 1998, (760 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2001 έναντι 384 εκατ.ευρώ στο τέλος του 1998) και τον τριπλασιασμό του μέσου όρου των καθαρών ετήσιων κερδών της περιόδου 1998-2001 (111 εκατ. ευρώ) έναντι των αντίστοιχων κερδών της περιόδου 1995-1997.

Ο κ. Μωραΐτης ανέλυσε τις επενδύσεις του ομίλου, από την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο μέχρι σήμερα και ανέφερε: ”Στην διύλιση προσετέθη, μέσω της θυγατρικής ΕΛΠΕΤ ο έλεγχος και η λειτουργία της ΟΚΤΑ, του μοναδικού διυλιστηρίου της γειτονικής ΠΔΓΜ.

Επίσης, στην εμπορία πετρελαιοειδών εξαγοράστηκε η Αλβανική εταιρεία Global, ενώ στις θυγατρικές της ΕΚΟ – ΕΛΔΑ στην ΕΚΟ Georgia προστέθηκε η EKO ELDA Bulgaria και η ΕΚΟ Beograd. Μόλις πριν από μερικές ημέρες προστέθηκαν η BP Cyprus, καθώς και η κρατική εταιρεία του Μαυροβουνίου Jugopetrol η οποία έχει και δραστηριότητες σε έρευνα υδρογονανθράκων.

Στην παραγωγή και εμπορία πετροχημικών o όμιλος προχώρησε στην καθετοποίηση της παραγωγικής αλυσίδας και την παραγωγή νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με την κατασκευή και λειτουργία των νέων εργοστασίων παραγωγής πολυπροπυλενίου στη Θεσσαλονίκη και ΒΟΡΡ φιλμ στην Κομοτηνή.

Στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υπάρχει συμμετοχή της Ελληνικά Πετρέλαια ήδη σε κοινοπραξία με την αυστριακή OMV σε έρευνα στην Αλβανία, ενώ με τη χιλιανή SIPETROL η εταιρία δραστηριοποιείται στη Λιβύη.

Η ΑΣΠΡΟΦΟΣ επέκτεινε τις δραστηριότητες εκτός Ελλάδας (Αλβανία, Γιουγκοσλαβία), ενώ στον τομέα του φυσικού αερίου η συμμετοχή των ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ αυξήθηκε σε 35%. Ο όμιλος εισήλθε δυναμικά και στον χώρο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη δημιουργήθηκε η κοινοπραξία Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, στην οποία η Ελληνικά Πετρέλαια συμμετέχει με 45% μαζί με την βελγική TRAKTEBEL (45%) και την ΑΕΓΕΚ (10%).

Οι δραστηριότητες του ομίλου επεκτάθηκαν και στην κατασκευή και λειτουργία δικτύων μεταφοράς αργού (αγωγός Θεσσαλονίκης – Σκοπίων) και προϊόντων (Σκόπια – Κόσοβο, Ασπρόπυργος – αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος).

Στην μεταφορά προϊόντων η Ελληνικά Πετρέλαια προχώρησε στην αγορά εξειδικευμένου υγραεριοφόρου πλοίου 5,5 χιλ. τόνων και ίδρυσε την ναυτιλιακή εταιρεία ΠΟΣΕΙΔΩΝ.

Παράλληλα, η εταιρία προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις στο χώρο των διυλιστηρίων και από τον Ιανουάριο του 2000 όλα τα προϊόντα του ομίλου είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ικανοποιούν τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.



Τέλος ο κ. Μωραϊτης ανέφερε ως βασικούς στρατηγικούς στόχους της Ελληνικά Πετρέλαια:

- τη μετατροπή της σε καθετοποιημένη ενεργειακή εταιρεία με την διεύρυνση του φάσματος των παραγομένων ενεργειακών προϊόντων (παραγωγή αργού πετρελαίου, νέων πετροχημικών προϊόντων και ηλεκτρικής ενέργειας, ΦΑ

- τη γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων της στην ευρύτερη περιοχή της ΚΑ και ΝΑ Ευρώπης και

- τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των κοινωνικών μετόχων μέσω της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με προϊόντα υψηλής ποιότητας, φιλικά προς το περιβάλλον και τη διάθεση τους σε ανταγωνιστικές τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v